2018-12-11 02:16


Judecătorii îi scapă pe hoţii de la buget

 |  21:00
Judecătorii îi scapă pe hoţii de la buget

Anchetele procurorilor anticorupţie, specializaţi în fraude cu bani publici, eşuează din cauză că judecătorii nu îi condamnă pe cei care truchează licitaţiile sau fură de la bugetul statului cu metode sofisticate, ne-a declarat Cameluş Păduraru, şeful procurorilor care reprezintă DNA în sălile de judecată. Statul nu mai are bani să plătească expertizele, astfel că cei care sunt acuzaţi că au furat bani publici sunt scoşi nevinovaţi de experţii contabili cărora le achită onorariile. 

Procurorii anticorupţie au pe rol sute de dosare în care sunt anchetaţi funcţionari ai statului cu funcţii mai mici sau mai importante. Şi mai multe asemenea cauze se află pe rolul instanţelor de judecată, iar un număr destul de mare de inculpaţi au fost achitaţi în dosare  în care au fost acuzaţi că au trucat licitaţiile sau au furat bani publici cu metode mai ascunse, prin interpuşi. Un sigur caz instrumentat de către procurorii anticorupţie, acela al primarului din Baia Mare, s-a finalizat cu o condamnare. În rest, în toate dosarele de corupţie pe achiziţii publice judecătorii au dat soluţii de achitare. Dosarul lui Şerban Brădişteanu, dosarul „Steriletul“, dosarul „Romsilva“, cauza generalului Bădălan şi dosarul generalului Ioan Măciucă au fost „închise” în instanţe.

Inculpaţii nu mai plătesc expertizele

Procurorul Cameluş Păduraru ne-a declarat că dosare de o asemenea complexitate eşuează din două cauze. Prima este lipsa de curaj a judecătorilor şi a doua, rezultatele expertizelor contabile, care stabilesc că prejudiciul nu există. „Judecătorii nu au curaj să-i condamne pe cei care fură bani publici! De asemenea, nu este posibil să ai un expert independent, ale cărui concluzii să şi le însuşească instanţa, dacă prestaţia, expertiza judiciară, este plătită de către părţi, mai cu seamă de inculpaţi. Am înţeles că nu sunt bani, că fondul special al Ministerului Justiţiei nu a mai asigurat plata acestor expertize. Conducerea DNA a cerut în scris fiecărei instanţe să dispună plata expertizelor numai din fonduri publice. Rămâne de văzut cum vor încuviinţa instanţele de acum încolo. Banii, costurile acestor expertize, se recuperează prin obligarea la cheltuieli de judecată a celor vinovaţi”, spune Cameluş Păduraru.

Dosarul „Steriletul“- faptele nu există

În dosarul „Steriletul“, Curtea de Apel Bucureşti i-a achitat pe inculpaţi, trimişi în judecată pentru dare şi luare de mită şi spălare de bani pe motiv că faptele nu există. „În 2010 m-am dus la farmacie şi am cumpărat cu un steriletCooper T 380 Acu 13 lei!L-am prezentat în instanţă şi le-am spus judecătorilor că, în anul  2002, când s-a desfăşurat această licitaţie, statul român a plătit pe un sterilet 46,15 lei. Preţul de import unitar al steriletului a fost de 1,54 lei.  În urma afacerii, inculpaţii au primit vacanţe de lux la Paris şi au obţinut pe căi ascunse alte sume de bani”, ne-a mai declarat procurorul Cameluş Păduraru.  

În recurs, expertul, care a realizat expertiza şi care va realiza un supliment de expertiză la 9 ani după realizarea licitaţiei considerată trucată de procurori, este cel desemnat de inculpaţi şi de instanţa supremă. “Am cerut înlocuirea expertului, însă instanţa mi-a indicat să-l recuz. Reprezint statul, nu sunt parte în dosar, nu-mi permite legea să recuz expertul!”, ne-a mai precizat procurorul Păduraru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-02-20

Mai multe imagini:
Judecătorii îi scapă pe hoţii de la buget
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


METIN CERCHEZ
07 Aug 2011

mafia pdl si psd -votati i
STAN PATITUL
07 Aug 2011

dar de cazul meu in care am fost obligat de instanta sa platesc onorariul expertului desemnat de instanta, altfel expertul refuza sa predea raportul de expertiza, ce spune dl.procuror? eu le dau un sfat procurorilor, daca vor sa ingroape mafia gurelelor albe: sa invete carte si sa faca obiectiuni pertinente si profesioniste la rapoartele de expertiza care se prezinta in instanta iar acolo unde costata ca sunt intrunite elementele constitutive ale unei infractiuni de neglijenta sau abuz in serviciu sa se sesizeze din oficiu.
Random imageUltimele stiri


loading...