2017-01-19 13:36

EVENIMENT


Marius Petcu şi-a negociat pe şantier mita de 40.000 de euro. Liderul CNSLR Frăţia către mituitor: ''Patruzeci de mii totu’, da? Tre’ să facem o discuţie pe sume''

 |  19:30
Marius Petcu şi-a negociat pe şantier mita de 40.000 de euro. Liderul CNSLR Frăţia către mituitor: ''Patruzeci de mii totu’, da? Tre’ să facem o discuţie pe sume''
Lidierulsindical Marius Petcu a primit de la omul de afaceri Petre Scrieciu o vilă de200.000 de euro la Predeal, însă imobilul a fost evaluat la un sfert dinvaloarea sa reală şi a fost trecut pe numele soţiei sale, Claudia Petcu, searată în referatul cu propunere de arestare preventivă. Mai mult, procuroriiscriu în documentul citat că soţia liderului sindical urmărea subevaluareaimobilului pentru a nu “bate la ochi”. “Claudia Petcu ar vrea să plătească înaşa fel încât să nu fie luaţi mâine-poimâine la întrebări, că ar fi luat vilala două milioane de lei vechi”, se arată în documentul citat. Cu toate acestea,procurorii anticorupţie nu i-au convins pe magistraţii Curţii de Apel Bucureştisă-l aresteze pe Marius Petcu, iar DNA aşteaptă ultima şansă în recurs, laCurtea Supremă.

Potrivit procurorilor, liderul sindical ar fi luat de laomul de afaceri Petre Scrieciu, în perioada 2009-2010, 20.000 de euro lunar,reprezentând circa 20% din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate,pentru a atribui firme acestuia un contract de execuţie lucrări. Pentru că omul deafaceri era în urmă cu “ratele” la mită, acesta i-a dat liderului sindical, îndata de 1 februarie 2011, vila de la Predeal. Din interceptările aflate ladosarul cauzei reiese că omul de afaceri Petre Scrieciu i-a dat lideruluisindical, chiar pe şantier, suma de 40.000 de euro, reprezentând “ratele”aferente pentru lunile ianuarie şi februarie.

“PetreScrieciu (P.S.): Am reuşit de am făcut rost de nişte bani...

MariusPetcu (M.P.): Aşa!

P.S.:Şi vă dau acum ceva. I-am schimbat la euro că,

că...Patruzeci de mii!

M.P.: Patruzeci de mii totu’, da?(...) Tre’ să facem odiscuţie

pesume.

(...)

P.S.:Haideţi, că e relativ simplu aicea! În decembrie eram la

zi,aicea, cu hotelul, da?

M.P.:Ăhă!

P.S.: La sfârşitu’ lu’ decembrie eram la zi!

M.P.: Pe decembrie nu mi-ai mai dat!”

Marius Petcu îşinegocia mita cu omul de afaceri Petre Scrieciu

“P.S.:Deci, v-am dat patruzeci, mai sunt patruş’trei două

sutetreiş’opt!

M.P.:O şi... Deci, deci tu pe genu’ ăsta de, de, de compensare

mergi!

P.S.:Dacă vreţi vă dau în lei, da’ ziceaţi că vreţi euro!

(...)

P.S.: Păi, eu, eu nu ştiu… Deci eu nu mai amposibilitatea

să… O duc rău, ştiţi, cu banii! Nu pot să maiinvestesc nimic!

M.P.: Petrică, tu m-ai băgat în chestia aia! Tu crezi că eu

aveamchef să-i cumpăr lui Mustaţă?”

Îşi cerea “comisioanele”, iar afaceristul voia alte lucrări de la sindicate

“P.S.: Gândiţi-vă că numai situaţia asta de lucrări e de

patrumiliarde! Care o fac la dumeavoastră! Da?

M.P.: Păi, nu ştiu, eu nu pot să fac cu tine decât angajamente

verbale.Deci, tu zici că în aprilie vom reuşi, când noi acum

suntem...?Iau în calcul şi compensarea, dar tu trebuie să iei în calcul faptu’ că ţi-amfăcut nişte... avansuri, ţi-am dat...

P.S.:Da, ok, ok!”

Judecat în libertatedupă ce a fost prins în flagrant delict luând mită

Liderulsindical Marius Petcu va fi cercetat în stare de libertate a decis, vineriseară, judecătoarea Anca Alexandrescu de la Curtea de Apel Bucureşti,respingând astfel propunerea de arestare preventivă a procurorilor DNA.Potrivit deciziei, Marius Petcu nu are voie să părăsească ţara pe parcursulcercetărilor. Decizia nu este una definitivă, putând fi atacată cu recurs laÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După pronunţarea deciziei, Marius Petcu afost transportat în arestul Direcţiei de Cercetări Penale, pe care l-a părăsitîn cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, după finalizarea actelor de eliberare.Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au luat în discuţie, vineri seară, înşedinţă secretă, propunerea de arestare preventivă a preşedintelui Sanitas,Marius Petcu, acuzat de luare de mită. Marius Petcu afost adus la Curtea de Apel Bucureşti vineri, în jurul orei 18.00, şedinţa dejudecată a început la 19.30, iar dezbaterile au durat aproximativ o oră. Completul de judecatăa deliberat mai bine de 60 de minute, pronunţându-se doar cu puţin timp înainteca ordonanţa de reţinere emisă pe numele preşedintelui Sanitas să expire.

20.000 de euro lunar pentru contractele atribuite

Reţinereade joi seară a preşedintelul Sanitas, Marius Petcu, a fost urmată, vineridimineaţă, de o percheziţie organizată de procurorii Direcţiei NaţionaleAnticorupţie la domiciliul acestuia, precizează surse judiciare. Procurorii au căutat probe şi alte acte doveditoare în dosarul în careMarius Petcu este acuzat de luare de mită. Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare aacţiunii penale întocmite de procurori, în perioada anilor 2009-2010, MariusGrigore Petcu, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de ladirectorul unei societăţi comerciale aproximativ 20.000 de euro lunar,reprezentând circa 20% din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate,pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări. Contractul areca obiect executarea obiectivului “Centrul de educaţie, perfecţionare şirecreere – Snagov”, preţul negociat al contractului fiind de 9.234.570 de lei,fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 de lei, fără TVA, noteazăprocurorii în documentul citat. De asemenea, în 1 februarie 2011, Marius Petcua primit, prin intermediar, un imobil tip vilă situat în staţiunea Predeal învaloare de circa 200.000 de euro. “Scopul primirii acestui imobil a fost acelade a compensa unele tranşe din mită neplătite încă, aferente lunilor următoare,sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare”, auprecizat procurorii anticorupţie.

Denunţătorul luiPetcu, abonat la contracte cu statul

Denunţătorullui Petcu este omul de afaceri vâlcean Dorin Petre Scrieciu, acţionar şiadministrator al societăţii comerciale Electronics SRL, cu sediul în RâmnicuVâlcea. Acesta a mai deţinut acţiuni într-o altă societate, Electroprest SRL,şi deţine calitatea de administrator al SC Electronics SRL Filiala BăileGovora. Compania Electronics SRL a derulat cel puţin trei contracte cuinstituţiile statului în ultimii patru ani, printre care se regăseşte şi uncontract cu o instituţie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, ai cărorsalariaţi sunt afiliaţi la Federaţia Sindicală Sanitas, condusă de MariusPetcu. Este vorba despre un contract de lucrări parafat de cătrecompania lui Scrieciu, Electronics SRL, la data de 29 septembrie 2009, cuSpitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord.Valoarea contractului s-a ridicat la vremea respectivă la 2,5 milioane de leifără TVA, firma denunţătorului lui Marius Petcu trebuind să efectueze “lucrăride renovare şi de reparaţii capitale ale băilor reci”. Acesta nu este, însă,singurul contract cu statul al firmei Electronics SRL. La sfârşitul luniiseptembrie a anului 2008, compania lui Dorin Petre Scrieciu a încasat dinpartea Consiliului Judeţean Vâlcea un contract în valoare de 345.100 de lei cuTVA inclusă, pentru lucrări de reabilitare a Grupului Şcolar “Antim Ivireanu”din Râmnicu Vâlcea şi a Grupului Şcolar “Petrache Poenaru” din comuna Bălceşti.La data de 1 noiembrie 2010, firma lui Dorin Scrieciu a mai încheiat uncontract cu Consiliul Local al comunei vâlcene Vlădeşti în vederea efectuăriide lucrări aferente proiectului integrat de dezvoltarea infrastructurii, îmbunătăţirea drumurilorlocale, construcţia unui teren de sport, a unei grădiniţe cu program prelungitşi a unui spaţiu pentru expunerea ceramicii tradiţionale. Valoareacontractului, finanţat din fonduri comunitare, a fost de 8,5 milioane de leifără TVA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-11-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image