2017-01-18 08:17

EVENIMENT


Legea sănătăţii, atac la SMURD

 |  21:00
Legea sănătăţii, atac la SMURD

Dr. Raed Arafat a decis să părăsească scaunul de subsecretar de stat pe care îl ocupa în Ministerul Sănătăţii. Decizia lui vine la o zi după confruntarea pe care a avut-o cu preşedintele României, Traian Băsescu, cu privire la reglementările aduse de noua lege a sănătăţii în ceea ce priveşte serviciile de urgenţă.

Medicul Arafat nu susţine poziţia ministerului cu privire la sistemul de urgenţă şi consideră că e de datoria sa să avertizeze public despre consecinţele noilor reglementări din lege. „Îmi pare rău că bunul-simţ a fost confundat cu teama, frica. Eu nu pot să intru în polemici la telefon cu nimeni, indiferent că e vorba de preşedintele României”, a spus Arafat, referindu-se la discuţia pe care a avut-o, luni seară, cu Traian Băsescu în timpul unei emisiuni tv.

Cum va fi afectat pacientul

Din cauza faptului că noua lege introduce un sistem concurenţial pe piaţă, sistemul de urgenţă va fi vulnerabilizat în ceea ce priveşte răspunsul la dezastre şi calamităţi. Calitatea şi standardele, susţine Arafat, nu vor mai fi respectate mereu. Comerciantul va vrea profit cu servicii ieftine şi de aici se vor reduce anumite aspecte ale calităţii. Nu va mai exista control asupra sistemului de urgenţă. Mai mult, sistemul va fi slăbit şi din cauza faptului că noua lege nu mai prevede nişte timpi de reacţie pentru ambulanţe, aşa cum era prevăzut până acum.

„Urgenţa costă, nu e ieftină. Şi dacă vine privatul, va dori să îşi amortizeze costurile pe care le-a avut, repede, tot pe spatele cetăţenilor. S-a muncit mult pentru a aduce SMURD la nivelul la care este acum. De ce să modificăm ceva ce merge? Eu asta nu înţeleg”, a mai declarat Arafat. „Sistemul de urgenţă din România este într-o continuă evoluţie, dar e dependent de oameni. Un sistem, pentru a ajunge la deplină maturitate, are nevoie de foarte mulţi ani”, consideră fostul subsecretar de stat.

De unde vin banii

SMURD nu primeşte fonduri de la Casa de Sănătate. Serviciul e finanţat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. „De fapt, fără Ministerul de Interne, seviciul de urgenţă SMURD nu ar fi existat niciodată”, a opinat Arafat.

Aproximativ 1,5% din fondurile UPU se duc pe partea medicală din cadrul SMURD. În ceea ce priveşte personalul medical, acesta nu este unul angajat special, pentru care să se cheltuiască fonduri speciale, ci sunt medicii din gardă.

„Noua propunere de modificare a legii va rupe sistemul, care acum este sudat, în bucăţi. Avem un sistem integrat, dar inter-dependent, pentru că SMURD depinde de UPU. Când acesta se va transforma într-un sistem de interese, nu mai putem vorbi despre un sistem integrat”, mai spune medicul.

Şeful SMURD susţine că demisia sa nu va face altceva decât să îl ajute la o mai bună apărare a sistemului actual de urgenţă. „Din afară voi putea apăra sistemul foarte bine. Sunt dispus să revin la astfel de muncă, nu la funcţie, cu condiţia ca să fie lăsaţi să lucreze cei care sunt experţi şi care cunosc foarte bine sistemul. Am post în spitalul din Mureş, o să mă întorc la noi”, a mai declarat fostul subsecretar de stat.

Tudor Ciuhodaru, consilier onorific

După demisia lui Arafat, Ladislau Ritli l-a desemnat pe dr. Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR şi medic la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Centrul de Traumă şi Toxicologie Sfântul Ioan din Iaşi, drept consilier onorific al ministrului sănătăţii pe probleme de urgenţă. Legat de această numire, Arafat nu a avut foarte mult de opinat. „După ce SMURD Iaşi a fost distrus din cauza lui, mă întreb ce va face aici?”

Ciuhodaru a declarat că a fost invitat de ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli, pentru o discuţie pe proiectul legii privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România având în vedere experienţa sa de 20 de ani în acest domeniu.

Cavalerul care a înfiinţat serviciul de urgenţă

Este un medic anesteziolog  român, de origine palestiniană. A înfiinţat SMURD în 1990 şi a continuat să fie coordonatorul serviciului până în prezent. Este medicul coordonator al staţiei SMURD Târgu-Mureş, cel mai modern centru de urgenţă din România. La data de 23 august 2007, premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a numit subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Decorat de doi preşedinţi

În anul 2003 a primit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de Cavaler acordat de Ion Iliescu, preşedintele României în funcţie în acea perioadă, pentru întreaga activitate ştiinţifică şi de cercetare, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea şi promovarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în România.

La 31 decembrie 2005, Raed Arafat a fost decorat şi de către Traian Băsescu, preşedintele României, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer, pentru eforturile depuse în salvarea oamenilor la inundaţii și pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vieţilor a numeroşi români.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-29

TAGURI: smurd, legea sanatatii, atac, ciuhodaruComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

COSTEL
10 Ian 2012

super bun felicitari
HANCU EMIL SOREL
13 Ian 2012

Cu tot respectul pentru Medicul RAED ARAFAT si to ata stima pentru acest o m care a infintat SMURD-u l, nunumai in Tg.- Mures dar aproape in toata tara . Ce va asteptati oameni buni de la un presedinte care de anul nou 2010 si 2011, bea din sticla de s ampanie ca ultimul alcoo list si o arunca in mult ime credeti ca are vre-o educatie, eu nu cred, cu toate ca l-am votat, si regret toata viata mea, desi nu mai am mult pana la pensionare, circa doi ani, am fost o generatie de sacrificiu, ma intreb pana cand cetatene Basesc u, dar cred ca nici cetat ean nu te poti numi ca nu te rabda nici pamantu. I N CONCLUZIE NU SUNT DE AC ORD CU CRIMINALA LEGE A S ANATATII . ( SUNT LICENTI AT IN INGINERIE MEDICALA )
MUSTEATA VIOREL
03 Ian 2014

COPIL INTERNET DE M-AI BI NE DE 3 LUNI INTREBARRE E ST-AI TREI LUNI FARA NIC I O ANALIZA??? SPITAL DE URGENTA MODIFICARE-=A CAR E SA FACUT TREBUIA CU BOL NAVI IN AMBULATORIIU S-AU CU ASISTATI MACAR DIABET IC ORI ASTA NU SA ITMPLAT VA ROG LUA-TI MASURI ATA T CAT VA PREVEDE DEONTOLO GIA PROPFESIONALA

Adauga un comentariu

Random image