2018-09-26 04:09


Liber la gaze

 |  19:57
Liber la gaze

Parlamentul bulgar, care la mijlocul lunii ianuarie a interzis complet exploatarea de gaze şi ţiţei prin fracturarea hidraulică a rocilor cu apă sau alte lichide cu presiune de peste 20 de bari, a ridicat joi această interdicţie, dar doar pentru gazele convenţionale şi nu pentru cele de şist.

Interdicţia completă din ianuare a intervenit în urma unor proteste ample ale organizaţiilor ecologiste şi la o zi după ce guvernul de la Sofia şi-a revizuit propria decizie din luna iunie 2011, prin care a acordat companiei americane Chevron dreptul de a prospecta zăcămintele de gaze de şist din nord-estul ţării.

Ministrul economiei şi energiei, Delian Dobrev, a cerut deputaţilor să voteze pentru ridicarea interdicţiei pentru că, altfel, în opinia sa, Bulgariava deveni singura ţarădin lume în care va fi interzisă nu numai exploatarea de gaze de şist, ci şi a celor convenţionale.

Organizaţia nonguvernamentală Fracking Free Bulgaria, care a organizat protestele din ianuare, a declarat că nu se opune liberalizării regimului, în condiţiile în care exploatarea de gaze de şist rămâne interzisă. Mai multe  organizaţii ecologiste au avertizat însă că vor protesta joi seară în centrul Sofiei.

Acţiunea de protest va coincide cu cea provocată de amendamentele legale la Legea pădurilor care vor înlesni despăduririle pentru construirea unor pârtii de schi sau amplasarea unor infrastructuri turistice. Organizaţia pentru protecţia mediului înconjurător WWF a condamnat adoptarea unor amendamente la legea bulgară asupra pădurilor, ce vor conduce, potrivit ei, „la prădarea ultimelor resurse naturale semnificative ale ţării”. ONG-ul a anunţat că va sesiza Comisia Europeană în legătură cu acest caz.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...