2017-01-22 18:18


Justiţia, în impas. Curtea Constituţională dă o lovitură grea tocmai domeniului sensibil din rapoartele de ţară

 |  19:42
Justiţia, în impas. Curtea Constituţională dă o lovitură grea tocmai domeniului sensibil din rapoartele de ţară

Deşinimeni, în afara judecătorilor constituţionali, nu ştie încă la ce se referădecizia Curţii Constituţionale de a admite ambele contestaţii ale senatorilorPDL privind validarea celor 11 membri ai CSM, democrat-liberalul Daniel Buda s-agrăbit, ieri, să susţină că procedura numirii acestora trebuie reluată.

CurteaConstituţională a decis, ieri, cu majoritate de voturi, că hotărârile Senatuluide validare a noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii suntneconstituţionale. PDL a susţinut că judecătorii Lidia Bărbulescu şi DanLupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea - aleşi în 2004 pentru un mandat de şase anişi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercitaun nou mandat. Legea 317/2004 privind CSM a fost modificată în 2005 prinpachetul legislativ promovat de Monica Macovei - actual europarlamentar PDL -,astfel că prin articolul 51, alineatul (1), s-a statuat că "duratamandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6ani, fără posibilitatea reînvestirii".

Constituţiaprevede, la articolul 133, că "durata mandatului membrilor aleşi aiConsiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani". Constituţia nu facereferire la imposibilitatea reînnoirii sau prelungirii mandatului de membru alCSM.

CSM ia act, dar nucomentează

ConsiliulSuperior al Magistraturii a anunţat, ieri, că a luat act de hotărârea CurţiiConstituţionale, însă a refuzat să o comenteze până la publicarea în MonitorulOficial. "Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de decizia CurţiiConstituţionale pronunţată în şedinţa de azi, 25 ianuarie 2011, în legătură cucele două contestaţii formulate de Partidul Democrat Liberal împotrivahotărârilor Senatului de validare a membrilor Consiliului. (...) ConsiliulSuperior al Magistraturii nu comentează decizia Curţii Constituţionale, urmândca după publicarea acesteia în Monitorul Oficial să analizeze implicaţiile decizieiasupra activităţii Consiliului", se arată într-un comunicat al CSM. Poziţiasau eventualele decizii ale CSM vor fi prezentate într-o conferinţă de presă ceva fi organizată după ce decizia de marţi a CC va fi publicată în MonitorulOficial, mai anunţă reprezentanţii instituţiei în comunicatul citat.

Toni Greblă: DeciziaCCR are consecinţe incalculabile

PreşedinteleComisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD), a declarat, ieri, pentru Mediafax,că decizia are consecinţe "incalculabile", soluţiile juridice fiinddificil de identificat. Greblă a afirmat că, odată cu decizia CC, prevederilelegale pentru cazul "inexistenţei" CSM fiind neclare. Senatorul PSD aapreciat că suspendarea CSM atrage "consecinţe incalculabile" atât înceea ce priveşte imaginea externă, cât şi asupra aderării la spaţiul Schengenşi în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare. "În ce priveşteconsecinţele pe plan intern, legal, nimeni nu poate şti acum exact care vor fitoate consecinţele. Este clar că Guvernul va trebui să improvizeze o soluţietranzitorie până la refacerea alegerilor pentru CSM. Estimez că alegerile vordura în jur de patru luni, iar în acest timp nu avem CSM", a spus Greblă. Ela menţionat că soluţiile juridice pentru o astfel de soluţie sunt discutabileşi atacabile. Preşedintele Comisiei juridice a menţionat că soluţia cea maibună care ar putea fi luată, dat fiind contextul, este preluarea de cătreÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atribuţiilor CSM, pe o duratădeterminată, până la finalizarea alegerilor.

Andras Fekete (UDMR):„Fără CSM nu este un capăt de ţară”

Liderulsenatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, pentru Mediafax, că un votpentru o nouă componenţă a CSM va putea fi dat de Senat în procedură deurgenţă, el apreciind că "nu este un capăt de ţară" faptul cămandatul vechiului CSM a expirat din 14 ianuarie. Liderul senatorilor UDMR aspus că acest lucru nu este atât de grav cum ar părea, deoarece "nu CSMconduce România". "CSM supraveghează activitatea judecătorilor, amagistraţilor şi atât. Mare supraveghere au făcut, că hotărârile judecătorilorsunt de multe ori interesante, aşa că două săptămâni dacă nu va fi cine săsupravegheze, că, vai de mine, cât de tare au supravegheat în ultimii aniactivitatea magistraţilor, nu este un capăt de ţară", a ţinut să precizezesenatorul.

Daniel Buda (PDL)

"DeciziileCurţii Constituţionale trebuie respectate şi nu comentate, iar proceduratrebuie să fie reluată acolo unde a fost viciată. Senatul ar trebui ca, deîndată, să se întrunească şi să dea o nouă hotărâre în care să fie validaţi aceimembri care nu au nici un fel de problemă din punctul de vedere alcompatibilităţii cu calitatea de membru al CSM. Aceşti noi membri pot săasigure mai departe funcţionalitatea CSM. E vorba de o validare parţială alistei, care ar trebui supusă validării Senatului"

Mircea Toader (PDL)

"DeciziileCurţii Constituţionale nu se comentează. Se vor relua alegerile pentru CSM şi,apoi, supuse aprobării Senatului"

Mircea Geoană (PSD)

"Deciziade astăzi a Curţii Constituţionale va avea efecte profunde, care sunt greu deanticipat acum. Într-un moment în care avem probleme majore de credibilitate pescena internaţională, în care monitorizarea pe Justiţie continuă, iar aderareala spaţiul Schengen riscă să fie suspendată pe termen nelimitat, România nu areacum

CSM"

Victor Ponta (PSD)

„Pe o procedură pe care o cunoaştem deja, prinintermediul Curţii Constituţionale, care este acum sută la sută un organism alPDL, Traian Băsescu încearcă să preia controlul şi asupra CSM. "Consecinţelesunt clare: Mecanismul de Cooperare şi Verificare va continua să funcţioneze petermen nedeterminat, iar semnalul care este dat este că nimeni din Justiţie nupoate rezista dacă nu este controlat de Traian Băsescu şi de PDL”

Eugen Nicolăescu(PNL)

"Oricedecizie a Curţii Constituţionale este definitivă, irevocabilă şi executoriepentru toată lumea. Dar, ca părere personală, cred că, în ultima vreme,politrucii de la Curtea Constituţională fac politica lui Traian Băsescu.Probabil că ar trebui să avem în vedere două direcţii: ori să desfiinţăm CurteaConstituţională şi în felul acesta scăpăm de încă un abuz politic printr-oinstanţă nejuridică, dar care ia decizii importante pentru România, ori săschimbăm modalitatea de desemnare a reprezentanţilor în Curte, care ar trebuifăcută de profesioniştii din justiţie, şi nu de politic”

Sergiu Andon (PC)

„Hotărârea Senatului a fost supravalidată dedecizia CSM prin care şi-a format deja o nouă structură. Se simte impulsulpolitic în această decizie. Ne motivează pe noi, parlamentarii, să regândimlocul, structura şi modul de funcţionare al CCR”

Premoniţia luiBăsescu. Preşedintele a cerut CSM să amâne formarea noii structuri până la deciziaCurţii Constituţionale

PreşedinteleTraian Băsescu a cerut, pe 5 ianuarie, în şedinţa de bilanţ a ConsiliuluiSuperior al Magistraturii, în formula veche, amânarea alegerii preşedintelui şia vicepreşedintelui CSM până pe 20 ianuarie, după pronunţarea CurţiiConstituţionale în cazul contestaţiei privind validarea listei cu noii membriai Consiliului.

TraianBăsescu a ţinut să menţioneze că şi el aşteaptă decizia CCR înainte să promulgeo lege. "La fel cum eu nu pot promulga o lege până nu se pronunţă Curtea Constituşională,nici dumneavoastră nu puteţi călca în picioare Curtea ", a spus el.

"Faceţice vreţi! Eu am făcut doar o sugestie", le-a mai spus Băsescu membrilorCSM, adăugând că aceştia pot decide dacă sunt mai presus de CurteaConstituţională, aşa cum au făcut şi în alte situaţii.

Adoua zi, şi ministrul justiţiei Cătălin Predoiu, care este membru de drept înCSM, a cerut amânarea şedinţei de constituire a noului CSM, pe motiv călegalitatea validării noilor membri este contestată la Curtea Constituţională.

Magistraţiiconstituţionali trebuia să ia în discuţie cele două sesizări în 19 ianuarie,însă dezbaterea a fost amânată atunci de CCR pentru ieri.

Cei11 membri aleşi în urma scrutinului pentru desemnarea noilor membri ai CSM suntLidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şiJustiţie, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă, dinpartea curţilor de apel, Adrian Toni Neacşu, din partea tribunalelor, MariusTudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ, din partea judecătoriilor, GeorgeBălan, din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel, Oana SchmidtHaineală, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, şi Dan NicolaeChiujdea, din partea parchetelor de pe lângă judecătorii.

Deasemenea, Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar careprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii,pentru un mandat de şase ani.

Dintrerândul magistraţilor, mandatele judecătorilor Dan Lupaşcu, al Lidiei Bărbulescuşi al procurorului Dan Chiujdea au fost contestate de Traian Băsescu şi desenatorii PDL. În plus, candidatura lui Dan Lupaşcu a fost contestată în instanţăde preşedintele Uniunii Na’ionale a Judecătorilor, Dana Gârbovan, iar TribunalulBucureşti a admis cererea acesteia. Decizia nu a fost definitivă, ci a fostatacată la Curtea de Apel Bucureşti, însă Dana Gârbovan a cerut strămutarea procesului lao altă instanţă din ţară, dat fiind faptul că Dan Lupaşcu este judecător al Curţiide Apel Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image