2018-12-14 00:32


Libia, sfârşitul unei ere

 |  19:40
Libia, sfârşitul unei ere

Decesul lui Muammar Gaddafi, precum şi preluarea controlului asupra ultimului oraş care mai rezista în faţa rebelilor grupaţi în cadrul Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia marchează sfârşitul unei epoci sub care majoritatea populaţiei libiene a trăit până acum.

Venit la putere în 1969, în urma unei lovituri de stat, colonelul Muammar Gaddafi a condus un stat constituit sub o adunare de triburi pe care a reuşit să le supună cu o mână de fier. Timp de 42 de ani, Libia a fost un stat care, după ce iniţial a avut relaţii deschise cu lumea occidentală, a devenit tot mai izolat pe harta geopolitică din cauza comportamentului controversat al lui Gaddafi. Chiar dacă în ultimii ani relaţiile cu Occidentul s-au îmbunătăţit considerabil, marile puteri mondiale nu au ezitat să pună umărul la debarcarea lui Gaddafi, raidurile NATO dovedindu-se decisive pentru înclinarea balanţei în favoarea rebelilor din CNT. Pentru Libia, eliberarea capitalei Tripoli în luna august, dar mai ales ziua de 20 octombrie vor marca în istoria acestui stat sfârşitul unei ere.

Gaddafi a ieşit din scenă la fel cum s-a făcut cunoscut în istorie: printr-o revoluţie. Luptele de eliberare împotriva regimului fostului colonel au luat sfârşit, eventualele conflicte nemaifiind justificate. Pentru CNT, urmează adevărata provocare: tranziţia spre o democraţie care se anunţă mai mult decât provocatoare pentru un stat a cărui populaţie încă mai trăieşte după tradiţia tribală a beduinilor deşertului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-10
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...