2017-01-21 06:17

EVENIMENT


Lista neagră a huliganilor

 |  21:00
Lista neagră a huliganilor

Combaterea dopajului, violenţa pe stadioane, aranjarea meciurilor şi activităţile ilegale ale agenţilor jucătorilor reclamă o acţiune mai coordonată la nivel european, conform unei rezoluţii adoptate ieri, cu 550 de voturi, de Parlamentul European.

Parlamentul solicită ca suporterilor violenţi sau celor care au avut un comportament discriminatoriu să le fie interzis accesul pe toate stadioanele europene. O bază de date europeană ar trebui să permită autorităţilor naţionale să respecte aceste interdicţii pentru meciurile internaţionale care se desfăşoară pe teritoriul lor. Deputaţii cer statelor membre şi federaţiilor sportive punerea în aplicare a unei politici mai ferme împotriva manifestărilor de homofobie şi de rasism în sport.

Penalizarea dopajului

Deputaţii europeni mai vor ca traficul de substanţe dopante să fie asimilat traficului de droguri ilegale. Pentru a combate activităţile de aranjare a meciurilor, de spălare a banilor, precum şi pariurile ilegale, deputaţii solicită penalizarea acestor activităţi frauduloase şi crearea unui sistem de licenţe pentru operatorii de pariuri.

Activitatea agenţilor

Profesia de agent ar trebui reglementată, conform deputaţilor europeni. Agenţii jucătorilor ar trebui să facă proba unei calificări profesionale minime, să aibă sediul pe teritoriul UE, să obţină o licenţă şi să respecte un cod de conduită comun. Un nou registru european ar trebui să includă numele tuturor jucătorilor pe care un agent îi reprezintă. Agenţii ar trebui, de asemenea, să fie remuneraţi în mod eşalonat, pe durata întregului contract, şi nu doar în momentul transferului unui jucător.

Erasmus pentru sportivi

Autorităţile naţionale ar trebui să garanteze sportivilor de nivel înalt învăţământ adecvat, ca şi programe speciale pentru cei care doresc să îşi continue studiile universitare. Recunoaşterea europeană a calificărilor şi experienţei sportive ar trebui să încurajeze mobilitatea sportivilor şi antrenorilor prin intermediul unui program de schimburi, un fel de Erasmus pentru sportivi.

Legea lui Mitică

Legea nr. 4, supranumită şi Legea Mitică Dragomir, spune că huliganii interzişi pe stadioane trebuie să se prezinte la secţie pe perioada de timp în care echipa favorită îşi dispută meciurile, iar neprezentarea acestora la ora stabilită se sancţionează cu amendă de la 5 la 15 milioane de lei vechi. Pedepsele actuale prevăd închisoare de la 1 la 4 ani, dar şi interzicerea accesului la competiţiile sportive pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 4 ani pentru huliganii care vor mai introduce obiecte artizanale pe stadion (petarde, fumigene etc.), vor mai intra pe terenul de joc sau, mai grav, vor mai săvârşi agresiuni pe terenul de joc. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-29

TAGURI: meci, suporteri, violente, lege, parlamentul- European, rezolutieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image