2016-12-06 12:28

EVENIMENT


Laszlo Borbely: ''Taxa auto va fi achitată de toţi proprietarii de maşini care n-au plătit-o cu ocazia vânzării''

 |  19:54
Laszlo Borbely:  ''Taxa auto va fi achitată de toţi proprietarii de maşini care n-au plătit-o cu ocazia vânzării''
Taxa de primă înmatriculare în noua formă propusă deGuvern va fi plătită de proprietarii tuturor maşinilor aduse în ţară înainte de1 ianuarie 2007 sau după această dată, în cazul în care pentru maşină nu s-aplătit taxa în vechea ei formă, banii urmând să fie daţi la vânzareaautovehiculului.

"Nouaformă a taxei auto vaviza toate maşinile aduse în ţară înainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu s-aplătit taxă. Taxa va fi plătită de vânzător la momentul la care seva face tranzacţia", a declarat, marţi, ministrul mediului, LaszloBorbely. Acesta a refuzat să dea mai multe detalii despre acest subiect,spunând că o decizie finală în acest sens va fi luată în şedinţa de Guvern demiercuri.

Lideriicoaliţiei au mandatat Guvernul să impună plata taxeiauto la prima vânzare a maşinilor înmatriculate în ţară înainte de intrarea învigoare a acesteia,cuantumul cu care va fi redusă taxa urmând să fie decis de Executiv, audeclarat surse participante la şedinţa coaliţiei. Ministrul mediului, LaszloBorbely, a arătat la rândul său că introducerea taxei auto şi pentru maşinileintrate în ţară înainte de intrarea în vigoare a acesteia a fost discutată şiagreată, luni dimineaţă, de liderii coaliţiei.

Taxa va fiadoptată în şedinţa de Guvern

În şedinţade miercurea trecută, Guvernul a amânat o decizie în privinţa taxei auto, surseoficiale declarând că decizia va fi luată după oanaliză de impact şi pe baza unor discuţii care urmează să aibă loc în cadrulcoaliţiei.

La finalulşedinţei de Guvern, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat că"ordonanţa sau legea" de modificare a taxei auto va fi adoptată deExecutiv în următoarea şedinţă şi că propunerea sa este aplicarea unei taxeauto care să fie percepută la prima vânzare a maşinilor intrate în ţară înaintede 1 ianuarie 2007, data de introducere a taxei de înmatriculare auto, cu oreducere a cuantumului taxei cuprinsă între 20 şi 30%.

Sistemul,modificat

Reducereataxei va fi aplicată pentru toate maşinile, astfel încât să fie evitată o nouădiscriminare, a arătat ministrul. Sistemul actual al taxei auto va fi modificatdupă ce Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJUE) a arătat, într-unpunct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti, că taxa de primăînmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce undezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriulRomâniei. Punctul de vedere a fost transmis pentru un proces în care un româncare şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-hand din Germania şi aplătit taxa de poluare pentru înmatricularea în România a reclamat faptul cătaxa este aplicată numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nuşi celorlalte maşini second-hand deja înregistrate în ţară şi revândute.

Mai“ieftin” cu 30%

Undocument guvernamental prezentat recent de agenţia Mediafax relevă că Guvernuldiscută impunerea taxei auto la prima vânzare a maşinilor intrate în ţarăînainte de introducerea taxei, cu un cuantum redus cu 30%, şi restituirea uneidiferenţe din banii deja daţi de proprietari, dar eşalonat pe mai mulţi ani,pentru a evita returnarea unei sume totale de 750 milioane de euro. Experţiijuridici au atenţionat Guvernul că România riscă sancţiuni financiare dinpartea Uniunii Europene, în urma declanşării unei posibile proceduri deinfringement, şi numeroase alte procese cu proprietarii de maşini, inclusiv cucei care au pierdut iniţial în instanţă, dacă nu modifică urgent taxa auto şinu restituie din sumele plătite.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-05-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image