2017-01-21 19:35

EVENIMENT


Liceul se termină mai uşor la DNA? Profesorii, singurii reţinuţi pentru şpăgile din ''vămile'' şcolare

 |  20:19
Liceul se termină mai uşor la DNA? Profesorii, singurii reţinuţi pentru şpăgile din ''vămile'' şcolare
„Mutarea vămii în şcoli”, respectiv operaţiunea de eradicare a corupţiei,promisă de ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, DanielPetru Funeriu, pare să afecteze doar imaginea profesorilor. La aproximativ unan şi jumătate de când fiul cunoscutului om de faceri Costel Căşuneanu a fostacuzat că a absolvit Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacău fără să seprezinte nici măcar o dată la şcoală, profesorii care i-au trecut notele încatalog sunt încă anchetaţi, în timp ce „odrasla regelui asfaltului” este,foarte probabil, deja student.

Din aceeaşi serie, eleva care a ajutat DNA să ridice cu „mascaţii” unprofesor de la Colegiul „Henri Coandă” Bacău, pentru că a luat mită în valoarede 200 de lei, a reuşit, după mai mulţi ani de încercări, să termine liceul, „culmeacoincidenţei”, tocmai după ce a ajutat autorităţile să demaşte „dascălii corupţi”.Mai mult, eleva a obţinut note de trecere după ce profesorii i-au evaluatlucrările „aduse de la poliţie”.

S-a dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, că înRomânia legea se aplică numai pentru unii. Două cazuri din Bacău demonstreazăexact cine este şi cine nu este pedepsit atunci când autorităţile din ţaranoastră vor să mai ţină atenţia trează cu un „spectacol”.

În urmă cu aproximativ un an şi jumătate, 17 profesori dela Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacău au fost acuzaţi că i-au încheiatmediile fiului cunoscutului om de afaceri Costel Căşuneanu, Ionuţ, fără ca „odrasla”celui supranumit „regele asfaltului” să se prezinte la şcoală. În prezent,profesorii sunt în continuare anchetaţi, iar Căşuneanu jr a absolvitbacalaureatul şi este student. „Regele asfaltului” susţinea, în martie 2011, căfiul său nu are nici o vină pentru situaţia creată. „Ionuţ nu este vinovat pentru că acolo nu s-au înţeles nişte directori”, adeclarat Costel Căşuneanu, care, potrivit procurorilor, ar fi asfaltat în 2006curtea Liceului Economic pentru ca băiatul său să termine şcoala.Chiar şi reparat de „regele asfaltului”, terenul din jurul liceului arată cadupă război. Fiul cel mare al lui Costel Căşuneanu,Costeluş (28 de ani), şi fiul cel mic, Ionuţ, vor moşteni o avereimpresionantă, de peste 180 milioane de euro, conform ultimei ediţii a Top 300Capital.

Una dintre profesoarele anchetate în cazul „Căşuneanu jr”s-a îmbolnăvit de cancer, dar nici în aceste condiţii nu a scăpat de „cercetări”,în timp ce tânărul Căşuneanu, foarte probabil viitor absolvent de facultate, nueste „deranjat” de reprezentanţii autorităţilor.

A intrat în Bac numai după ce a ajutat DNA

Un alt caz din Bacău, care ridică multe semne deîntrebare, a fost înregistrat la Colegiul „Henri Coandă”. Pe 30.05.2011, înurma unui flagrant al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), un profesor dematematică a fost „ridicat” cu mascaţii după ce a luat 200 de lei mită de la oelevă pentru a o trece clasa şi, implicit, pentru a-i permite să se înscrie laexamenul de bacalaureat. Profesorului i s-a interzis să mai predea, până lafinalizarea anchetei, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bacău. „Afost emisă o decizie. Domnul profesor nu mai poate preda până la finalizareaanchetei. Acestea au fost dispoziţiile. Nu cunosc alte date despre acestsubiect”, ne-a declarat inspectorul general al ISJ Bacău, Florin Lazăr.

De cealaltă parte, eleva, care timp de mai mulţi ani aîncercat să termine liceul (potrivit surselor din cadrul ISJ), a intrat în bacalaureat,coincidenţă sau nu, tocmai după ce a ajutat reprezentanţii DNA să ofere o „mostrăde autoritate”. Potrivit conducerii Colegiului „Henri Coandă” din Bacău, elevaşi-a încheiat studiile liceale după ce profesori ai unităţii de învăţământ i-auacordat note de promovare pe „lucrările aduse de la poliţie”. „Eleva a terminatliceul. A fost examinată de profesori din şcoală. I-au fost trecute notele încatalog. Profesorii i-au acordat note de trecere pe baza lucrărilor care eraula poliţie. Profesorul nu dorea să-i treacă notele în catalog”, ne-a explicatdirectorul Colegiului „Henri Coandă” Bacău, Carmen Popa.

Profesorul surprins în timp ce lua şpagă nu se află laprima abatere. În urmă cu un an a fost anchetat pentru că, împreună cu alţicolegi, a primită mită la examenul de bacalaureat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image