2019-02-23 02:54


Judecătorul Horaţiu Dumbravă, noul preşedinte al CSM, urmat în funcţia de vicepreşedinte de procurorul George Bălan

 |  17:09
Judecătorul Horaţiu Dumbravă, noul preşedinte al CSM, urmat în funcţia de vicepreşedinte de procurorul George Bălan

Preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş, judecătorulHoraţiu Dumbravă, a fost ales vineri preşedinte al Consiliului Superior alMagistraturii (CSM). Pentru candidatura lui Dumbravă au fost exprimate 15voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă”, iar un vot a fost declarat nul.Totodată, procurorul George Bălan a fost ales în funcţia de vicepreşedinte alConsiliului, a anunţat preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, LiviaStanciu.

Noul preşedinte al Consiliului, judecătorul HoraţiusDumbravă, a declarat, după şedinţa de constituire a CSM, că nu poate fi deacord cu acuzaţiile care sunt aduse sistemului judiciar în legătură cu accesulla spaţiul Schengen. „Faţă de recentele dezbateri din spaţiul public, nu putemfi de acord cu acuzaţiile care sunt aduse sistemului nostru în legătură cuaccesul la spaţiul Schengen. Dacă România îndeplineşte condiţiile tehnicepentru aceasta, urmează a fi decis de autorităţile de la Bruxelles şi, evident,nu poate fi decât o decizie administrativă bazată pe negocieri politice, încare justiţia nu trebuie să fie implicată în nici un fel”, a declarat noulpreşedinte al CSM , judecătorul Horaţiu Dumbravă. El a subliniat că aderarea laspaţiul Schengen nu este condiţionată de realizarea obligaţiilor menţionate înMecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), „obligaţii pe care actualul CSM şile asumă şi va face toate eforturile instituţionale pentru a le îndeplini”.Totodată, a adăugat noul preşedinte al CSM, ridicarea MCV va fi un obiectivprimordial al noului Consiliu.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, lafinalul şedinţei de constituire a Consiliului că este nevoie ca CSM să fie maiimaginativ în relaţia cu Executivul şi Legislativul. „Cred că avem nevoie de unnou Consiliu care să fie mult mai exigent în cceea ce priveşte problemele deintegritate din sistem şi sacţionarea, un Consiliu care să fie mai flexibil şi,dacă îmi permiteţi, mai imagimativ în relaţia cu Executivul şi Legislativul şiun Consiliu care să fie mult mai prezent în dialogul cu ComisiaEuropeană", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Totodată,ministrul a afirmat că noul CSM trebuie săse implice alături de Ministerul Justiţiei şi de Ministerul Publicîntr-un dialog permanent cu experţii Comisiei Europene, pentru a explica toatemăsurile pe care le ia ţara noastră, dar şi greutăţile pe care le are,rezultatele, realităţile din justiţia românească, „în aşa fel încât să putemdetermina un raport cât mai fidel în ceea ce priveşte progresele din justiţie”.

Noul preşedinte al CSM, judecătorul Horaţiu Dumbravă,şi-a prezentat vineri, după anunţarea candidaturii sale pentru conducereainstituţiei, proiectul de management, în cadrul căruia se face referire şi la odeclaraţie de integritate a membrilor Consiliului. Astfel, potrivit propuneriilui Dumbravă, declaraţia de integritate, care urmează să fie discutată înplenul CSM, propune ca membrii să îşi asume o serie de principii, printre carecel ca, pe întreaga durată a exercitării mandatului, să nu candideze pentrupromovarea în funcţii de execuţie sau pentru numirea în orice fel de funcţii deconducere la instanţe sau Parchete. Deasemenea, declaraţia propune ca membrii Consiliului să nu candideze pentrunumirea în funcţia de judecător la Curtea Supremă, dar şi să demisioneze dinfuncţiile de conducere de la instanţe şi Parchete. Deasemenea, Dumbravă a anunţat că proiectul de management este unul multianual,care cuprinde un plan de acţiune pentru rezolvarea problemelor din sistemuljudiciar, făcând referire şi la ridicarea MCV.

Judecătorul Horaţiu Dumbravă, preşedinte al Curţii deApel Târgu-Mureş, a fost singurul care şi-a anunţat candidatura în şedinţa deconstituire a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru funcţia depreşedinte al instituţiei. Preşedintele Curţii Supreme, Livia Doina Stanciu, aconcovat pentru vineri şedinţa de constituire a noului Consiliu Superior alMagistraturii. În deschiderea şedinţei de constituire, Livia Stanciu aprezentat reglementările Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSMcare reglementează şedinţa de constituire a instituţiei, precum şi procedura dealegere a preşedintelui şi vicepreşedintelui. Totodată, Stanciu a punctatfaptul că legea prevede că, în termen de 15 zile de la publicarea hotărârilorSenatului de validare a magistraţilor aleşi în Consiliu, precum şi cea dealegere a reprezentanţilor societăţii civile în CSM.

Plenul Senatului a validat pe 22 decembrie cu 64 devoturi pentru şi 60 împotrivă, lista membrilor propuşi în CSM. Dintre membriiConsiliului propuşi spre validare fac parte judecătorii Lidia Bărbulescu,Mircea Aron, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban, Nicolae Horaţius Dumbravă, AdrianToni Neacşu, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ. De asemenea, dinpartea procurorilor au fost aleşi George Bălan, Oana Andrea Schmidt-Hăineală şiDan Nicolae Chiujdea. Anterior, pe 15 decembrie, plenul Senatului i-a ales peCorina Dumitrescu şi Victor Alistar pentru a face parte din Consiliul Superioral Magistraturii ca reprezentanţi dinpartea societăţii civile. Conform legii, CSM este alcătuit din 19 membri,dintre care 14 (9 judecători şi 5 procurori) aleşi în adunările generale alejudecătorilor şi procurorilor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi aisocietăţii civile, aleşi de Senat, şi trei membri de drept, respectiv ministruljustiţiei, preşedintele Înaltei Curţi şi procurorul general al României. Duratamandatului membrilor CSM este de şase ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-12-05

Mai multe imagini:
Judecătorul Horaţiu Dumbravă, noul preşedinte al CSM, urmat în funcţia de vicepreşedinte de procurorul George Bălan
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...