2017-01-19 06:35

EVENIMENT


Legea maidanezilor boicotează România

 |  21:00
Legea maidanezilor boicotează România

Organizaţiile de protecţia animalelor din străinătate ameninţă cu boicotarea produselor româneşti în afara ţării şi proteste internaţionale fără precedent, după ce deputaţii au adoptat, în şedinţa de marţi, Legea maidanezilor.

Reprezentanţii organizaţiei Vier Pfoten susţin că promulgarea legii în forma actuală va crea un grav prejudiciu de imagine României, cu efecte imediate precum boicotarea produselor româneşti în străinătate, descurajarea turismului în ţaranoastră şi publicitate negativă în presa internaţională. Organizaţiile internaţionale pentru protecţia animalelor pregătesc deja marşuri de protest în faţa ambasadelor României din mai multe ţări, precum Germania, Austria şi Elveţia, mişcări cărora li se vor alătura numeroase personalităţi: artişti, sportivi, oameni de cultură. „Parlamentul a votat ieri (n.r., marţi) întoarcerea României în epoca de piatră, prin legiferarea uciderii în masă a câinilor fără stăpân - cea mai ineficientă metodă aplicată vreodată în lume. Modificările Ordonanţei 155/2001, adoptate cu o majoritate strânsă în Camera Deputaţilor (n.r., 168 de voturi favorabile, 111 împotrivă şi 14 abţineri), dispun soluţii care se anulează reciproc, precum sterilizarea şi eutanasierea, care vor duce la o abordare neunitară a problemei la nivel naţional şi, implicit, la perpetuarea ei”, susţin reprezentanţii organizaţiei Vier Pfoten.

Metodă ineficientă şi costisitoare

Studiile de specialitate au demonstrat până acum că eutanasierea nu este doar cea mai ineficientă, ci şi cea mai costisitoare metodă de gestionare a câinilor fără stăpân. „Dovadă stau şi zecile de milioane de euro cheltuite inutil ani de-a rândul de autorităţile române pentru uciderea câinilor. Rezultatul din prezent: acelaşi număr de câini pe străzi şi bani publici aruncaţi pe fereastră”, mai spun membri Vier Pfoten.

Camera Deputaţilor a aprobat marţi Legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân, dar numai după ce consiliile locale consultă populaţia referitor la acţiunile ce trebuie întreprinse. Proiectul propune şi ciparea câinilor, inclusiv a celor care au stăpâni. Consiliile locale au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, dar şi de a amenaja şi suplimenta din fonduri proprii adăposturile publice pentru câini. Câinii vor fi adăpostiţi în adăposturi timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. „În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestora, conform hotărârii consiliilor locale, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective”, menţionează actul normativ.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-14

TAGURI: legea maidanezilorComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image