2018-12-14 19:10


Marko Bela despre suspendarea HG privind UMF Târgu Mureş: Un abuz!

 |  11:51
Marko Bela despre suspendarea HG privind UMF Târgu Mureş: Un abuz!

Vicepremierul în exerciţiu, Marko Bela, a declarat sâmbătă că hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş de suspendare a aplicării Hotărârii de Guvern referitoare la Universitatea de Medicină şi Farmacie este “un abuz”, iar Executivul în exerciţiu trebuie să o atace.

“În privinţa , după părerea mea - şi trebuie să vă spun acest lucru - e un abuz. Nu înţeleg cum e cu putinţă să suspenzi aplicarea unei Hotărâri de Guvern când nu există încă o sentinţă, deci am înţeles că se va da o sentinţă cândva, în fond, în decembrie. Dar deja se suspendă aplicarea HG. Trebuie să-mi pun întrebarea: instanţa deja ştie care va fi sentinţa în decembrie sau, dacă nu, atunci de ce au suspendat aplicarea HG? Fiindcă acest lucru înseamnă că, de fapt, cu foarte mare uşurinţă s-a decis pierderea unui an universitar în ceea ce priveşte aplicarea legii învăţământului. (...) Eu cred că, în primul rând, se va cere - şi trebuie să se ceară - strămutarea acestui proces din Târgu Mureş în altă parte şi bineînţeles că trebuie atacată decizia. (...) Vom discuta cu colegii. Inclusiv Guvernul care până la învestirea noului Guvern este în funcţiune, după părerea mea, trebuie să atace această decizie”, a afirmat, la Târgu Mureş, Marko Bela.

Vicepremierul s-a arătat îngrijorat de discursul public în privinţa învăţământului în limba maghiară, adăugând că nu se urmăreşte scindarea UMF Târgu Mureş, “ci crearea unor structuri de decizie în cadrul acesteia similare celor care funcţionează la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca sau la Universitatea de Arte din Târgu Mureş”.

“Trebuie să vă spun că pe mine mă îngrijorează discursul legat de învăţământul în limba maghiară în acest moment, mă îngrijorează ceea ce se întâmplă în legătură cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, fiindcă, aşa cum aţi văzut şi aşa cum am relatat, în acest moment, funcţionează foarte multe instituţii de învăţământ de sine stătătoare cu limba de predare maghiară în România. (...) Iar faptul că în acest moment foarte mulţi politicieni contestă dreptul maghiarilor din România de a avea învăţământ în limba maghiară, inclusiv în cadrul Medicinii, şi de a avea dreptul de decizie mă îngrijorează, înseamnă că există pericolul întoarcerii în timp”, a accentuat Marko Bela.

Politicianul a susţinut că, după ce în ultimele decenii s-a avansat în lărgirea drepturilor minorităţilor, există o încercare de a restrânge drepturile de învăţământ în limba maternă.

“Există o încercare de a întoarce roata istoriei. Deci există, după părerea mea, o pistă foarte periculoasă pe care s-a intrat şi eu aş solicita tuturor politicienilor şi tuturor oamenilor responsabili să se gândească la ceea ce am realizat în perioada trecută prin lărgirea drepturilor minorităţilor şi că în continuare trebuie să mergem mai departe pe calea colaborării interetnice şi nu pe calea generării unor tensiuni în relaţiile dintre români şi maghiari”, a spus Marko.

El a adăugat că întrucât premierul desemnat  atunci înseamnă că va păstra Hotărârea de Guvern referitoare la noua facultate din cadrul UMF Târgu Mureş.

“Domnia sa a spus că va milita pentru aplicarea legii - ceea ce e clar - şi că vrea 100% legalitate. Trebuie să vă spun că această HG impune legalitatea în cazul UMF Târgu Mureş şi cei care s-au împotrivit aplicării unor dispoziţii ale Legii Educaţiei au militat pentru nerespectarea legii. Deci, dacă domnul prim-ministru desemnat vrea într-adevăr respectarea legii, atunci va păstra HG, fiindcă aceasta este calea respectării legii”, a punctat Marko Bela.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-06-05

TAGURI: Marko_Bela, UMF_Targu_Mures, hotarare, guvern
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


EVROS
05 Mai 2012

Oagare, lasa vrajeala ca nu mai tine. Nea Baselu v-a lasat din brate, MRU nu mai este nimic, iar usl-ul nu va iarta ca i-at lasat cu curul in balta.Voi lifte spurcate ati crezut ca sunteti stapanii acestei tari, ca toti joaca cum cantati voi in limba aia de cal baligaros? Ei bine de data asta ati cam supt-o. v-au lasat toti cu buza umflata. Eu zic sa va duceti la madama aia cu moaca de oafa obosita( Macovei) sau la popa Tokes sa va sustina la PE. poate va baga si pe voi in seama cineva(poate dracul).Nesimtitule, ce ai facut pt. amaratii aia de maghiari care mor de foame in cele mai sarace judete alaturi de Vaslui? Iti spun eu, nimic, ati facut toti maciuca mare prostindu-i pe aia cu promisuni calpe Fraieri sa fie aia sa va mai voteze ,sa va alunge dela ugerul din care curge miere si lapte, dela masinile la scara si multe alte privilegii.Atunci sa va vedem ca ati ajuns parlamentari de profesie, ati si uitat cum este sa traiesti din munca cinstita. Esti ,alaturi de multii parlamentari romani sau alte javre o rusine, o jena de om. Dute acasa mai Marcko Bella, lasa-ne si pe noi si pe maghiari.
Random imageUltimele stiri


loading...