2018-12-18 19:23


Judecătorii mârâie la Băsescu

 |  21:00
Judecătorii mârâie la Băsescu

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) consideră că afirmaţiile de joi ale preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu modul în care judecătorii soluţionează cererile având ca obiect contestarea în instanţă a unor măsuri punctuale luate de Guvern au fost făcute dintr-o „înţelegere greşită” a rolurilor instanţelor judecătoreşti şi Curţii Constituţionale.

„Considerăm că este util să comunicăm Preşedinţiei României că instanţele judecătoreşti şi Curtea Constituţională au roluri diferite în procedura de verificare a respectării acestor exigenţe. În cadrul controlului de constituţionalitate, Curtea Constituţională verifică la nivel abstract şi general conformitatea legii cu Constituţia României. Judecătorii, în schimb, verifică dacă efectele legii, aplicate la o persoană concretă, îi afectează acesteia un drept fundamental. Cele două modalităţi de control sunt esenţialmente diferite, astfel încât afirmaţia preşedintelui în sensul că «în instanţe se câştigă (...) împotriva unei legi care este constituţională» porneşte de la greşita înţelegere a rolului fiecăreia dintre aceste autorităţi”, se arată într-un comunicat preşedintelui UNJR, Natalia Roman.

Potrivit comunicatului, măsurile luate de Guvern în contextul crizei economice din ultimii doi ani au generat un val fără precedent de litigii.

Natalia Roman afirmă că este de datoria UNJR să explice care este rolul judecătorului în societate, la fel cum „este de datoria Preşedinţiei să se informeze în mod corect şi complet înainte de a face afirmaţii extrem de grave, de natură a afecta încrederea cetăţenilor în sistemul de justiţie şi prin care judecătorii sunt îndemnaţi să încalce valori fundamentale ale sistemului judiciar”.

Traian Băsescu a afirmat joi seară, la TVR, că dacă vor fi procese pentru indexarea pensiilor, atunci judecătorii trebuie să spună şi de unde poate statul să ia banii necesari. „Judecătorii trebuie să spună şi de unde să luăm banii. Nu este în fişa de post (a judecătorilor - n.r.), dar eu vă spun, este în fişa de post a cuiva să distrugă ţara asta, să îi strice echilibrele macroeconomice?”, a spus Băsescu. „Eu nu spun că este bine sau este rău, dar vă spun următorul lucru, cum se poate ca împotriva unei legi declarată a fi constituţională şi corectă să vină o instanţă care să spună: «Nu fraţilor, le plătiţi că vrem noi.»? Vreau să vă spun ce s-a întâmplat. În momentul de faţă, sunt cumulate nouă miliarde de lei plăţi prin hotărârile judecătoreşti. Vreţi să îmi spuneţi cine este responsabil de executarea bugetului de stat în România? Magistraţii, Guvernul, Parlamentul, cine?”, a afirmat şeful statului.

FMI la Cotroceni: Fiţi prudenţi în 2012

Obiectivul principal în privinţa bugetului pe anul 2012 este să se rămână într-o notă de prudenţă, în condiţiile în care contextul economic global continuă să fie incert şi este greu de anticipat ce se va întâmpla, a declarat preşedintele Traian Băsescu ieri-seară, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii FMI.

„La Consiliul European din această săptămână s-a obţinut ceva aer proaspăt în această atmosferă, însă este doar ceva aer proaspăt”, a spus şeful statului, arătând că se va resimţi în continuare efectul amânării de către liderii europeni a unei soluţii pentru criza datoriilor suverane. El a arătat că săptămâna trecută se atinsese un nivel de alertă cu privire la cifrele indicelui CDS (Credit Default Swap - prima de risc a împrumuturilor) al României, însă pe mai departe se speră într-o îmbunătăţire a acestuia. De asemenea, referitor la cifrele obţinute pentru trimestrul al treilea din acest an, preşedintele Băsescu a menţionat că acestea sunt mai bune decât aşteptările iniţiale, iar şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a fost de acord, arătând că împărtăşeşte punctele de vedere ale Guvernului cu privire la acestea. Franks a arătat că aceste rezultate sunt datorate recoltei bune din agricultură, însă trebuie continuate reformele pentru consolidarea macroeconomică.

„Reamintim Preşedinţiei României că fişa postului judecătorilor este stabilită de lege şi asumată de fiecare dintre ei prin jurământul depus la numirea în funcţie. (...) Dacă faptul că judecătorii înţeleg să îşi respecte jurământul şi să apere în concret şi în mod efectiv drepturile fundamentale ale cetăţenilor echivalează sau nu cu distrugerea ţării este, în final, o judecată de valoare pe care trebuie să şi-o asume în mod responsabil fiecare, cu atât mai mult preşedintele ţării”.

Natalia Roman

președinte UNJR


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-06

TAGURI: Traian Basescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


VASILE
31 Oct 2011

Degeaba îi ceri unui cretin ceea ce el nu poate și mai ales când n-are capacitatea mintală să înțeleagă niște lucruri atât de simple. Băsescu, ca dintotdeauna, amestecă oalele cu crătițele datorită lipsei totale de cultură, nu numai juridică, ci și cea de simplă înțelegere. Am avut neșansa să alegem un președinte care nu se ocupă decât de propria sa poziția în societate împreună cu gașca lui de hoți, ignorănd total necesitățile de bază ale românilor. Singura soluție viabilă pentru români este reinstaurarea monarhiei.
DUMITRU IUGA
31 Oct 2011

Vasile mama, esti un uslas si atata tot, na, ca ti-am zis-o! Daca iti declini identitatea ne batem in argumente cat vrei mata si te asigur ca pierzi. Uite, eu semnez cu nume real si adresa e-mail: Dumitru Iuga. tiiu2001@yahoo.com. Ce zici?
ELENA
31 Oct 2011

maraie??!!! de ce, nu pot musca direct?? ca acest om devoreaza direct, TOT.
UN OM
31 Oct 2011

Daca este sa comentam pe bune,poporul cunoaste adevarul,iar Basescu nu.El esste mafalda,le stie pe toate.In drept juridic ,nimeni nu il poate intrece.Asa era de destept si pretenul lui ,Ceausescu.
Random imageUltimele stiri


loading...