2018-12-12 17:02


Justiţia la ora adevărului

 |  14:15
Justiţia la ora adevărului

Preşedinţii Curţilor de Apel din întreaga ţară au avut ieri o întâlnire cu ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cu membri ai Consiliului Superior al Magistraturii în încercarea de a rezolva problemele din sistemul justiţiei. Principalele aspecte vizate au fost disciplina, integritatea, dar şi responsabilităţile judecătorilor din cadrul tuturor instanţelor. „Am expus reprezentaţilor CSM şi preşedinţilor de Curţi de Apel viziunea Ministerului Justiţiei asupra unor probleme esenţiale ale sistemului judiciar, cum ar fi schemele de personal, disciplina, integritatea, Codurile, combaterea infracţionalităţii, administrarea bugetului, personalul de specialitate şi, pe un plan mai general, rolul şi misiunea puterii judecătoreşti în stat”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

Punctul cel mai fierbinte a fost reducerea de personal, despre care ministrul Predoiu a declarat că poate fi făcută raţional numai după parcurgerea anumitor paşi: „Un factor pozitiv ar fi eliminarea prezentei forme a Programului Volumului Optim de Activitate, gândit şi impus de vechea conducere a CSM, care a condus la deprecierea calităţii actului de justiţie, prelungirea termenelor, creşterea procentului de casări şi scăderea indicelui de operativitate. În paralel, Ministerul Justiţiei se va ocupa să finalizeze, împreună cu consultanţii săi independenţi, studiile de impact privind noile Coduri. Pe aceste baze, după redistribuirea pe orizontală a resurselor umane, putem trece să gândim raţional schemele de personal. Acest demers trebuie finalizat până la aplicarea noilor Coduri”, a precizat ministrul justiţiei.

Cătălin Predoiu nu a scăpat prilejul de a atrage atenţia magistraţilor asupra calitatăţii actului de justiţie şi răspunderile ce revin acestora: „Judecătorii trebuie să pronunţe sancţiuni severe, prin decizii descurajante în cazurile de crimă organizată şi corupţie, pentru a proteja drepturile cetăţenilor, avutul lor, siguranţa publică şi patrimoniul statului. Dorim să acordăm responsabilităţi şi puteri mai largi preşedinţilor de Curţi de Apel, pentru ca ei să aibă pârghiile necesare pentru impunerea disciplinei în Curţi. S-a ajuns prea departe cu unele fenomene negative şi preşedinţii Curţilor trebuie să-şi facă ordine în propria ogradă. Ei îşi cunosc colegii şi instanţele, ei trebuie să pună lucrurile la punct. Consiliul Superior al Magistraturii e prea departe la centru şi, prin natura componenţei sale, prea eterogen în abordări şi interese ca să poată face acest lucru singur, iar Ministerul Justiţiei nu are, şi nu trebuie să aibă, atribuţii de disciplină jurisdicţională sau profesională… La rândul ei, autonomizarea Inspecţiei Judiciare, preconizată prin proiectul legii răspunderii disciplinare, va contribui la această ordonare… Nu mai este timp de pierdut cu declaraţii şi angajamente, trebuie acţionat acum pentru disciplinarea şi profesionalizarea unui sistem-cheie pentru funcţionarea întregii societăţi şi păstrarea ordinii publice şi a siguranţei cetăţeanului”, a mai spus Cătălin Predoiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-21

TAGURI: Catalin Predoiu, CSM
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SANDU
24 Oct 2011

numele de calin zamfirescu si banca religiilor va spune ceva dle ministru? dan voinea era in subordinea dvs cand facea revolutionari pe banda CA PROCUROR!!!! dinel staicu sta in puscarie in contul socrului dvs!!!
Random imageUltimele stiri

Cutremur în judeţul Vrancea Acum 3 ore | (0)
Eveniment


loading...