2017-01-21 02:10

EVENIMENT


Mărmureanu: „Bag mâna-n foc pentru centrala de la Cernavodă”

 |  18:00
Mărmureanu: „Bag mâna-n foc pentru centrala de la Cernavodă”

DirectorulInstitutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat ieri, înemisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că l-a sunat pe preşedinteleTraian Băsescu pentru a-l linişti în privinţa centralei de la Cernavodă,asigurându-l că a lucrat personal acolo şi nu sunt probleme.

"Amvorbit cu preşedintele Băsescu şi i-am spus să stăm liniştiţi, pentru că laCernavodă eu am făcut partea seismică, am consumat foarte mult - 32.000 depagini de calcul, am lucrat cu colegii din Statele Unite şi, din punctul meu de vedere, nu suntprobleme cu Cernavodă sub nici o formă", a declaratGheorghe Mărmureanu.

Întrebatdacă a existat o îngrijorare din partea preşedintelui Traian Băsescu, GheorgheMărmureanu a afirmat că el i-a venit în întâmpinare şefului statului pentru că"era normal". "Este un obiectiv la care nu poţi să nu tegândeşti: la 84 de tone de uraniu, cât iese din fiecare reactor, când o bombăatomică de tip Hiroshima consumă 23,4 kilograme. Deci sunt peste 4.000 şi ceva de bombe înfiecare reactor. Eu ştiu sigur că am făcut o treabă bună laCernavodă, de garantat nu poţi garanta niciodată. Este proiectată pentru uncutremur de 7,5, magnitudinea maximă în România", a mai spus directorulInstitutului de Fizică a Pământului.

Întrebatdacă România ar putea, în cazul unui cutremur, să se confrunte cu problemesimilare celor din Japonia, Mărmureanu a precizat că centrala din Japonia nu afost proiectată la intensitate seismică maximă şi, în plus, centrala nuclearăde la Cernavodă funcţionează după un alt sistem. "Cernavodă nu are nevoiede turnuri de răcire pentru că are apa din Dunăre. Când nu ajunge apa dinDunăre le opreşti, lucru care s-a întâmplat acum patru ani", a mai spusspecialistul.

Întrebat la final "dacă bagă mâna în foc pentrucentrala de la Cernavodă", Gheorghe Mărmureanu a răspuns afirmativ,precizând că "ştie cu toată fiinţa sa că este bine făcută".

Ela mai declarat că în România este deocamdată linişte din punct de vedereseismologic, iar mişcările produse în timpul cutremurului din Japonia nu voratinge România, pentru că „sunt multe sisteme amortizante până aici”. „Vrancea, din punct de vedere geologic, nu poate produceun cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe Richter. Estecutremurul la care am calculat şi Cernavodă, la care a fost făcută şi CasaPoporului şi tot ce facem este calculat tot pentru 7,5", a explicatdirectorul Institutului de Fizică a Pământului. El a precizat că nu ştie cândva veni următorul cutremur în România şi nici cât de mare va fi, dar analizelefăcute, în baza a ceea ce s-a întâmplat până acum, indică faptul că ar urma uncutremur la mare adâncime, dar nu mai devreme de anul 2040.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image