2017-01-20 18:01

EVENIMENT


Liviu Luca îl înlocuieşte pe sindicalistul cercetat la conducerea CNSRL Frăţia. ANI extinde cercetările privind o posibilă incompatibilitate a lui Marius Petcu

 |  19:23
Liviu Luca îl înlocuieşte pe sindicalistul cercetat la conducerea CNSRL Frăţia. ANI extinde cercetările privind o posibilă incompatibilitate a lui Marius Petcu

Liderul desindicat Marius Petcu, prins în flagrant delict de procurorii anticorupţie,joia trecută, în timp ce lua mită 40.000 de euro de la un om de afaceri, a fostînlocuit la conducerea CNSLR Frăţia de prim-vicepreşedintele Liviu Luca. Înparalel, Agenţia Naţională de Integritate a extins verificările cu privire laun posibil conflict de interese al lui Marius Petcu.

"Prerogativelelui Marius Petcu i-au fost transferate lui Liviu Luca încă de vineri.Deocamdată, îi acordăm prezumţia de nevinovăţie lui Marius Petcu. BiroulOperativ al CNSLR Frăţia seva întruni oricum din două în douăzileşi, înfuncţie de evoluţia evenimentelor, se va decide dacăMarius Petcu va fi reinstalat preşedinte sau nu",au precizat sursedin cadrul confederaţiei sindicale.

Pe de altăparte, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a extins verificările începute înurmă cu o lună în cazul lui Marius Petcu, acestea vizând acum un posibilconflict de interese legat de faptul că firmele liderului CNSLR Frăţia ar fiîncheiat contracte cu şefi de spitale care ar putea fi membri de sindicat. Dupădosarul deschis de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi avereasoţiei lui Marius Petcu va fi verificată de Agenţia de Integritate. ClaudiaPetcueste vicepreşedinte CNSLR Frăţia şi secretar general al Sanitas.Potrivit DNA, vila primită ca mită de Petcu a fost trecută pe numele soţiei.

Şpagă pentru contracte publice

MariusPetcu a fost prins în flagrant delict, la mijlocul săptămânii trecute, deprocurorii anticorupţie după ce a primit cu titlu de mită de la reprezentantulfirmei beneficiare a contractului suma de 40.000 de euro reprezentând tranşeleaferente lunilor ianuarie şi februarie 2011, fiind ulterior reţinut pentru 24de ore. Curtea de Apel Bucureşti a decis,o zi mai târziu, ca liderul sindical să fie judecat în libertate. Magistraţiiau respins astfel propunerea de arestare preventivă formulată de procuroriiDNA. Decizia Curţii de Apel a fost atacată cu recurs.

Potrivitprocurorilor anticorupţie, în perioadaanilor 2009-2010, Marius Petcu, în calitate de preşedinte al FederaţieiSanitas, a primit de la directorul unei societăţi comerciale aproximativ 20.000de euro lunar, reprezentând circa 20% din valoarea fiecărei situaţii de lucrăridecontate, pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări.Procurorii spun că respectivul contract are ca obiect executarea obiectivului"Centrul de educaţie, perfecţionare şi recreere - Snagov”, preţul negociatal contractului fiind de 9.234.570 de lei, fără TVA, suplimentat ulterior cusuma de 1.875.915 de lei, fără TVA.

De asemenea,anchetatorii susţin că, pe 1 februarie, Petcu a primit, prin intermediar, ovilă situată în staţiunea Predeal în valoare de circa 200.000 de euro. Scopulprimirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mităneplătite încă, aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea decătre aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare.

Denunţătorul lui Petcu, abonat la contracte custatul

Denunţătorul lui Petcu este omul de afaceri vâlceanDorin Petre Scrieciu, acţionar şi administrator al societăţii comercialeElectronics SRL, cu sediul în Râmnicu Vâlcea. Acesta a mai deţinut acţiuniîntr-o altă societate, Electroprest SRL, şi deţine calitatea de administratoral SC Electronics SRL Filiala Băile Govora. Compania Electronics SRL a derulatcel puţin trei contracte cu instituţiile statului în ultimii patru ani, printrecare se regăseşte şi un contract cu o instituţie aflată în subordineaMinisterului Sănătăţii, ai căror salariaţi sunt afiliaţi la Federaţia SindicalăSanitas, condusă de Marius Petcu. Este vorba despre un contractde lucrări parafat de către compania lui Scrieciu, Electronics SRL, la data de29 septembrie 2009, cu Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şiBalneologie Eforie Nord. Valoarea contractului s-a ridicat la vremea respectivăla 2,5 milioane de lei fără TVA, firma denunţătorului lui Marius Petcu trebuindsă efectueze “lucrări de renovare şi de reparaţii capitale ale băilor reci”. Acesta nu este însă singurulcontract cu statul al firmei Electronics SRL. La sfârşitul lunii septembrie aanului 2008, compania lui Dorin Petre Scrieciu a încasat din partea ConsiliuluiJudeţean Vâlcea un contract în valoare de 345.100 de lei cu TVA inclusă, pentrulucrări de reabilitare a Grupului Şcolar “Antim Ivireanu” din Râmnicu Vâlcea şia Grupului Şcolar “Petrache Poenaru” din comuna Bălceşti. La data de 1noiembrie 2010, firma lui Dorin Scrieciu a mai încheiat un contract cuConsiliul Local al comunei vâlcene Vlădeşti în vederea efectuării de lucrăriaferente proiectului integrat de dezvoltarea infrastructurii,îmbunătăţirea drumurilor locale, construcţia unui teren de sport, a uneigrădiniţe cu program prelungit şi a unui spaţiu pentru expunerea ceramiciitradiţionale. Valoarea contractului, finanţat din fonduri comunitare, a fost de8,5 milioane de lei fără TVA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-06

Mai multe imagini:
Liviu Luca îl înlocuieşte pe sindicalistul cercetat la conducerea CNSRL Frăţia. ANI extinde cercetările privind o posibilă incompatibilitate a lui Marius Petcu
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image