2017-01-17 11:18

EVENIMENT


Marius Petcu, eliberat sub control judiciar după trei luni de arest preventiv. Curtea de Apel Bucureşti: ''Nu există dovezi că ar influenţa martorii''

 |  19:27
Marius Petcu, eliberat sub control judiciar după trei luni de arest preventiv. Curtea de Apel Bucureşti: ''Nu există dovezi că ar influenţa martorii''
Fostullider sindical Marius Petcu, judecat pentru luare de mită, a fost eliberat dinarest preventiv pentru că nu există dovezi că ar influenţa martorii, chiar încondiţiile în care aceştia nu au fost audiaţi. Considerentele apar în motivareaCurţii de Apel Bucureşti, dată ieri publicităţii, în care magistraţii noteazăcă deşi faptele lui Marius Petcu au avut un „impact negativ major în rândulopiniei publice”, acesta este „integrat social, profesional şi familial”,astfel încât poate fi eliberat sub control judiciar.

„Înprivinţa inculpatului, nu rezultă şi nu s-a făcut nici o dovadă că ar împiedicabuna desfăşurare a procesului penal, prin sustragerea sa, a influenţăriiparticipanţilor procesuali în declaraţiile lor (chiar dacă în cauză sunt deaudiat martorii stabiliţi prin rechizitoriu), ori a comiterii de noi infracţiuni.Instanţa stabilind în sarcina inculpatului mai multe obligaţii a cărornerespectare conduce la revocarea măsurii, a asigurat garanţii procesualepentru o bună desfăşurare a procesului penal”, arată magistraţii în documentulcitat. „Chiar dacă inculpatul este acuzat de o infracţiune de corupţie, cu unimpact negativ major în rândul opiniei publice, nu se poate face abstracţie înmod absolut la examinarea solicitării formulate şi de elementele cecaracterizează persoana acestuia – lipsit de antecedente penale, integratsocial, profesional şi familial, are copii în întreţinere, recunoscut pentruactivitatea profesională desfăşurată. Aşa fiind, potrivit art. 38515 pct. 2lit. d Cod procedură penală, urmează a admite recursul inculpatului, a casa înparte încheierea şi a dispune liberarea provizorie sub control judiciar aacestuia, punându-l în libertate dacă nu este arestat în altă cauză”, aratămagistraţii. „A face abstracţie de cerinţele art. 1602 alin. 2 Cod procedurăpenală privind liberarea provizorie sub control judiciar şi a ţine seamapreponderent de elementele circumscrise altei instituţii procesual penale -menţinerea măsurii arestării preventive - cum sunt natura şi gravitatea faptei,impactul negativ în rândul opiniei publice a unor asemenea fapte şi lipsa uneireacţii ferme a autorităţilor statului, consecinţele activităţii infracţionaleasupra credibilităţii inculpatului şi funcţiei deţinute (cum a reţinut primainstanţă) echivalează cu depăşirea limitelor obiectului cu care instanţa esteînvestită”, au conchis judecătorii.

MariusPetcu, fostul lider al CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, a fost eliberatdin arest în 20 iunie, ca urmare a deciziei definitive a Curţii de ApelBucureşti, care a admis cererea lui de eliberare provizorie sub controljudiciar. Petcu a stat în arest preventiv din 31 martie, el fiind prins, în 24martie, luând mită 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, sumă ce ar fi reprezentato parte din banii ceruţi pentru ca firma omului de afaceri să execute lucrărilela un centru pentru sindicate din Snagov. În 21 aprilie, procurorii DirecţieiNaţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Marius Petcu, pentru luare demită, în formă continuată. Procurorii au stabilit că, în perioada septembrie2009 - martie 2011, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, Petcu arfi primit de la Petre Scrieciu, administratorul unei societăţi comerciale,denunţător în cauză, sume de bani totalizând 1.398.400 de lei în schimbulatribuirii către firma acestuia a unui contract de execuţie lucrări. Potrivitprocurorilor, banii au fost primiţi în mod repetat, câte 87.400 de lei lunar, orată reprezentând aproximativ 20% din valoarea fiecărei situaţii de lucrăridecontate în cadrul contractului care avea ca obiect construirea „Centrului deeducaţie, perfecţionare şi recreere – Snagov”. De asemenea, în 1 februarie,Marius Petcu ar fi primit de la Scrieciu, prin intermediar, un imobil situat înstaţiunea Predeal în valoare de 535.165 de lei. Scopul primirii acestui imobila fost acela de a compensa unele tranşe din mită neplătite încă, cele aferentelunilor următoare, sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a uneilucrări viitoare, susţin procurorii DNA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
30 Iun 2011

SI NE MAI MIRAM DE CE SIN DICATELE FAC "CIOCU' MIC" !?

Adauga un comentariu

Random image