2017-01-17 11:29

EVENIMENT


Judecător CC: Legea privind reforma în domeniul sănătăţii are lacune, reglementări care se contrazic

 |  14:57
Judecător CC: Legea privind reforma în domeniul sănătăţii are lacune, reglementări care se contrazic

Judecătorul Tudorel Toader de la CurteaConstituţională a României a declarat, vineri, că legea privind reforma îndomeniul sănătăţii are lacune şi reglementări care se contrazic, dând caexempluplătitorii de asigurări care aucâştiguri din chirii sau drepturi de proprietate intelectuală.

Judecătorul a declarat, în faţa medicilor,juriştilor şi teologilor prezenţi la un seminar de medicină şi teologie carearelocla Bistriţa, că legislaţia medicală asuscitat şi suscită numeroase nemulţumiri.

"Legislaţia medicală este extrem de diversificată,consacrată prin legi diferite care cunosc suprapuneri de reglementare. Numaisecretul profesional se repetă de vreo şapte ori când e suficient că-l avem odată în Codul Penal. Este o legislaţie care are lacune, arereglementări care se contrazic în cuprinsul aceleaşi legi. Şi mă refer la Legea95/2006", a spus el.

Tudorel Toader a afirmat că de-a lungul celor cinci anipetrecuţi la CC a asistat la numeroase nemulţumiri la adresa legislaţieimedicale, critici sau obiecţii de neconstituţionalitate, însă majoritatea aufost respinse.

"Faptul că majoritatea au fost respinse denotăcă s-a consacrat conformitatea cu Constituţia, dar unele au fost admise, ceeace dovedeşte că norma juridică ce a stârnit nemulţumirea a fost adoptată cuîncălcarea legii fundamentale", a declarat judecătorul Toader.

El a spus că CC a fost sesizată în legătură cufaptul că unelepersoaneplătescmaimult la fondul asigurărilor desănătate, iar altele mai puţin, toţi beneficiind însă de aceleaşi servicii. Celcare câştigă salariul minim pe economie plăteşte 6,5 la sută, iar cel care aredouă-trei salarii plăteşte 6,5% din suma veniturilor, însă are sentimentul denemulţumire că, de fapt, plăteşte mult mai mult, deşi are aceeaşi calitate depacient.

"El consideră că legea e nedreaptă şi seîncalcă principiul egalităţii din Constituţie care spune că la drepturi egale,obligaţii egale.De ceunul să dea mai mult şi altul mai puţin? Răspunsul Curţii, şi în care eu cred,a fost că România e stat social, cu solidaritate socială, toţi trebuie săplătim şi, dacă câştigăm mai mult, trebuie să plătim mai mult fiindcă, în felulacesta, ocrotim sănătatea tuturor la standardele pe care societatea şi lepermite în acest moment", a declarat el.

Judecătorul a dat şi un exemplu de reglementare neconstituţională,referindu-se la cei care nu sunt angajaţi, dar au câştiguri din închirieri saudrepturi de proprietate intelectuală şi care plătesc 6,5 la sută din cecâştigă, însă nu mai puţin de un salariu minim pe economie.

El a spus că acest text a fost interpretat şi în sensul căcine are salariu plăteşte 6,5 la sută din salariu şi cine nu are, dar arechirii, drepturi de proprietate intelectuală, alte asocieri plăteşte un salariuminim pe economie.

Potrivit sursei citate, unele case de asigurări de sănătateau luat 6,5 la sută dintr-un salariu minim, iar altele au spus că acestepersoane trebuie să plătească un salariu.

"Cineva a criticat legea şi CC a dat, de dată foarterecentă, o decizie de interpretare spunând că e neconstituţional articolul 257,alineatul 2, litera f, în măsura în care se înţelege prin sintagma «nu maipuţin de un salariu» că trebuie să dai un salariu. Sensul este 6,5% dintr-unsalariu minim pe economie şi nu un salariu minim, fiindcă s-ar putea să dai maimult decât câştigi şi atunci nu mai are nicio logică", a declarat el.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-10-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
15 Mai 2011

Wacs! Pina nu va fi corec tat actualul cotet legisl ativ propozitie cu propoz itie, incepind cu constit utia gaunoasa(schweizer m ai mult gaura decit brinz a) nu avem sanse sa deven im un stat de drept.Respe ctivul judecator procedea za asemeni medicului care se multumeste sa puna un diagnostic fara a propun e si aplica un tratament. Asta are ceva de agronom fara ploaie. O zi buna !

Adauga un comentariu

Random image