2017-01-22 05:48

EVENIMENT


Justiția are un deficit de magistrați. Guvernul, urecheat de CE pentru procesele lungi din instanțe

 |  17:40
Justiția are un deficit de magistrați. Guvernul, urecheat de CE pentru procesele lungi din instanțe

PreşedinteleConsiliului Superior al Magistraturii, Horaţiu Dumbravă, afirmă că în acestmoment la instanţele din ţară lucrează cu 600 de magistraţi mai puţini decât arfi necesar, conform schemelor de personal "gândite în 1993", dincauza "pensionărilor masive" care au avut loc în ultimii doi ani.

Dumbravăa declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută după ce a participatla bilanţul Judecătoriei Timişoara, că la instanţele din ţară ar fi nevoie deîncă 600 de magistraţi pentru a acoperi schema de personal, numărul fiind atâtde mare din cauza "pensionărilor masive" din ultimii doi ani,transmite corespondentul Mediafax. "La acest moment mai e nevoie, în ţară,de peste 600 de magistraţi. Dar acest număr este în continuă dinamică, pentrucă sunt intrări în sistem şi sunt şi ieşiri din sistem, adică pensionări. Anulacesta intrările vor fi mult mai masive decât ieşirile. Pentru că pensionărilemasive au fost anul trecut şi acum doi ani. Sigur, pe o instabilitatelegislativă, pe o nesiguranţă", a spus Dumbravă.

Ela afirmat că şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie "e o mare problemăde personal", un magistrat având pe rol circa 1.300 de cauze. El aprecizat că la această instanţă sunt zece locuri vacante, la secţia penală,însă speră că acestea vor fi ocupate prin promovarea unor magistraţi înurmătoarele două luni. "La Înalta Curte e o mare problemă de personal şicauze. Au o încărcătură pe judecător de mai bine de 1.300 de cauze. (...) Suntfoarte multe locuri vacante. Spre exemplu, la secţia penală acum sunt zecelocuri vacante am şi demarat procedura publică pentru promovarea la ÎnaltaCurte, o metodologie ce va fi adoptată cât de curând posibil şi să sperăm căîntr-un orizont de două luni vom avea primele promovări la Înalta Curte. Suntşi alte soluţii ce ţin de legislativ. Anume acelea de a degreva Înalta Curte deacele atribuţii care sunt ale instanţelor de drept comun", a afirmatDumbravă.

Ela precizat că schemele actuale de personal au fost "gândite" în 1993,iar CSM, împreună cu puterea executivă şi cea legislativă, va găsi o soluţiepentru mărirea acestora.

Guvernul dă liber la angajăriîn magistratură, după ce a fost urecheat de Comisia Europeană

Guvernula mandatat CSM să organizeze în acest an, prin INM, mai multe sesiuni deadmitere în magistratură, nu un singur examen pe an, considerând că durata preamare de soluţionare a dosarelor din justiţie, reclamată de Comisia Europeană,este generată de numărul redus de procurori şi judecători.

Mandatula fost acordat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) printr-un proiect delege aprobat recent de Executiv.

Documentulinclude un singur articol care prevede că, în anii 2010 şi 2011, concursul deadmitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) va fi organizat"ori de câte ori este necesar".

Guvernuljustifică decizia prin faptul că prevederea actuală, care stabileşte că acestconcurs de admitere poate fi organizat anual, nu permite organizarea mai multorsesiuni de admitere în magistratură în cursul unui an calendaristic, deşi înanumite situaţii "temeinic justificate", precum cea din anul 2010,s-ar impune organizarea unor sesiuni suplimentare de admitere, în funcţie denecesarul de posturi.

Anultrecut nu au fost ocupate toate posturile disponibile de auditor în justiţie,la ultima sesiune anuală a examenului de admitere fiind acoperite doar 68 delocuri dintr-un total de 200 de posturi finanţate de auditor.

Înacelaşi timp, la 1 octombrie 2010 erau vacante 418 posturi de judecător şi 492de locuri de procuror.

Guvernularată că supraîncărcarea instanţelor şi a parchetelor reprezintă o situaţie cuimpact negativ asupra calităţii actului de justiţie şi duratei de soluţionare acauzelor - problemă constant menţionată în ultimele rapoarte redactate de cătreComisia Europeană (CE) în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare - şieste generată de creşterea constantă a numărului de acţiuni adresateinstanţelor judecătoreşti, dar şi de numărul mare de posturi vacante în sistem.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image