2018-11-16 13:56


Kovesi anunță în PREMIERĂ prejudiciul găsit de DNA pentru ABUZ în serviciu în 2016

 |  23:04
Kovesi anunță în PREMIERĂ prejudiciul găsit de DNA pentru ABUZ în serviciu în 2016

Procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi a afirmat joi că prejudiciul identificat de DNA în 2016, reprezentând sechestre, numai pentru faptele de abuz în serviciu, este de 263 de milioane de euro.

„Mai mult de un sfert din inculpații trimiși în judecată în 2016 au comis infracțiuni de abuz în serviciu. Prejudiciul identificat de DNA, reprezentând sechestre, numai pentru fapte de abuz în serviciu în 2016, este de 263 milioane euro. Aceste date statistice ne arată o situație îngrijorătoare a fenomenului de abuz în serviciu și ne arată că nu avem un sistem de achiziții publice curat și transparent. Rezultatele noastre demonstrează că în lipsa unor măsuri clare de prevenire corupția în instituțiile publice s-a manifestat prin aceleași acțiuni repetitive”, a precizat Laura Codruța Kovesi la „Forumul Republica Moldova-România în domeniul justiției Ediția a II-a”, potrivit site-ului DNA.

Procurorul-șef al DNA a adăugat că, întrucât tipologiile repetitive identificate în anchete dovedesc că există vulnerabilități majore ale sistemului de achiziții publice, a efectuat un studiu cu privire la abuzul în serviciu în domeniul achizițiilor publice.

„Iată câteva dintre concluziile studiului. Atribuirea contractelor sau plățile aferente contractelor este condiționată frecvent de primirea unor sume de bani. Deși pagubele sunt clare, procurorii dovedesc de fiecare dată că nu este vorba de simple greșeli, ci de abuzuri care, cel mai des, maschează o mită sau un folos. În multe dintre dosare, concomitent cu infracțiunea de abuz în serviciu, au fost comise și infracțiuni de luare și dare de mită, falsuri, înșelăciune, folosirea de informații nedestinate publicității, evaziune fiscală, spălare de bani, conflict de interese sau folosirea influenței funcției de conducere într-un partid în scopul obținerii unor foloase”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Ea a arătat, totodată, că cei care au avut inițiativa și au coordonat activitatea ilicită au deținut funcții de conducere pe diferite paliere - funcții publice alese, respectiv președinte de consiliu județean, primar de oraș sau comună, viceprimar sau funcții publice numite sau ocupate prin concurs, respectiv prefect, director în structuri subordonate consiliului județean/primăriei, director economic primărie, director adjunct în structuri tehnice din cadrul consiliului județean, șef serviciu.

Mai mult, procurorul șef al DNA a precizat că au fost identificate mecanisme de fraudare a banului public în toate etapele caracteristice procesului de achiziție publică, respectiv în planificarea, în atribuirea contractului și executarea acestuia.

„Se fac, uneori, plăți pentru lucrări neefectuate sau statul plătește un preț mai mare pentru unele produse sau servicii. Se achiziționează frecvent produse inutile sau aparatură care nu poate fi instalată și utilizată. Se achiziționează lucrări a căror execuție nu poate fi verificată și cuantificată”, a menționat Kovesi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-11-24

TAGURI: dna, kovesi, prejudiciu, abuz in serviciu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LEVST.
23 Noi 2017

La munca , Codruta! Sapati si pe anii din urma, acest sfert de milliard este -ABSOLUT- doar maruntis, Romania- de bine de rau- a produs, insa furtul din banul public-TOCMAI DEINALTII FUNCTIONARI PUBLICI- a fost si este la cote inalte, intoarce-te si spune cand recuperatI -macar- cateva zeci de miliarde de euro...
@ ANONIM
24 Noi 2017

Sa moara plagiatoarea ca are dreptate ??? Aici sun inclusiv si ..PACURARU ??? RUŞANU ??? CHILIMAN??? ETC ...NUMAI CHIXURI ... SE DA MARE CA SI TITLUL DE DOCTORAT CU 4% PLAGIAT ...desi groful SPUNEA ca daca o pagină este plagiat.. ..INSRAMNA PLAGIAT SI TREBUI SĂ PLECE .... NU ÎMI RAMANE DECAT SA AM SCARBA GATA DE UN ASA SPECIMEN UMAN . ..SICTIR
@ ANONIM
24 Noi 2017

Sa moara plagiatoarea ca are dreptate ??? Aici sunt inclusii si ..PACURARU ??? RUŞANU ??? CHILIMAN??? ETC ...NUMAI CHIXURI ... SE DA MARE CA SI TITLUL DE DOCTORAT CU 4% PLAGIAT ...desi groful SPUNEA ca daca o pagină este plagiat.. ..INSEAMNA PLAGIAT SI TREBUI SĂ PLECE .... NU ÎMI RAMANE DECAT SA AM SCARBA FATA DE UN ASA SPECIMEN UMAN . ..SICTIR
Random imageUltimele stiri


loading...