2017-01-17 23:25

EVENIMENT


Limba rusă vrea în UE

 |  19:43
Limba rusă vrea în UE

Letonia organizează la sfârşitul acestei săptămâni un referendum în care populaţiei i se va cere să spună dacă este de acord ca limba rusă să devină limbă oficială. În cazul în care limba rusă va deveni limbă oficială în Letonia, ea ar deveni automat şi limbă oficială a Uniunii Europene, iar documentele de la Bruxelles ar trebui să fie traduse în limba rusă.

Totuşi este foarte improbabil ca acest referendum să fie adoptat, deoarece este nevoie să se prezinte mai mult de jumătate din numărul cetăţenilor letoni. Conform recensământului din anul 2011, în Letonia trăiesc 1,37 milioane de letoni şi 700.000 de ruşi. Aproximativ 290.000 de etnici ruşi din Letonia sunt apatrizi deoarece nu au vrut să dea examenul de limbă letonă pentru a primi cetăţenia acestei ţări.

Comunitatea rusă din Letonia a cerut în mai multe rânduri ca limba rusă să devină limbă oficială. Eurodeputata Tatiana Zdanoka a cerut în repetate rânduri ca limba rusă să devină limbă oficială a Uniunii Europene susţinând că în Europa de Est trăiesc aproximativ 9 milioane de etnici ruşi. Fostul ambasador rus la NATO, Dmitri Rogozin, i-a îndemnat în noiembrie 2011 pe cetăţenii de etnie rusă din UE să trimită cât mai multe petiţii la Parlamentul European prin care să ceară oficializarea limbii ruse.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-29

TAGURI: limba rusă, Letonia, referendum, Uniunea EuropeanăComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image