2019-03-25 04:24


Legea privind prevenirea și combaterea violenței domestice, publicată în Monitorul Oficial. Vezi ce aduce nou reglementarea

 |  14:03
Legea privind prevenirea și combaterea violenței domestice, publicată în Monitorul Oficial. Vezi ce aduce nou reglementarea

Legea privind violenţa domestică a intrat pe un făgaş drept. Astfel, toţi cei care îşi vor teroriza, într-un fel sau altul, soţul, soţia, concubinul, concubina sau familia, în general, pot intra pe mâna procurorilor, iar sancţiunile sunt drastice şi imediate.

Joi, a fost publicată în Monitorul oficial, Legea nr. 174/2018 privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.

Titlul legii a fost modificat cu „Legea pentru prevenirea și combaterea violenței domestice”. Aceasta este definită drept orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

Spre deosebire de legea veche, care nu dădea prea multe speranţe vicitmei care era supusă unor abuzuri fizice sau psihice, noua prevedere legală aduce mai multe modificări, dar şi modalităţi eficiente de punere în aplicare. Leguitorul a  introdus următoarele definiții privind formele de manifestare a violenței domestice (art. 4):

b) violența psihologică – impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, prin amenințare verbală sau în orice altă modalitate, șantaj, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, afișare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, urmărirea fără drept, supravegherea locuinței, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de victimă, efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise creează temere, precum și alte acțiuni cu efect similar;

c) violența fizică – vătămarea corporală ori a sănătății prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înțepare, tăiere, ardere, strangulare, mușcare, în orice formă și de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum și alte acțiuni cu efect similar, supunerea la eforturi fizice epuizante sau la activități cu grad mare de risc pentru viață sau sănătate și integritate corporală, altele decât cele de la lit. e).

Legea de modificare și completare aduce schimbări practic la toate aspectele reglementate de Legea nr. 217/2003, luând în considerare lărgirea cercului de persoane cu privire la care este incidentă legea.

Sunt aduse modificări capitolului „Servicii sociale pentru prevenirea și combaterea violenței domestice”, în ceea ce ține de competența unor instituții apărute ulterior adoptării Legii nr. 217/2003, modul de activitate, organizarea și finanțarea acestora.

În lege regăsim un nou capitol III[1] „Ordinul de protecție provizoriu”, care reglementează: competență și condiții de fond pentru emitere; verificarea sesizărilor privind violența domestică; condiții de formă pentru emiterea ordinului de protecție provizoriu; măsuri de protecție ce se pot dispune prin ordinul de protecție provizoriu, în scopul diminuării riscului constatat; punerea în aplicare a ordinului de protecție provizoriu; confirmarea și contestarea ordinului de protecție provizoriu; acte subsecvente. Competență în emiterea ordinului o dețin polițiștii, conform art. 22[1] alin. (1).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-07-19

TAGURI: violenta domestica, lege, monitorul oficial
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


KEN OLUMINDE
19 Iul 2018

Nabídka úvěru Ocean Finance s úrokovou sazbou 3% platí nyní. Ochotný podnik do výdělečné činnosti s vámi také ochotný s vámi jednat v důvěře a důvěře. Mám zájem investovat do lukrativní, vypočítané životaschopné firmy, ať už prostřednictvím partnerství nebo jako finančník v hotovosti, pevné úroky, akcie nebo majetek. Vítám jakýkoli ziskový obchodní plán / návrh. Chcete-li pokračovat v investicích, kontaktujte mě prostřednictvím mého e-mailu: oceanfinance113@gmail.com
LE-A TREBUIT 28 DE ANI
19 Iul 2018

PENTRU ASTA! JIGODII PERFIDE ȘI BĂTUTE-N CAP! ÎNAPOIAȚII DRACULUI! DEMENȚII DRACULUI!
COADA DRACULUI
19 Iul 2018

DACA O FATA INTRA INTR-O GASCA DE TIGANI , ARE TOATE DREPTURILE DE LA 8 - 10 ANI SA BAGE PARINTI IN PUSCARIE . DREPTURI TOTALE LA CURVE SI BAGABONTI . ADICA O MANINCA IN MIJ , CEASCA SI SA IA TOATA AVEREA PARINTILOR SI SAI BAGE IN PUSCARIE . SA STEA EA CU GASCA , IN CASA LOR . NICI SA LE DEA O CANA CU APA LA BATRINETE .
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...