2017-01-20 20:05

EVENIMENT


Maşinile de „afară”, ITP la RAR

 |  19:23
Maşinile de „afară”, ITP la RAR

Posesorii de autovehicule înmatriculate în străinătate vor putea să efectueze inspecţia tehnică periodică pe teritoriul României, începând cu luna aprilie, după ce Guvernul a aprobat o ordonanţă în acest sens.

Până acum, certificatul de inspecţie tehnică (ITP) putea fi eliberat doar pentru maşinile înmatriculate în România, modificarea legii fiind argumentată de faptul că în ultimii ani s-a constatat că există persoane fizice sau firme care îşi desfăşoară activitatea în ţară pentru perioade mai îndelungate, care necesită efectuarea ITP.

„În perioada de utilizare a acestor vehicule, este posibilă expirarea inspecţiei tehnice periodice acordată în statul de înmatriculare. Efectuarea inspecţiei tehnice periodice în statul de înmatriculare este uneori dificilă din cauza distanţelor ce trebuie parcurse şi a imposibilităţii circulaţiei cu un vehicul a cărui inspecţie tehnică periodică a expirat”, se arată în motivarea Guvernului. Pentru că în prezent, aceste vehicule nu pot efectua inspecţia tehnică periodică potrivit legii, iar de cele mai multe ori acestea circulă cu taloane care au ITP-ul expirat.

Executivul a hotărât că „este important ca şi aceste vehicule să poată fi verificate tehnic în România, pentru a circula într-o stare tehnică corespunzătoare”. Potrivit deciziei Guvernului, autoritatea care se va ocupa de acest aspect este Registrul Auto Român, urmând ca recunoaşterea inspecţiei să aibă valabilitate doar pe teritoriul României. Astfel, proprietarii de maşini înmatriculate în alte state pot efectua inspecţiile tehnice şi, implicit, circula în condiţii legale pe drumurile naţionale, însă recunoaşterea ITP-ului de către alte state depinde de legislaţia naţională a acestora.

Periodicitatea de efectuare a inspecţiei tehnice periodice pentru vehiculele înregistrate va fi cea aplicată pentru vehiculele înmatriculate, similare din punct de vedere constructiv. De asemenea, Guvernul a mai hotărât să înjumătăţească termenul de efectuare a inspecţiilor tehnice pentru maşinile de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de până la 3,5 tone. Astfel, autovehiculele care se încadrează în acest segment vor trebui să efectueze ITP-ul o dată la un an, faţă de o perioadă de doi ani, cât era specificat anterior.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-03

TAGURI: masini inmatriculate, ITP masini straine, RAR inspectie tehnica, inspectie tehnica masini straineComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CRIN
05 Feb 2012

foarte bine, macar au facut si ei o fapta buna prin legea asta
ALIN
05 Apr 2012

...daca ar elimina si taxa auto, statul romana ar avea de castigat,dar dupa cum se vede legiuitori tin spatele la fabricantii si concesionari de masini noi,clar ca nu gratis,,normal ca si noi am vrea o masina noua ,dar dupa cum sta nivelul de trai in romania nici in 20 de ani nu vom avea sansa la una noua.

Adauga un comentariu

Random image