2017-01-19 17:10

EVENIMENT


Lege pentru naşterea cu mamă purtătoare

 |  20:02

Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat vrea să ajute femeile infertile printr-un proiect de lege care reglementează naşterea prin procedura unei mame purtătoare şi fertilizarea cu terţ donator.

Proiectul de lege care va reglementa reproducţia umană asistată  subliniază că la asistenţa medicală în domeniul reproducerii umane pot apela numai cuplurile sau femeile singure diagnosticate cu infertilitate sau pentru a se evita transmiterea unei maladii la copil sau la un membru al cuplului. „Legea se referă la situaţiile medicale, nu la capricii”, a subliniat embriologul Mioara Matei, de la Spitalul CFR 2, unul dintre specialiştii care au contribuit la elaborarea proiectului. Ea a adăugat că legea nu este pentru femeile care îşi permit şi doresc să plătească o altă femeie pentru a-i purta o sarcină. „Este exclus, potrivit legii, orice fel de beneficiu material pentru mama purtătoare. Dacă mama purtătoare solicită bani sau este prinsă că a acceptat bani, ea va răspunde juridic. Prin reglementările aduse, vrem să prevenim situaţiile anilor 1990, când femei din România năşteau pe bandă rulantă pentru a vinde copiii în străinătate”, a menţionat Gyorgy Frunda, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat.Proiectul stipulează că vârsta mamei purtătoare trebuie să fie cuprinsă între 18 şi 40 de ani, iar cea a mamei beneficiar între 18 şi 47 de ani.

Contract la notar

Reproducerea cu mamă purtătoare se va realiza în baza unui contract încheiat la notar între cuplul beneficiar şi mama surogat. Cuplul poate deconta mamei purtătoare numai costurile medicale şi asigura o compensaţie materială echivalentă cu cinci tichete de masă pe zi pentru perioada sarcinii şi lăuziei. În cazul donatorilor de material reproducător, legea prevede tot o compensaţie de cinci tichete de masă. Revocarea contractului de una dintre părţi atrage răspundere materială, cu excepţia unor cauze medicale. Mai este prevăzut că mama purtătoare, care nu trebuie să aibă nici o legătură genetică cu copilul, va preda copilul cuplului beneficiar în termen de 48 de ore de la naştere şi are dreptul la concediul de sarcină şi lăuzie. Conform proiectului, filiaţia copilului se stabileşte prin recunoaştere sau hotărâre judecătorească. Potrivit unei note de fundamentare a proiectului, în România este „un vid legislativ” în acest domeniu, iar anual creşte cu 20% numărul cuplurilor cu diagnostic de infertilitate, precum şi al celor care apelează la tehnici de reproducere umană asistată medical.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-15

TAGURI: lege, nastere, mama surogat, proiect, remuneratie, contract, infertilComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image