2018-12-15 22:48


Mafia fotbalului mondial încolțită de FBI

 |  21:01
Mafia fotbalului mondial încolțită de FBI
Rene Pârşan

Şase oficiali ai FIFA au fost arestaţi la Zurich cu două zile înainte de Congresul pentru alegerea noului preşedinte al organizației, programat pentru vineri. Singurii candidaţi la șefia forumului suprem al fotbalului sunt Joseph Blatter şi prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei.

Blatter, 79 de ani, conduce FIFA din 1998, iar Ali Bin Al-Hussein este susţinut puternic de UEFA, prin Michel Platini. De altfel, Platini este primul “vânător” al postului lui Blatter, el jucând de când se ştie cu Estul coruptibil şi Orientul disponibil. Poliţia elveţiană, cu sprijinul FBI, i-a ridicat pe „jucătorii” FIFA din cârciuma hotelului Baur au Lac, iar apoi aceştia au fost extrădaţi în SUA, ţara care a declanşat ancheta. Cei şase, printre care și doi vicepreședinți ai FIFA, sunt acuzaţi de spălare de bani şi luare de mită pentru organizarea unor turnee în America de Sud, dar şi de “vânzarea” dreptului de organizare a campionatului mondial către unele ţări considerate neeligibile, potrivit standardelor economice şi de securitate, precum Rusia - 2018 şi Qatar - 2022. În cazul Qatarului, campionatul mondial urmează să se joace iarna, în plin sezon intern în Europa. Această concesie a fost aceptată, în principiu, de către Blatter.

Corupție la vârf

Poliţia elveţiană a reţinut miercuri, cu doar două zile înainte de decizia finală a Congresului FIFA de la Zurich, şase oficiali ai organizației, în baza unei anchete declanșate de SUA. Cele mai importante nume sunt vicepreşedinţii FIFA Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo. După arestare, cu toţii au zburat sub escortă spre SUA.

Eugenio Figueredo reprezintă federaţia din Uruguay, iar Jeffrey Webb este preşedintele confederaţiei nord-americane de fotbal (CONCACAF) şi preşedintele federaţiei de fotbal din Insulele Cayman, al căror rezident este. Au mai fost arestaţi preşedintele federaţiei de fotbal din Costa Rica, Eduardo Li, candidat pentru un loc în Comitetul Executiv al FIFA, şi Jose Maria Marin, fost preşedinte al federaţiei braziliene, actual membru al mai multor comisii FIFA.

Lotul complet al corupţilor FIFA, conform „New York Times”, este compus din Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin şi Nicolás Leoz.

Arestați cu discreție

Înainte de arestare, secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a efectuat o scurtă vizită la hotelul unde a avut loc acţiunea poliţiei elveţiene, dar nu a dorit să facă declaraţii. FBI şi Departamentul de Justiţie urmau să organizeze o conferinţă de presă în cursul zilei de miercuri. FBI a orchestrat acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.

Persoanele reţinute la hotelul de lux Baur au Lac vor fi extrădate în SUA imediat. Acţiunea poliţiei s-a desfăşurat discret, unele dintre persoanele reţinute fiind conduse la maşinile autorităţilor fără cătuşe la mâini.

Blatter, basma curată

Președintele Blatter şi secretarul general, francezul Jerome Valcke, nu sunt vizaţi de ancheta poliţiei elveţiene.”Blatter este concentrat pe congres. Factorul de stres este un pic mai ridicat decât ieri. Este relaxat, pentru că nu este implicat. FIFA este cea care a cerut, în 18 noiembrie 2014, deschiderea unei anchete, cunoscută drept Raportul Garcia. Este o surpriză că s-a întâmplat astăzi (n.r. - valul de reţineri), dar nu este o surpriză că se întâmplă!”, a declata Walter De Gregorio, purtătorul de cuvânt al FIFA, într-o conferinţă de presă. “Raportul Garcia, un document care ar putea face lumină în cadrul acuzaţiilor privind fapte de corupţie înregistrate în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, ediţiile 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar), va fi făcut public după încheierea anchetei justiţiei elveţiene, a precizat De Gregorio. "La Marrakech, în decembrie trecut, Comitetul Executiv a decis publicarea Raportului Garcia, după ce procedurile în curs vor fi încheiate", a promis oficialul.

De Gregorio a dezminţit informaţiile care au circulat miercuri, potrivit cărora alegerile pentru preşedinţia forului mondial, programate vineri, ar urma să fie amânate din cauza scandalului de corupţie. De Gregorio a precizat că forul fotbalistic mondial cooperază din toate punctele de vedere cu autorităţile elveţiene în cadrul anchetei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-27

TAGURI: joseph, blatter, michel, platini, congres, fifa, arestari, zurich, elvetia, fbi, sua, mafia, fotbal
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...