2017-01-25 01:28


Marii poluatori globali, provocaţi de taxa pe carbon

 |  18:22
Marii poluatori globali, provocaţi de taxa pe carbon

Australia aluat o decizie aproape istorică, ce ar putea avea consecinţe asupra mediului deafaceri din întreaga lume. Premierul Julia Gillard se confruntă cu o opoziţievirulentă în încercarea de a convinge opinia publică înaintea unui vot pentrucea mai importantă reformă economică din Australia. Pachetul de legi propusinclude şi un plan de reducere a emisiilor de carbon, prin taxarea marilorpoluatori. Cel puţin 500 de companii, printre care cele producătoare de oţel şialuminiu, vor plăti câte 23 de dolari australieni (25 $) pentru fiecare tonă deemisii de CO2produsă. Costurile vor creşte cu 2,5% pe an,urmând ca din 2015 să fie stabilite conform cotelor de piaţă. „E timpul sătrecem peste acest moment, lucrurile care trebuie vor fi făcute”, a declaratGillard. Afirmaţia a fost făcută în cadrul unui discurs care a avut rolul de acâştiga suportul politic al australienilor, în contextul unei polarizăriputernice a societăţii civile şi a mediului de afaceri în această problemă.Parlamentul Australiei va vota la propunerea reformelor economice propuse deGuvern până la sfârşitul acestui an.

Australiaeste cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră pe cap de persoană dingrupul ţărilor dezvoltate. Nivelul emisiilor este de aşteptat să crească dincauza dezvoltării economice a ţării, dacă nu va fi aplicată o taxă pentru mariipoluatori, susţine Guvernul. Popularitatea premierului australian a scăzutdramatic după dezvăluirea planului de reformă, fapt care ar putea afectastabilitatea Executivului. Laburiştii conduşi de premierul Gillard deţin omajoritate fragilă, de un singur loc, care se bazează pe sprijinul Verzilor şia independenţilor. Misiunea premierului este de a-i convinge pe australieni săsprijine reforma pentru a putea obţine votul tuturor parlamentarilor coaliţiei.

Planulde reducere a emisiilor de carbon ţinteşte diminuarea cu 5% a nivelului de CO2emis în atmosferă faţă de nivelul înregistrat în 2000, până în 2020, adică cu160 de milioane de tone. Iniţiativa este sprijinită în principiu deparlamentarii independenţi şi de Verzi, coaliţia de guvernare trebuie să se punăde acord în privinţa protecţiilor acordate angajaţilor din sectorul minier şial industriei grele.

Cefac marii poluatori ai lumii cu emisiile de CO2?

Întimp ce Australia a făcut publice intenţiile reducerii emisiilor de carbon, cese întâmplă în cazul Chinei, Statelor Unite, Uniunii Europene sau Indiei? Chinaa anunţat că va implementa sisteme pentru reducerea emisiilor de gaze cu efectde seră în şase regiuni în următorii doi ani şi la nivel naţional, până în2015. Ambiţiile guvernului de la Beijing de a reduce cu 40-45% emisiile decarbon până în 2020 au fost primite cu entuziasm de activiştii de mediu. Aldoilea mare poluator la nivel global, Statele Unite, nu are o politică înprivinţa emisiilor de CO2la nivel naţional. Câţiva congresmenidemocraţi au încercat să introducă o lege în acest sens, anul trecut, însăaceasta s-a lovit de opoziţia ambelor tabere politice a Americii. SchemaTranzacţiilor Emisiilor CO2(ETS) a Uniunii Europene reprezintăcel mai cuprinzător plan de gestionare a reducerii poluării la niveltransnaţional. Prin acesta, un stat se angajează să nu emită mai multe gaze cuefect de seră decât cota alocată în planul stabilit, urmând ca un eventualsurplus să fie cumpărat de la un stat care nu atinge nivelul maxim admis. Indiaa stabilit nivelul emisiilor de carbon pentru 563 dintre marii poluatoriindustriali, în special din domeniul energiei, siderurgiei şi cimentului,permiţând companiilor care cheltuiesc energie suplimentară să cumperecertificate de la cei care folosesc cantităţi mai mici, începând cu 2014. Chiardacă a refuzat să-şi asume prin lege ţinte cuantificabile, India a promis săreducă emisiile de carbon cu 20-25% faţă de nivelul din 2005, până în 2020.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image