2017-01-23 00:43


Laura Codruţa Kovesi propune preluarea poliţiştilor judiciari de către Parchetul General

 |  20:03
Laura Codruţa Kovesi propune preluarea poliţiştilor judiciari de către Parchetul General

Procurorulgeneral al României, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat ieri, la prezentareabilanţului Ministerului Public pe anul 2010, că una dintre modificărilelegislative necesare în viitor priveşte preluarea poliţiei judiciare, pentru caurmărirea penală să se desfăşoare sub controlul exclusiv al procurorului.

PotrivitLaurei Codruţa Kovesi, "urmărirea penală trebuie să se desfăşoare subcontrolul exclusiv al procurorului. În acest sens, avem nevoie de instrumentecare să garanteze stabilitatea poliţiştilor, să delimiteze clar atribuţiilejudiciare de cele administrative şi să elimine dubla subordonare".

Procurorulgeneral al României a susţinut că sunt trei variante pentru acestlucru:preluarea administrativă a poliţiei judiciare de către MinisterulPublic, detaşarea poliţiştilor în cadrul Parchetelor sau trecerea atribuţiilorprivind cariera profesională a poliţiştilor în competenţa Ministerului Public.

Dealtfel, Kovesi a susţinut că în cursul zilei de ieri a fost trimisă cătreministrul justiţiei şi ministrul administraţiei şi internelor propunerea demodificare legislativă în acest sens, urmând ca împreună cu reprezentanţiipoliţiştilor să fie identificată cea mai bună soluţie. "Suntem pregătiţisă ne asumăm o astfel de responsabilitate", a punctat Kovesi.

Înprincipal, observaţiile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie pornesc de la împrejurarea că este esenţială diferenţierea întrestructurile de poliţie cu atribuţii administrative şi poliţia judiciară, ceadin urmă structură având sarcina de a constata şi urmări orice infracţiune,conformându-se regulilor de procedură penală, şi de a executa măsurile dispusede către procurori. Având în vedere că lucrătorii de poliţie judiciară potdispune măsuri prin care restrâng drepturile fundamentale ale persoanelor, esteesenţial ca statutul lor să excludă orice posibilitate de a primi dispoziţiireferitoare la activitatea de urmărire penală din afara sistemului judiciar.Pentru a asigura această exigenţă, cariera profesională a lucrătorilor depoliţie judiciară trebuie să depindă exclusiv de evaluarea activităţii deurmărire penală, iar procurorul este singurul în măsură să realizeze o asemeneaevaluare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-07Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image