2017-01-22 14:06

EVENIMENT


Iranul, acuzat oficial de ONU că produce arme nucleare

 |  13:10

Un raport întocmit de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a relevat că Iranul a efectuat teste „relevante în vederea dezvoltării dispozitivelor explozibile nucleare”, informaţie negată vehement de autorităţile de la Teheran.

Reprezentanţii AIEA, o organizaţie aparţinând ONU, au precizat în cadrul raportului că au fost descoperite modele informatice care sunt folosite doar pentru a dezvolta declanşatoare pentru bombele nucleare, scrie BBC. Consecinţele publicării raportului ar putea atrage noi sancţiuni din partea Naţiunilor Unite, în special la presiunile Statelor Unite. Israelul a ameninţat anterior că dacă se va dovedi că Iran dezvoltă arme atomice, nu va ezita să lanseze un atac armat împotriva facilităţilor militare ale Teheranului.

Autorităţile iraniene au condamnat afirmaţiile apărute în raportul AIEA, declarând că acestea sunt motivate politic. „Raportul este neechilibrat, neprofesional si intocmit la presiunile politice provenite în special dinspre Statele Unite”, a declarat reprezentantul Iranului în cadrul AIEA, Ali Asghar Soltanieh. Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a reacţionat cu virulenţă, acuzându-l  pe preşedintele organizaţiei, Yukiya Amano, că este „o marionetă” în mâinile americanilor. Ahmadinejad a mai precizat că Iranul „nu va face niciun pas înapoi” în privinţa programului său nuclear, despre care afirmă că are doar scopuri civile, pentru dezvoltarea energiei atomice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-05

TAGURI: iran, aiea, arme nucleare, bbc, onuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image