2018-10-18 19:58


“Literatura” de puşcărie, maculatură penală pentru DNA. A fost deschis un dosar penal care vizează profesori universitari, reprezentanţi ai editurilor şi funcţionari ANP

 |  21:01
“Literatura” de puşcărie, maculatură penală pentru DNA. A fost deschis un dosar penal care vizează profesori universitari, reprezentanţi ai editurilor şi funcţionari ANP

DNA a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.

Filiera “scriitorilor”

Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

"Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate", susţin procurorii.

Astfel, mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanţă ştiinţifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării şi fără a cunoaşte viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate.

"Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore şi 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană", susţin procurorii.

Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, George Copos, Gigi Becali şi Cătălin Voicu se numără printre condamnaţii celebri care s-au ocupat susţinut de scrierea de cărţi în penitenciar, dovadă multiplele titluri publicate, valorând fiecare o lună de detenţie în minus.

Ministru: “Fenomenul este scăpat de sub control!”

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat marți că va propune Guvernului adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru abrogarea dispoziției care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, în baza lucrărilor științifice, după ce a constatat că acest fenomen este complet scăpat de sub control.

"M-am decis constatând că fenomenul este scăpat complet de sub control să propun Guvernului României ca, printr-o ordonanță de urgență care va fi promovată în prima ședință de Guvern din luna februarie, să cer abrogarea acestei dispoziții", a declarat Raluca Prună, în cadrul unei conferințe presă.

"Din 2007 până în 2010, există o lucrare pe an. Acum am primit alte cifre de la ANP, ceea ce arată că nici eu ca ministru al Justiției nu am niște cifre corecte. La nivelul anului 2014, am avut 90 de astfel de lucrări, iar în anul 2015 - 340 de lucrări", a spus Raluca Prună.

Răspunzând unei întrebări, ministrul Justiției a declarat că este prematur să spună dacă ia în considerare schimbarea din funcție a șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor, subliniind însă că "faptele vorbesc destul de elocvent despre competența managerială a directorului general al ANP". Tot în acest caz, Raluca Prună a mai spus că cerut premierului să fie demarată o anchetă administrativă de către Corpul de control al primului ministru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-12

TAGURI: literatura, puscarie, dna, dosar penal, profesori universitari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


STRATEG
12 Ian 2016

Au scapat rechini si ne-an trezit si noi . Pe Boc colegul de facultate , cind il aduci in fata justitiei ?
Random imageUltimele stiri


loading...