2017-01-22 12:15

EVENIMENT


Maidanezii, test de management picat de autorităţi. Iubiţi şi câinii vagabonzi/Sunt mai cinstiţi şi uneori mai lorzi

 |  19:31
Maidanezii, test de management picat de autorităţi. Iubiţi şi câinii vagabonzi/Sunt mai cinstiţi şi uneori mai lorzi

Cazul femeii care a murit după ce a fost devorată decâini a reaprins scandalul legat de maidanezi, materie la care autorităţiles-au dovedit încă o dată repetente. Totuşi, Federaţia Naţională pentru ProtecţiaAnimalelor susţine că patrupedele fără stăpân nu reprezintă un pericol atât demare pe cât este prezentat, cel puţin nu vital, şi explică faptul că femeiacare a murit săptămâna trecută nu a fost muşcată de maidanezi, ci de câini carepăzeau o proprietate. În timp ce autorităţile bucureştene îşi aruncăresponsabilitatea dintr-o ogradă într-alta, un primar din ţară propune un modelfrancez de gestionare a problemei câinilor vagabonzi.

FederaţiaNaţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) acuză presa că a tratat în modtendenţios cazul femeii rănite mortal de câinii de la ADP Sector 5, folosind-odrept pretext pentru instigarea opiniei publice, se arată într-un comunicatremis ieri. "Considerăm că, intenţionat sau neintenţionat, populaţia afost dezinformată şi manipulată, vehiculând o serie de date, cifre şi opiniiabsolut false, extrapolând şi generalizând fără temei şi formulândcomandamente/imperative nefondate", precizează FNPA în comunicat. Înopinia acestora, câinii care au atacat-o pe femeie nu erau maidanezi sauvagabonzi pentru că se aflau într-o incintă/pe o proprietate şi nu într-un locpublic. "Prin urmare, această tragedie nu are nici o legătură cu «problemamaidanezilor» (care se află în locuri publice), ci este un accident ce poate filegat de regimul câinilor aflaţi pe proprietăţi. Responsabilitatea revine înmică măsură celor care administrau incinta (în Legea câinilor agresivi saupericuloşi, câinii care atacă pe proprietate privată nu sunt definiţi ca şicâini agresivi) şi într-o mare măsură victimei care nu trebuia să pătrundă înincintă neînsoţită, fără să ia legătura cu paznicul, fără să se asigure că nusunt pericole", se mai arată în comunicat.

Câiniagresivi, puţini în locuri publice

FNPAmai susţine că acest caz ar fi putut fi asociat cu alte cazuri de persoaneatacate de câini pe proprietăţi şi nu cu situaţii ale persoanelor atacate înstradă. "Agresivitatea câinilor care apără o incintă/curte/proprietatecreşte exponenţial faţă de agresivitatea câinilor din stradă. Sunt câini depază şi protecţie! În realitate, numărul câinilor maidanezi agresivi (în locuripublice) nu este mai mare de trei la sută, iar numărul câinilor foarte agresivieste sub 0,05 la sută. Este prioritară rezolvarea problemei acestor câini şi nua tuturor maidanezilor, generalizând şi extrapolând în exces", afirmăFNPA.

Mintpentru a se vaccina gratis

Potrivitsursei citate, aprecierea mass-mediei conform căreia în ultimii 10 ani numărulcâinilor a crescut de patru ori este "absolut falsă", în fapt numărulcâinilor menţinându-se relativ constant în ultimii ani datorită eforturilor desterilizare făcute de mai multe ONG-uri. "Numărul avansat, 400.000 demaidanezi, este aberant (în aceste condiţii ar fi cam un maidanez la cincilocuitori). În realitate, se apreciază că numărul câinilor comunitari n-ardepăşi 50.000, în timp ce câinii cu stăpân ar fi undeva între 100.000 şi 150.000.Numărul celor muşcaţi de câini maidanezi este în realitate mult mai mic de12.000 (cifra vehiculată de o parte din mass-media), pe de o parte, pentru cănimeni nu a stabilit cu exactitate câte din muşcături sunt provocate de câiniicu stăpân şi câte de câinii fără stăpân şi, pe de altă parte, pentru că cei maimulţi declară că sunt muşcaţi de câini fără stăpân pentru a beneficia gratuitde vaccinul antirabic", mai susţine organizaţia neguvernamentală.

Totodată,FNPA susţine că responsabilitatea pentru proliferarea acestor animale aparţineîn primul rând autorităţilor, în al doilea rând populaţiei, care refuză să-şisterilizeze/castreze animalele şi în ultimul rând ONG-urilor care au suplinit"incompetenţa prelungită a autorităţilor".

„Decând sunt primar, am solicitat descentralizarea, să strâng eu câinii.Bucureştiul e incapabil să gestioneze situaţia câinilor, pe care o are înatribuţii de la înfiinţare. Îi solicit primarului general, Consiliului General,un proiect de hotărâre care să delege atribuţiile primarilor de sector pentrustrângerea câinilor, că Primăria Generală rămâne cu gestionarea, dar mie să-mispună unde să-i duc. Dacă spune că la Sighetul Marmaţiei, la Sighetul Marmaţieiîi duc, dar să-mi dea atribuţiile”CristianPopescu Piedone.primarulsectorului 4

„Înproblema câinilor, am început să-i strângem şi să-i ducem la adăpostul de laFundulea. Vom începe să-i îngrijim acolo, iar atunci când acel adăpost vadeveni funcţional îl vom închide pe cel din Pallady. În adăpostul de laFundulea, pe cele 14 hectare ale fostului institut de cercetare, vor încăpeamai multe animale decât în alte locuri”SorinOprescu.primarulCapitalei

PrimarulSucevei vrea exterminarea câinilor nimănui

PrimarulSucevei, Ion Lungu, a declarat, ieri, că legislaţia în domeniul câinilorcomunitari trebuie modificată, apreciind că ar putea fi implementat sistemul pecare l-a întâlnit în Franţa, unde un câine nerevendicat timp de şapte zile esteeutanasiat, transmite corespondentul Mediafax. Lungu a spus, într-o conferinţăde presă, că situaţia câinilor comunitari nu poate fi soluţionată în bazaactualei legislaţii, arătând că sunt zone în municipiu unde seara locuitoriisunt terorizaţi de haite întregi de câini. "Degeaba sterilizăm sute decâini, pentru că aceştia ajung din nou în stradă", a spus primarul. El asubliniat că se înregistrează şi un "trafic" de câini întrelocalităţi, fiind aduşi în oraş câini care au fost adunaţi din alte oraşe."Iubesc animalele, dar mai mult preţuiesc oamenii", a spus Ion Lungu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image