2017-01-18 14:43

EVENIMENT


Laszlo Tokes cere sprijin SUA

 |  20:18
Laszlo Tokes cere sprijin SUA

Laszlo Tokes, vicepreşedintele Parlamentului European şi preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, i-a cerut sprijinul lui George Pataki, fostul guvernator republican al statului New York, pentru susţinerea educaţiei universitare în limba maghiară şi în problema autonomiei aşa-numitului Ţinut Secuiesc.

„Consider că este un lucru foarte important să se ţină seama că Ţinutul Secuiesc este un ţinut cu o cultură şi cu peste 90% locuitori de limbă maghiară şi aparţine culturii maghiare. Este un unicat de care ar trebui să se ţină cont în România. Eu sper că în cadrul statului român se vor da drepturi speciale acestei minorităţi, drepturi de autonomie”, a declarat, într-o conferinţă de presă, fostul guvernator al statului New York, care se află într-o vizită la Oradea.

George Pataki a mai precizat, privind acest subiect, că şi pe teritoriul statului New York, pe care l-a condus timp de trei mandate, sunt regiuni autonome, locuite de băştinaşi, care au drepturi autonome de a-şi alege conducătorii, de a avea propriile instituţii, dar această autonomie nu poate să fie în contradicţie cu legislaţia statului New York sau cu legislaţia federală.

„Ei trebuie să respecte această legislaţie, dar în cadrul legislaţiei comune ei au autonomie istorică şi culturală  care a fost şi este asigurată de către statul pe care l-am condus şi eu. Eu cred şi sper că şi statul român va reuşi să asigure acelaşi lucru, respectul pentru minorităţile care trăiesc pe teritoriul statului,” a precizat George Pataki.

În ce priveşte modalităţile concrete prin care se aşteaptă să fie susţinut acest demers, europarlamentarul Tokes a răspuns că va primi „sprijin moral şi politic”.

În domeniul educaţiei, problemele principale expuse, printre altele, în faţa politicianului american au vizat acreditarea Universităţii Partium, respectarea legislaţiei la Universitatea din Târgu-Mureş, dar şi susţinerea de la bugetul de stat a universităţilor maghiare.

„Se ştiu revendicările noastre în acest sens. În primul rând, la Târgu-Mureş să se respecte legislaţia în vigoare din România, iar la Universitatea Sapienţia dorim să se finalizeze şi să nu se tergiverseze acreditarea universităţii,” a spus Tokes.

George Pataki, fostul guvernator republican al statului New York, s-a întâlnit ieri, la Oradea, cu Laszlo Tokes. Pataki a mai fost prezent în Oradeaîn anul 2006, iar în anul 2009 a efectuat o vizită în Slovacia, la Universitatea Selye Janos.

Politicianul cu rădăcini maghiare a participat la o slujbă religioasă în Biserica Reformată din Oradea-Olosig, oficiată de însuşi Laszlo Tokes, preot de Oradea-Olosig, fostul episcop al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, după care fostul guvernator a susţinut un scurt discurs în faţa enoriaşilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-26

TAGURI: laszlo tokes, sprijin, suaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MARIAN
16 Ian 2012

Tokes asta se tine numai de bagat fitile, este un esccoc , care daca ar fi luat la bani marunti nici Dumnezeu nu-l ajuta de p acatos ce este. Un agent al mai multor servicii i mbracat in straie biseric esti indeamna la incalcar ea celor 10 porunci din B iblie. Acesta reprezinta Romania in UE SI NE MAI M IRAM DE CE SUNTEM LA COAD A EUROPEI.

Adauga un comentariu

Random image