2018-12-14 19:40


Manualul lui Dănileț stârnește valuri. Educația juridică, predată de voluntari, pe o carte scrisă de membrul CSM

 |  21:01
Manualul lui Dănileț stârnește valuri. Educația juridică, predată de voluntari, pe o carte scrisă de membrul CSM

Vestea apariției unui manual de educație juridică pentru liceeni a produs polemici destul de puternice pe internet și mai ales pe rețelele de socializare, foarte probabil din cauza autorului care este nimeni altul decât judecătorul Cristi Dănileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Dănileț este o persoană care a fost controversată din cauza acuzațiilor de „băsism”, proferate de presa care a fost (și încă mai este) în război cu fostul președinte Traian Băsescu.

Dar pe lângă atacurile la persoană pe care le-am întâlnit în comentariile cititorilor de la știrile din presa care l-a demonizat de-a lungul timpului pe Dănileț, am putut observa și întrebări ridicate de cadrele didactice. Acestea sunt interesate mai degrabă, dacă vorbim de un manual ce ar putea fi predat în școli, dacă autorul s-a consultat cu specialiștii din învățământ, dar și cum se va preda o asemenea „materie” și de către cine. În același timp, profesorii care și-au exprimat părerea pe rețelele de socializare pun la îndoială și consistența volumului scris de Dănileț, pe care îl consideră mai degrabă o „broșură”, de vreme ce are „doar” 55 de pagini.

De data aceasta, Dănileț este singur autor al lucrării, după ce în 2014 a mai colaborat la un alt „manual”, scos de Poliția Română și care se numea „Unde-i lege nu-i tocmeală”, publicat cu ocazia intrării în vigoare a Noului Cod Penal.

Odată cu anunțarea volumului, în urmă cu câteva zile, Cristi Dănileț a mai spus că la sfârșitul lui ianuarie, vor fi răspândite cu titlu gratuit câteva sute de exemplare, deocamdată în școlile din București, ca program pilot, apoi în Craiova, urmând ca în timp să se distribuie tot gratuit în mii de exemplare și în alte localități. De asemenea, o variantă electronică gratuită va putea fi accesată pe internet. Cuvântul „gratuit” i-a făcut pe unii, în comentariile de pe internet, să se întrebe dacă nu cumva „e vorba despre o spălare de bani”.

Având în vedere costurile publicării cu, așa cum a și declarat, „multiplicarea” s-a făcut în colaborare cu organizații non-guvernamentală care suportă cheltuielile și că el nu va pretinde drepturi de autor. Judecătorul a mai spus că va căuta în continuare să finanțeze răspândirea acestui manual din mediul privat, ONG-uri, fundații și societăți dispuse să sponsorizeze demersul. Dar apoi a precizat  că „personal” a depus o cerere la primăria din orașul său natal, Vatra Dornei, pentru a fi prevăzută în buget o cheltuială pentru tipărirea de exemplare din manual pentru liceul din localitate.

Cât despre consultarea sau legătura cu cei din educație, magistratul spune că se află în discuții cu Ministerul Educației, dar și Ministerul Justiției și CSM, asupra posibilității de a fi introduse în programa școlară ore de educație juridică.

Deocamdată, manualul va fi folosit și distribuit de judecătorii care susțin voluntar ore în unități de învățământ în baza unui protocol semnat din 2013 cu Ministerul Educației. Voluntarii nu aveau până acum un manual, acum îl au, a declarat Dănileț. El vrea să implice ca voluntari care să vorbească în școli despre noțiunile din manual și să îl distribuie, pe studenții de la drept.

Dar nu vede ca posibilă, deocamdată, introducerea ca materie nici măcar opțională, deoarece „nu ar avea cine să predea”. Acum se bazează, pe lângă folosirea cărții de către profesori în orele de educație civică din clasele VI-VIII, dar și pe voluntariatul studenților la drept și a judecătorilor și, poate peste un-doi, când vor fi profesori, educația juiridică să devină o materie opțională.

Noțiuni de muncă, dar și sex, religie și politică

Manualul este destinat elevilor de clasa a VIII-a, deoarece, a precizat judecătorul-autor, la vârsta de 14 ani adolescenții încep să fie răspunzători de faptele lor în fața legii și, crede el, este momentul bun pentru ca aceștia să se familiarizeze cu noțiuni juridice de bază.

Titlul complet al lucrării este „Educație juridică pentru licee. Manual despre drepturi și justiție”.

Judecătorul Dănileț a susținut într-un interviu în ziardecluj.ro pe tema lucrării că, dacă în volumul scos de Poliția Română în urmă cu doi ani le-a vorbit elevilor de infracțiuni și pedepse, în noul manual „de data aceasta complet”, explică elevilor „tot dreptul, pe înțelesul lor, de la chestiunile de Drept civil, la Dreptul Familiei sau noțiuni de Protecția Consumatorilor, cu exemple extrem de practice”, din care „află ce drepturi și obligații au în viața de zi cu zi și unde intervin regulile”.

El este de părere că astfel, încearcă să le formeze tinerilor „convingerea că numai respectând regulile putem trăi în siguranță într-o societate și numai în aceste condiții putem fi liberi”.

Apoi a dat ca exemplu copiii care au animale de casă, „în special căței”, cărora le spune că trebuie să respecte anumite norme când ies la plimbare cu ei (botnița, „punguța și măturica pentru strâns excrementele”) de care „unii copii nici nu au auzit”, deși „este o regula dictată de fiecare consiliu local din România”.

În manual, Dănileț abordează și noțiuni de legislație a muncii, de la ce vârste pot să muncească și până când le trebuie acordul părinților pentru asta, dar și când își pot deschide singuri un cont bancar. Pe lângă faptele penale grave, cum ar fi furtul, înșelăciunea sau șantajul, autorul a scris și despre alte aspecte cu care foarte probabil tinerii se pot confrunta, cum sunt artificiile.

Integritatea este unul dintre scopurile manualului, a mai spus Dănileț, referindu-se la cazurile de fraudă la bacalaureat, dar și de necesitatea de i învăța pe copii că nu trebuie să dea mită „la doctor, la judecător sau polițist”, deci să aibă o atitudine corectă, civică.

În pledoaria pentru necesitatea manualului pe care l-a scris, el invocă înmulțirea infracțiunilor săvârșite de minori și asupra minorilor.

Depășind domeniul juridic, cum consideră criticii săi, autorul spune că a abordat chiar și noțiuni de exucație sexuală și despre bolile cu transmitere sexuală, dar și de eduație religioasă, despre care spune că elevii au dreptul la ea și pot solicita participarea la cursuri pe această temă, dar nu au o obligație. De asemenea, noțiuni de bază despre partide, politică, ideologie, guvern, parlament și sistem electoral. Rămâne de văzut, atunci când manualul va deveni public, modul în care a abordat aceste subiecte, dacă a păstrat legătura cu domeniul său de expertiză sau s-a aventurat pe teme ce nu îi sunt la îndemână. „Morala și dreptul uneori se îngemănează”, s-a explicat Dănileț. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-10

TAGURI: manual, danilet, membru, csm, traian basescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
11 Ian 2016

DACA Cristi Dănileț NU FACEA VALURI DE-A LUNGUL VREMII JUSTITIA AJUNGEA IN MARE PRAPASTIE. FELICITARI PT CEEA CE FACE .
HEHEHE....
11 Ian 2016

Dacă manualu-i precum MECLA sau CÂNTATUL....vorbim de alt individ care trăiește într-o Ro.paralelă!
Să VEDEM....
12 Ian 2016

”Pentru ca multora le-a venit foarte greu sa creada ca e posibil sa existe un astfel de magistrat, iata povestea judecatorului pervers Cristi Vasilica Danilet, membru CSM, relatata de www.luju.ro. Astfel de indivizi devianti a adus regimul Basescu in fruntea justitiei romanesti. La ce credeti ca se gandea Cristi Vasilica Danilet in creierii noptii de 6 spre 7 ianuarie 2016? Va spunem noi! La homosexuali, casatorii intre gay si despre cum trebuie explicate aceste deviatii sexuale in perspectiva respectarii drepturilor omului unor adulti de 60 de ani. Din modul in care a povestit Cristi Vasilica Danilet intr-o postare pe Facebook, despre cum mama sa le-a trantit usa in nas unor oameni veniti sa stranga semnaturi “cum ca suntem impotriva homosexualilor”, dupa ce i-a explicat cum sta treaba cu dreptul fiecaruia de a-si exprima inclinatiile sexuale si al celorlalti cetateni de a respecta aceste drepturi, noi am concluzionat ca Danilet are o deschidere mare fata de intelegerea fenomenului homosexualitatii si al casatoriei intre persoane de acelasi sex.
DIN OPINIILE EXPRIMATE
12 Ian 2016

de judecatorul CSM in postarea sa de pe Facebook, dar si din comentariile care au urmat, opiniile lui Danilet incitand la discutii ample pe tema homosexualitatii in Romania, am dedus ca Danilet vrea sa ii fie respectata intimitatea, sa nu ii pese nimanui cu cine se culca el, de cate ori sau pe ce parte a patului prefera sa se culce, si crede ca romanii au prejudecati in ce priveste preferintele sexuale.Danilet afirma ca nu se opune casatoriei intre persoane de acelasi sex, dar sustine ca nu ii intelege pe “homosexualii care vor sa se casatoreasca”: “Pe bune: daca sunt fericiti in uniune, de ce le trebuie legalizare?!“ Referindu-se in continuare la casatoriile intre persoane de acelasi sex, Danilet se declara “Pentru” in privinta posibilitatii inlocuirii notiunii de “tata’ si ‘mama’” cu cea de ‘parinte’, mai ales ca acesta este trendul in alte tari. Iata postarea cu pricina din noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2016 de pe pagina de Facebook a lui Danilet: “Vad discutii despre strangerea de semnaturi din partea bisericii cu privire la interdictia casatoriei intre homosexuali. Asta imi aminteste de o intamplare de acum cateva zile. De sarbatori eram acasa la parinti, la Vatra-Dornei. Suna cineva la usa si deschide maica-mea. Aud o discutie scurta, dupa care mama ma striga, eu aflandu-ma intr-una din camere: “Auzi, Cristi, se strang semnaturi cum ca suntem impotriva homosexualilor. Ce facem?”. Ii raspund automat: “Mama, noi suntem din astia cu drepturile omului. Un drept al omului e viata privata si intima. E treaba fiecaruia cu cine se combina, atat timp cat nu le face rau celorlalti”. “Ah, da?!”, spune mama dupa care zice celui de peste prag: “Nu ne intereseaza”.
SI INCHIDE USA.
12 Ian 2016

Ei, iata o lectie despre drepturile omului in cateva secunde. Pentru un adult de 60 de ani. Dar asta spune multe despre modul in care se strang semnaturi – nimeni nu a pomenit nimic de casatorie, dar raspunsul meu ar fi fost acelasi“. Se poate ca reactia lui Danilet in apararea homosexualilor sa aiba la baza actiunea Patriarhiei Romane care, deunazi a readus in atentia publica un discurs mai vechi al Patriarhului Daniel in care critica cuplurile alcatuite din persoane de acelasi sex. In aceeasi directie s-a situat si demersul Mitropolitului Banatului, Ioan Selejan, care a anuntat recent ca tinerii ortodocsi, si sunt multi, si chiar preotii, vor incepe sa stranga semnaturi pentru ca in viitoare Constitutie sa fie interzise casatoriile intre persoane de acelasi sex. Se poate chiar ca astfel de oameni sa fi venit si la usa lui Danilet in Vatra Dornei, de l-au incitat atat de tare incat sa scrie la miezul noptii despre homosexuali si drepturile lor, in loc sa doarma…
PREZENTAM IN CONTINUARE
12 Ian 2016

cateva din comentariile facute de Danilet la postarea de pe Facebook, ca un raspus la opiniile pe care le-au exprimat fanii de pe Facebook: “Adoptia nu are de a face cu casatoria. Poate adopta si o persoana singura. Doar nu o sa il interbati de preferintele sexuale…E interzis sa faceti discriminare. Vai de mine! Oral, anal, cu obiecte? Asa ceva!! sa ii invete cei doi pe copii “prostii”… Nu, mai bine ii dam inainte cu barza. Ca doar o pasare face un pui de om, de ce nu se intelege? Haideti sa nu confundam actul procrearii cu actul placerii sau cu constituirea unei uniuni sau unei casnicii. Uneori una nu are legatura cu alta. Si daca vreti sa stiti suntem pe primul loc in UE la fetite pana in 15 ani care nasc copii. Asta la care Biblie sau in care natural intra?? Eu nu am spus ca nu ar fi pacat. Spun ca nu e treaba mea ce face omul in casa sau in patul lui. Atata tot. Si sper ca nici a dvs nu e cu cine ma culc, de cate ori si pe care parte a patului. Sa nu exageram. Una e sa te culci cu un minor profitand de pozitia ta de autoritate sau violandu-l, alta e sa te culci cu un adult. Nu exista nicio legatura intre preferintele sexuale ale parintilor si cresterea copiilor. Doar noi o facem, cu prejudecatile noastre. Va rog sa ma credeti ca eu nu ii inteleg pe homosexualii care vor sa se casatoreasca. Pe bune: daca sunt fericitit in uniune, de ce le trebuie legalizare?! Eu sunt sigur ca in Biblie nu se vorbeste de casatorie in fata unei institutii statale, dar admit ca ma pot insela. Dar in prezent aceasta institutie e strict civila, nu religioasa. Si ori ca este, ori ca nu este, vreau sa cred ca viata cuplului dpdv al sentimentelor si obiceiurilor e aceeasi. Oricum, copiii din casatorie au acelasi statut cu copiii din afara ei. Legea in Ro spune ca prin casatorie se intelege uniunea legala dintre un barbat si o femeie. Nu pot gandi in afara acestei norme. Dar pentru adoptie, sustin ca sexul cuplului sau preferintele lor sexuale nu pot f
DAR PENTRU ADOPTIE,
12 Ian 2016

sustin ca sexul cuplului sau preferintele lor sexuale nu pot fi criterii de alocare a copilului. Cei mai multi pedofili judecati sunt heterosexuli. Ah, sa nu uit: multi sunt parintii, fratii si unchii de sex opus. Sunt tari in care nu se mai foloseste notiunea de ‘tata’ si ‘mama’, ci doar ‘parinte’. Sincer, eu sunt pentru asa ceva.“ – Autor: Radu Tudor
PETRACHE LUPU
12 Ian 2016

Gajou asta cred ca are probleme cu bibilica.
Random imageUltimele stiri


loading...