2017-01-25 03:35


Legalizarea vânzării canabisului în Uniunea Europeană ar aduce venituri între 35 şi 60 miliarde de euro pe an

 |  16:20
Legalizarea vânzării canabisului în Uniunea Europeană ar aduce venituri între 35 şi 60 miliarde de euro pe an
Situaţia vânzării etnobotanicelorîn România a devenit uşor hilară. Diverşi primari au început adevărate cruciadeîmpotriva acestor produse, cel mai amuzant fiind primarul Constanţei, RaduMazăre. Acesta a afirmat că a promovat un proiect de interzicere a vânzării lorîn municipiu pentru a nu fi suspectat că îi favorizează pe cei care vând astfelde produse. Mazăre a subliniat că îl "interesează" sportul şi fetele,nu drogurile. Totuşi, se pare că Uniunea Europeană (UE) are o politică mult mairelaxată în ceea ce priveşte atât drogurile legale, cât şi cele ilegale.

Chiardacă pe plaiurile mioritice este în desfăşurare o campaniegenerală împotriva plantelor etnobotanice, UE este mult mai imparţială în ceeace priveşte comercializarea acestor substanţe. Mai mult, UE a anunţat că nu va bloca inţiativelestatelor membre de a pune la cale reglementări în ceea ce priveşte canabisul şialte droguri considerate “uşoare”. Acest lucru a fost afirmat în mod repetat decătre Dana Spinanţ, noul coordonator al Comisiei Europene Anti-Drog, la oaudiere publică privind politica drogurilor, ce a avut loc în ParlamentulEuropean.Audierea a fost organizată de către membrul Parlamentului European, MichaelTremopoulos (Grupul Verzilor, Grecia) şi ENCOD, o coaliţie de cetăţeni pentrureforme în politica drogurilor. Aceasta a reunit expertiza reprezentanţilorsocietăţii civile, printre alţii, liderul activist spaniol pentru legalizareacanabisului, Barriuso Martin, purtătorul de cuvânt al Uniunii olandeze decoffee shop-uri, Marc Josemans, şi Richard Cowan, fost director al NORML, ceamai mare organizaţie de reforme privind marijuana din Statele Unite aleAmericii. Membrii Parlamentului European Rui Tavares (GUE / NGL, Portugalia) şiDennis de Jong (GUE / NGL, Olanda) au vorbit, de asemenea, la eveniment.Audierea a luat în considerare implicaţiile financiare în decriminalizareadrogurilor şi reglementarea canabisului pentru cheltuielile publice. Bazate peo extrapolare adatelor furnizate de către OEDT, suma totală ce ar puteafi obţinută dintr-o combinaţie de măsuri legislative ar fi estimată la 35 şi 60de miliarde de euro/an, sau 70 şi 120 euro/an pentru fiecare din cele 500 demilioane de oameni care trăiesc în Uniunea Europeană.În martie 2009, Comisia Europeană a publicat rezultatele unui raport decercetare (“Report on Global Illicit Drug Markets 1998 – 2007″, editat de cătrePeter Reuter şi Franz Trautmann), care ne duce la concluzia că politicileprohibiţioniste dau greş în obiectivul lor principal – reducerea de cerere şiofertă de droguri ilicite. Raportul precizează că aceste politici ar putea fiun factor crucial în generarea şi creşterea daunelor aduse consumatorilor dedroguri, celor ce îi înconjoară şi, în general, societăţii.“Prohibiţia drogurilor este o binecuvântare pentru crima organizată”, adeclarat Dennis de Jong, membrul olandez al Parlamentului European pentruSocialistische Partij (SP). “Din păcate, propriul meu Guvern este acum orientatcătre represiuni asupra coffee shop-urilor. În locul unei abordări rezonabileîn ceea ce priveşte reglementările, autorităţile vor să pună o interdicţievizitatorilor străini prin instalarea cardurilor de membru, care va duce la creştereapieţei ilegale.”

Mărturii ale lui Barriuso, Cowan şi Josemans au dat clarde înţeles că reglementările în ceea ce priveşte canabisul au loc în mai multepărţi ale lumii şi au adus rezultate satisfăcătoare. Decriminalizareaconsumului de droguri ce a avut loc în Ţările de Jos şi în Portugalia nu a dusla o utilizare sporită, ci la condiţii mai sigure pentru consumatori de drogurişi la abordări mai eficiente în aplicarea legii. Acelaşi lucru este valabil şipentru Spania: “În Ţara Bascilor, modelul Cannabis Social Club, o formă decultivare colectivă a canabisului pentru uz personal, a fost recunoscută decătre autorităţi şi se dovedeşte a fi o abordare foarte reuşită, care nu estepusă la îndoială”, a explicat Martín Barriuso.

Laaudiere, ENCOD a cerut Comisiei Europene să evalueze costurile de interdicţie adrogurilor în ceea ce priveşte cheltuielile publice şi beneficiile pe carepoliticile alternative le-ar putea genera. Dana Spinanţ a dat de înţeles că CEnu are competenţe în a lua orice iniţiative pentru deschiderea dezbateriiprivind reforma drogurilor. “Responsabilitatea revine în întregime statelormembre ale UE, acolo ar trebui să vă adresaţi”, a declarat ea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-22Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GUISANYI
11 Feb 2011

CIT AI LUAT FRATIOARE PENTRU ARTICOLUL ASTA?Vedea-o-as pe fiica-ta indopata cu etnobotanice,si dupa aia mai discutam,sa vad daca tot ti se pare ilarianta indeea interzicerii lor. Sau..e vorba de tine?Te temi ca nu vei mai avea de unde sa le cumperi??Nici o grija,iei un taxi pina in Ferentari.
SILE
12 Feb 2011

Noi romanii avem o mare problema cu formularea unor legi clare si coerente care sa nu dea nastere la interpretari. Actuala constitutie gaunoasa, schweizer mai mult gaura decit brinza, e o dovada concludenta. Pina si termenul de droguri legale , dovedeste ca nu am iesit din mintea de lemn. Prin lege nu se poate interzice un anume lucru ci se poate prevedea pedepsirea respectivei fapte. O zi buna !
Random image