2017-01-19 06:45

EVENIMENT


Masacrul din Deltă. DSVSA Tulcea a dat undă verde pentru uciderea a zeci de cai

 |  16:07
Masacrul din Deltă. DSVSA Tulcea a dat undă verde pentru uciderea a zeci de cai
Zecide cai adulţi sau mânji sălbăticiţi, pe care proprietarii i-au abandonat înpădurea Letea din Delta Dunării, sunt transportaţi la abatoare din satultulcean Letea, la presiunea Direcţiei Silvice Tulcea şi a AdministraţieiRezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD). Pe motiv că distrug pădurea şi seînmulţesc foarte rapid, peste 50 de caisălbatici din Deltă au fost strânşi de autorităţile locale pentru diferiteteste de sânge în vederea depistării unor boli infecţioase. Ulterior, autorităţilerespective decid soarta acestor cabaline. Masacrul preconizat este învăluit înmister. Astfel, în timp ce Direcţia Sanitar-Veterinară Tulcea confirmătransportul cailor către abatoare, reprezentanţii unităţilor de carmangerie dinzonă infirmă livrarea animalelor.

Înzona Deltei Dunării, reprezentanţi ai unor societăţi care au ca profil şiabatorizarea cailor au negociat cu diverşi proprietari de animale cumpărarea decabaline. Pentru transportul acestora către abator sunt necesare îndeplinireaunor formalităţi legale. În primul rând, în baza dovedirii proprietăţiianimalelor, reprezentantul teritorial al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şiReproducţie în Zootehnie (ANARZ)a aplicat mijlocul de identificare – microcip – şi a eliberat paşaport pentrufiecare animal în parte”, adeclarat într-un comunicat de presă doctorul Tertiş Marinela Ofelia, directorexecutiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea. Potrivitacesteia, serviciile veterinare aurecoltat probe de sânge de la cabalinele microcipate în vârstă de peste 6 luni,“care sunt testate lalaboratorul sanitar-veterinar Tulcea în vederea depistării animaleloranemopozitive”. „Testărilese fac în cadrul programului naţional de supraveghere ce are ca scop eradicareaacestei boli infectocontagioase la nivel naţional. Până la eliberareabuletinului de analiză, adică minimum 72 de ore, caii au fost reţinuţi într-unţarc unde li s-a asigurat apă şi hrană. Leziunile care au fost produse în timpulcontenţiei animalelor nu au fost de natură să le pună în pericol viaţa, mediciiveterinari verificând la faţa locului fiecare caz pentru a stabili dacă a fostsăvârşită o contravenţie sau a fost un accident. În funcţie de rezultat, se vor lua măsuri asupra proprietarilor. Caii depistaţi pozitivpentru anemia infecţioasă ecvină sunt obligatoriu abatorizaţi, carnea acestoraavând ca destinaţie consumul uman, după efectuarea controlului sanitarveterinar post mortem”, se aratăîn comunicatul de presă.

DSV Tulcea ne-a explicat că animalele sănătoasepot fi comercializate pentru sacrificarea în abatoare specializate, fărărestricţii. “În judeţul Tulcea nu există declarată ca specie distinctă «Calul Sălbatic»neexistând restricţii privind circulaţia cabalinelor, cu excepţia cazurilor încare se depistează boli infectocontagioase. Pentru transportul către abator seeliberează de către medicul veterinar de liberă practică certificatul sanitar-veterinarde transport şi documentul de informaţii privind lanţul alimentar. Animalele seîmbarcă în mijloace de transport specializate, compartimentate, autorizatesanitar-veterinar, respectându-se bunăstarea acestora în timpul transportuluiconform Regulamentului CE 1/2005”, se mai arată în comunicatul DSV Tulcea.

Abatoarele neagă că ar fi tăiatanimalele

Singura herghelie de cai salbatici din Europa,din pădurea Letea, a început să fie măcelărită din cauza lipsei de interes a autorităţilor,dar şi din interesele samsarilor de cai. Autorii morali ai masacrului,respectiv Direcţia Silvică Tulcea şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei DelteiDunării, au cerut localnicilor să omoare caii pe motiv că animalele distrugpădurea şi intră pe proprietăţile oamenilor. După ce „măcelarii” au tăiat deja câtevazeci de animale, administratorii abatoarelor susţin că nu a ajuns la ei nici unanimal.

După explozia mediatică pe acest subiect, proprietariiabatoarelor unde se tranşează caii dau înapoi. Tocaci Iosif, administrator alsocietăţii Agrocompany Hunedoara, una dintre societăţile unde se presupune căs-ar fi “măcelărit” caii din judeţul Tulcea, a negat că ar fi tăiat animalelesălbatice din Delta Dunării. “Nu am avut cai la abator, nu am fost informaţică ajung cai din judeţul Tulcea la noi în unitate”, ne-a spus Tocaci Iosif. Pe lângă abatorul dinjudeţul Hunedoara, o parte din cai vor ajunge şi în unităţi de tăiere aanimalelor din jurul localităţilor Braşov şi Sulina.

Vier Pfoten: “Se poate trăialtfel prin aceşti cai”

Kuki Bărbuceanu, project manageral Asociaţiei de protecţie a animalelor Vier Pfoten, a precizat că animalelesunt băgate "de-a valma" într-un ţarc, deşi ei în sălbăticie stau pegrupuri (un armăsar, câteva iepe şi mânji). "Se bat între ei, unii auplăgi multiple, există şi cai şchiopi. Din punctul de vedere al protecţieianimalelor, aceste lucruri reprezintă o provocare de suferinţe psihice, fizice,maltratare şi schingiuire, infracţiuni care se pedepsesc cu amendă între 1.000şi 10.000 de lei şi închisoare între şase luni şi trei ani", spuneBărbuceanu, citat de Mediafax. Acesta a explicat că Vier Pfoten a depus deja oplângere la poliţie împotriva celor care chinuie animalele şi , "dacăautorităţile se mişcă repede", animalele intră în custodia primăriei şi arputea fi eliberate. Dacă nu, "vor fi eliberaţi în salam", susţineBărbuceanu. Directorul Vier Pfoten a ridicat şi problema unor viitoriproprietari ai cailor. El spune că oamenii s-ar putea prezenta la abatorul careva prelua caii şi ar putea primi de la conducerea acestuia sume cuprinse între100 şi 300 de lei, dacă fac dovada că sunt proprietarii cabalinelor. Bărbuceanuspune că va avea o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei C.A. Rosetti, cărorava încerca să le explice faptul că animalele pot fi exploatate şi altfel, nudoar prin ducerea lor la abator. "Se poate trăi altfel prin aceşti cai:banii proveniţi de la turiştii străini şi români, de la oamenii deştiinţă", spune directorul firmei de protecţie a animalelor. Compania sase angajează să marcheze caii cu microcip, să îi castreze, după care să-i laseîn pace vreo 10 ani.

Agent agricol din C.A. Rosetti:"Caii distrug pădurea. Din 2.000, trebuie să rămână 100"

Pe de altă parte, Aurel Cârlan,agent agricol din cadrul Primăriei C.A. Rosetti, susţine că, într-adevăr, caiiau fost prinşi, dar că aceştia nu sunt maltrataţi. "Ţarcul este prevăzutcu adăpători şi li se dă şi mâncare. Dar ei nu prea mănâncă paie, deoarece suntobişnuiţi să consume altceva în sălbaticie. Ei consumă plopi şi distrug pădurea",a declarat agentul pentru gândul.info. El a povestit că animalele apar din ceîn ce mai des în localitate, provocând pagube, şi că ideal ar fi ca, din cei"aproape 2.000 de cai" care se află acum în rezervaţie, să rămână 100."Sunt foarte frumoşi, dar... Noi nu îi omorâm pe plan local. Am vrut, prinacţiunile astea, să-i dăm la carne", spune Cârlan. Agentul a declaratprima dată că "doar caii bolnavi vor fi abatorizaţi", după care aspus că toţi vor fi duşi la abator, dar nu vor fi omorâţi cu bestialitate,totul făcându-se "legal" şi după normele europene. Cât despreturişti, el spune că aceştia vin doar să filmeze caii şi să pună clipurile peinternet. Cârlan a precizat că nimeni nu se implică, iar soluţia"abatorizării" este cea mai la îndemână.

DacianaSârbu: Ucidereacailor sălbăticiţi din Deltă e nejustificată, interpelez CE pe acest subiect”

Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, vainterpela Comisia Europeană, dar şi autorităţile responsabile din ţară, cuprivire la situaţia cailor sălbăticiţi din Delta Dunării care ar urma să fieucişi. Europarlamentarul PSD, care face parte din Comisia de Mediu aParlamentului European şi este vicepreşedinte al Intergrupului pentruProtejarea Animalelor din PE, se declară preocupată de situaţia semnalată înzona Tulcea, anume că un numar de 71 decai sălbăticiţi capturaţi la Letea vor fi sacrificaţi pe motiv că distrugvegetaţia. "Aceste animale nu fac nici un rău oamenilor, iar dacăafectează pădurea, atunci trebuie găsită o cale prin care aceasta să fieprotejată la rândul său. Nu poţi proteja o specie omorând alta, ci găsindmodalităţi de a le apăra pe amândouă. Am înţeles de la oamenii de ştiinţă carele studiază comportamentul că aceşti cai sunt specimene rare, care pot devenichiar o resursă turistică a regiunii. Uciderea lor este absurdă şiinumană", semnalează Dacian Sârbu, într-un comunicat citat de Newsin. DacianaSârbu a anunţat că va interpela Comisia Europeană pe această temă şi va sesiza,alături de Asociaţia Vier Pfoten, autorităţile locale şi naţionaleresponsabile, anume Prefectura Tulcea, Direcţia Sanitar-Veterinară Tulcea,Romsilva, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării. Daciana Sârbuatrage atenţia că pe 22 mai Europa sărbătoreşte Ziua Biodiversităţii, iarComisia Europeană a lansat o strategie privind protejarea biodiversităţii, acţiunecare va deveni, în mod obligatoriu, prioritate a statelor membre.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-25

Mai multe imagini:
Masacrul din Deltă. DSVSA Tulcea a dat undă verde pentru uciderea a zeci de cai
zoom
Masacrul din Deltă. DSVSA Tulcea a dat undă verde pentru uciderea a zeci de cai
zoom
Masacrul din Deltă. DSVSA Tulcea a dat undă verde pentru uciderea a zeci de cai
zoom

Masacrul din Deltă. DSVSA Tulcea a dat undă verde pentru uciderea a zeci de cai
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

EDU
20 Mai 2011

gatu mamii lor de obositi ! au venit sa isi revendi ce animalele, ca-s ale lo r si apoi le vad si iau b anii pe ele. pai pe astia i-as amenda eu la greu, ca le-au abandonat si din cauza lor au produs pagu bele si s-a ajuns unde s- a ajuns! nemernicii!!!

Adauga un comentariu

Random image