2017-01-21 15:27

EVENIMENT


Maidanezii ajung la Curtea Constituţională

 |  19:36
Maidanezii ajung la Curtea Constituţională

Organizaţia Vier Pfoten a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională noua lege privind câinii fără stăpân, deoarece oamenii nu pot spune care este cea mai bună metodă pentru a scăpa de maidanezi.

Vier Pfoten susţine că problema câinilor fără stăpân nu trebuia lăsată la latitudinea primăriilor şi a consiliilor locale şi consideră că acest act normativ va obliga la cheltuieli de milioane de euro pentru eutanasiere, “un procedeu care nu este eficient”. Coordonatorul de programe din cadrul Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, a atacat noua lege, făcând referire la articolul VII, pe care îl consideră aberant. “Nu poate să ştie populaţia care este soluţia pentru dispariţia câinilor de pe stradă. Nu poate un avocat sau un instalator să spună ce trebuie de făcut, de aceea există organizaţii internaţionale cu specialişti care pot veni cu propuneri. (...) Este clar, ţinta legii este pur electorală. Practic, populaţia va putea fi păcălită şi minţită”, a spus Bărbuceanu. Reprezentanţii Vier Pfoten au susţinut că noua lege nu va rezolva această problemă şi că se impune adoptarea unui program naţional de sterilizare a câinilor fără stăpân, cofinanţat de ONG-uri.

50.000 de patrupede în Bucureşti

Potrivit legii adoptate de Camera Deputaţilor, câinii fără stăpân pot fi păstraţi în adăposturi, eutanasiaţi sau daţi spre adopţie, dar numai după ce reprezentanţii autorităţilor locale întreabă populaţia referitor la măsurile ce trebuie urmate. În Capitală, unde există aproximativ 50.000 de câini fără stăpân, responsabilitatea cade în sarcina Primăriei Generale, care a încercat să o transfere, printr-un proiect, la cele şase sectoare. Potrivit proiectului ce trebuia discutat ieri în şedinţa de consiliu, în 45 de zile de la data intrării în vigoare a deciziei, consiliile locale ale sectoarelor vor înfiinţa structuri de specialitate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Capitală. Prin acest proiect se urmăreşte sterilizarea tuturor animalelor abandonate, retragerea de pe stradă a câinilor comunitari, evidenţa clară a acestora şi controlul lor epidemiologic, precum şi "asigurarea unui mediu de viaţă sănătos şi sigur". Cei mai mulţi primari de sector au spus că nu îşi permit să înfiinţeze adăposturi pentru maidanezi din bugetele locale. Sectoarele 1 şi 2 sunt singurele din Bucureşti care au adăposturi proprii pentru câini, pe lângă cele ale ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor). În sectorul 1, funcţionează adăpostul din strada Odăi, iar sectorul 2 are adăpostul din Butimanu (jud. Dâmboviţa) cu 600 de locuri. Potrivit prefectului Capitalei, Mihai Atănăsoaei, costă 43 milioane de euro pe an îngrijirea câinilor comunitari în adăposturi, în condiţiile în care, lunar, fiecare maidanez costă 375 de lei pentru a fi îngrijit, iar pentru eutanasiere ar fi necesari doar 50 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image