2017-01-23 10:36


Judecătoarea Doina Anghel, în conflict deschis cu Dan Lupaşcu. Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti a sesizat procurorul general în cazul alegerilor pentru CSM

 |  19:44
Judecătoarea Doina Anghel, în conflict deschis cu Dan Lupaşcu. Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti a sesizat procurorul general în cazul alegerilor pentru CSM
Rezultatelealegerilor pentru CSM de la Curtea de Apel Bucureşti sunt contestate laInspecţia Judiciară, dar şi la Parchetul General. Pe adresa de mail a instanţeia fost primit un mesaj care punea la îndoială repartizareaaleatorie a dosarelor de la Secţia a VIII-a Civilă, al cărei preşedinte, AlinaNicoleta Ghica, a concurat cu judecătoarea Doina Anghel.

Situaţietensionată, ieri, la CSM şi la Curtea de Apel Bucureşti, în urma depunerii decătre judecătoarea Doina Anghel a unei contestaţii împotriva rezultateloralegerilor pentru Consiliu la această instanţă.

Problema estemai complicată, deoarece judecătorul Dan Lupaşcu a sesizat procurorul general cuprivire la faptul că pe adresa de mail a instanţei a fost expediat un mesaj alcărui conţinut pune la îndoială repartizarea aleatorie a dosarelor. Maimult, reputaţia judecătoarei AlinaNicoleta Ghica, preşedintele Secţiei a VII-a Civilă, şi a preşedintelui Curţiide Apel a fost pusă la îndoială în textul mailului respectiv, chiar în ziua încare s-au desfăşurat alegerile locale pentru desemnarea unui reprezentant laCAB la alegerile CSM.

Doina Anghel acandidat împotriva Alinei Nicoleta Ghica şi a pierdut, cu un rezultat strâns de69 cu 55 de voturi. Înaintea acestor alegeri, mailul avertiza că în Secţia aVIII-a Civilă sunt nereguli.

În faţa CSM, DoinaAnghel a spus, ieri, că preşedintele instanţei nu numai că a nu a fostsuficient de nepărtinitor în această problemă, dar şi că prin acţiunile sale ainfluenţat rezultatul alegerilor în defavoarea ei. „În ziua votului, dupăapariţia mailului, preşedintele Dan Lupaşcu i-a convocat pe toţi şefii de secţie, pe purtătorulde cuvânt al instanţei, dând dispoziţie ca fiecare judecător să primescă pemasă o hârtie cu acest mail. Nu eu am trimis mailul, adresele mele sunt una pe «just»,cealaltă sunt pe «yahoo», sunt notorii, le cunoaşte toată lumea. Sigur că votula fost influenţat, m-a discreditat, iar faptul că domnul preşedinte precizează înplângerea penală că «doamna Anghel susţine că nu ea a trimis mailul», demonstrează că nu preacrede că nu e aşa. Mă întreb, dacă doamna Livia Stanciu,preşedinta ÎCCJ, s-ar fi confruntat cu o situaţie similară, ar fi dispus ca pemasa tuturor judecătorilor să se depună o hârtie cu acest mail, în ziuaalegerilor?”, a precizat judecătoarea Anghel în faţa CSM.

Plângere penală „in rem”

De cealaltă parte, judecătorulDaniel Gradinaru, purtătorul de cuvânt al CAB, ne-a declarat că „nu esteadevărat că domnul preşedinte a cerut şefilor de secţie să se împartă câte unmail fiecărui judecător. Am fost de faţă la această şedinţă, domnul Lupaşcua spus numai faptul că situaţia este una gravă şi că va sesiza procurorul general, lucrucare s-a întâmplat luni dimineaţă, când s-a depus o plângere penală, dar nuîmpotriva doamnei judecător Anghel, ci in rem. De asemenea, a fostsesizată Inspecţia Judiciară, iar cu acest lucru a fost de acord şi domnaAnghel”, ne-a declarat, ieri, judecătorul Daniel Grădinaru.

CSM va decidedacă se vor relua alegerile locale la CAB, iar procurorii de la ParchetulGeneral vor face o anchetă ca să stabilească cine a expediat mailul de peadresa danghel2010gmail.com, la data de 28 aprilie 2011, la ora 19.17.

Candidaţiila Curtea de Casaţie, evaluaţi de psiholog şi de colegi

Judecătoriicandidaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor fi numiţi de CSM în cadrulunei proceduri de selecţie la care vor participa plenul Consiliului, o comisiede 3 magistraţi de la Curtea de Casaţie şi Colegiul de conducere al Curţii. Guvernul a adoptat miercuriproiectul de lege privind modificarea legilor de organizare judiciară şi acelei privind statutul judecătorilor şi procurorilor, instituindobligativitatea magistraţilor de a trece prin toate etapele evoluţieiprofesionale. „Astfel, potrivit proiectului, promovarea în funcţia de judecătorla Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este condiţionată, pe de o parte, deîndeplinirea efectivă, cel puţin 5 ani, a funcţiei de judecător la Curtea de Apelsau de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel ori la Parchetul de pelângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din ultimii 10 ani de exercitare afuncţiei de judecător sau procuror, impunându-se, prin urmare, parcurgerea decătre candidat a tuturor treptelor în ierarhia instanţelor judecătoreşti, iar,pe de altă parte, de îndeplinirea condiţiei privind vechimea în funcţia dejudecător sau procuror de cel puţin 15 de ani (reflectând, astfel, experienţaprofesională a candidatului)”, se arată într-un comunicat alMinisterului Justiţiei.

În plenul CSMva participa un psiholog, care va adresa întrebări condidatului, iar tot ca onoutate este faptul că se cere opinia motivată a judecătorilor şi procurorilordin secţia unde munceşte candidatul, care, prin vot deschis, vor spune dacăsunt sau nu de acord ca cel în cauză să acceadă la statutulde judecător la Înalta Curte.

Noile coduriar putea intra în vigoare abia în vara anului 2012

Intrarea învigoare a noilor Coduri penal, civil şi de procedură nu se vaproduce în data de 1 octombrie 2011, cum era stabilit, din cauză că sistemul nueste pregătit să preia noile instituţii în mecanismul de funcţionare a justiţiei.

Schimbarea înansamblu a regulilor după care se va face justiţie în România se afla înstadiul de pregătire, în ciuda faptului că, în toamna anului 2011, ar fitrebuit să intre în vigoare noile Coduri civil, penal şi de procedura. Laaceastă dată, Ministerul Justiţiei coordonează un studiude impact naţional al acestor coduri, ce se realizează la fiecare parchet şiinstanţă din ţară.

JudecătorulHoraţiu Dumbravă, preşedintele CSM, ne-a declarat că, din punctul său devedere, aplicarea codurilor nu este posibilă decât dacă, de la finalizareaacestui studiu de impact, sistemul îşi va asuma concluziile acestuia şi,într-un interval de aproape un an, va corecta disfuncţiile sau lipsurilesemnalate. „Toate acestea vor trebui să fie analizate cu maxim profesionalismîn cadrul studiului de impact care este acum în etapă finală de realizare lanivelul Ministerului Justiţiei. Acest studiu de impact nu este încă finalizat.Personal, am afirmat, şi îmi menţin această afirmaţie, că este nevoie de celpuţin 10 luni răgaz de la finalizarea studiului de impact pentru intrarea învigoare a noilor coduri. Aş vedea intrarea în vigoare a codurilor în varaanului 2012”, ne-a declarat Horaţiu Dumbravă, preşedintele CSM.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-16

Mai multe imagini:
Judecătoarea Doina Anghel, în conflict deschis cu Dan Lupaşcu. Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti a sesizat procurorul general în cazul alegerilor pentru CSM
zoom
Judecătoarea Doina Anghel, în conflict deschis cu Dan Lupaşcu. Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti a sesizat procurorul general în cazul alegerilor pentru CSM
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image