2017-01-23 10:38


Legea sănătăţii sau legea intereselor financiare

 |  19:31
Legea sănătăţii sau legea intereselor financiare

Medicul chirurg cardiolog Manuel Chira, consilier local din partea PNL Cluj-Napoca, a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă, că legea sănătăţii, aflată în dezbatere publică până în 28 ianuarie, vizează prioritar privatizarea unor mari spitale ale ţării şi este dorită de persoane cu interese financiare foarte mari pentru domeniul sanitar.

„Cei care au elaborat proiectul legii sănătăţii nu au nici o legătură cu sistemul sanitar. În fapt, se doreşte privatizarea sistemului public de sănătate, iar spitalele vor deveni societăţi comerciale ce vor avea ca principală grijă fluxul de capital. Se omite un lucru esenţial: medicii, prin Jurământul lui Hipocrate, oferă sănătate şi nu o vând”, a afirmat Chira, adăugând că vânzarea se poate face exclusiv în sistemul medical privat, care este deja funcţional, dar în nici un caz în cel public.

El a subliniat că şi în privinţa coplăţii serviciilor medicale sunt critici foarte întemeiate, fiindcă sistemul este ambiguu şi nu se ştie cum va funcţiona.

„Pacienţii vor plăti tot mai mult şi mai mult. Beneficiile nu vor fi îndreptate deloc spre pacient. De altfel, Fondul Monetar Internaţional şi-a exprimat dezacordul faţă de pachetul minim de servicii de sănătate. Nu sunt deloc criterii clare pentru acest pachet de bază. În chirurgia cardiacă nu este posibil să fie un pachet de bază”, a arătat dr. Manuel Chira, amintind, în context, că subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a anunţat că în cazul în care noua lege a sănătăţii va fi adoptată în forma actuală, el va demisiona din funcţia pe care o deţine în minister.

Totodată, specialistul clujean a arătat că după descentralizarea unităţilor sanitare şi trecerea lor în subordinea consiliilor locale au apărut mai multe probleme financiare, care sunt în dezavantajul pacienţilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image