2017-01-16 22:12

EVENIMENT


Medicina de familie ar putea trece în sistem privat, de la 1 aprilie. Medicamentele compensate sau gratuite ar putea deveni amintire

 |  15:54
Medicina de familie ar putea trece în sistem privat, de la 1 aprilie. Medicamentele compensate sau gratuite ar putea deveni amintire
Medicii de familie nu vor mai putea prescrie medicamente compensate şigratuite şi nu vor mai putea elibera trimiteri care să fie decontate de caselede asigurări de sănătate dacă nu va fi semnat contractul cadru până la 1aprilie, a anunţat conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR). Mediciide familie nu vor semna contractul dacă Guvernul nu va ţine cont deamendamentele lor. Pe de altă parte, preşedintele CMR, Vasile Astărăstoaie,este convins că reintroducerea plafoanelor nu poate obliga medicii să prescriemai puţine tratamente bolnavilor.

Au mai rămas mai puţin de două săptămâni în care mediciide familie să se decidă dacă vor accepta contractul cadru propus de MinisterulSănătăţii, pe care l-au respins categoric până acum. Conducerea ColegiuluiMedicilor din România (CMR) avertizează că medicii de familie nu vor semnacontractul dacă Guvernul nu va ţine cont de propunerile lor. Potrivitpreşedintelui CMR, Vasile Astărăstoaie, în cazul în care medicii de familie nuvor semna contractul, nu vor mai fi prescrise medicamente compensate saugratuite şi nici nu se vor mai elibera trimiteri care să fie decontate de CasaNaţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). “Normele la contractul cadru nu auapărut încă în Monitorul Oficial. Noi am negociat acesteaspecte, dacă propunerile noastre vor apărea în document, atunci este bine.Dacă o să apară varianta iniţială, atunci contractul nu va fi semnat de mediciide familie. Dacă nu se semnează contractul, înseamnă că nu va exista o legăturăcu Casa de Asigurări, iar medicina de familie va trece în sistem privat. Pentruînceput, medicii de familie vor acorda consultaţii gratuite, dar nu vor puteaprescrie medicamente compensate sau bilete de trimitere care să fie decontatede Casă. Însă, dacă normele nu vor apărea într-o formă acceptabilă, îşi asumărăspunderea că nu vor putea să contracteze servicii pentru asiguraţii lor”,ne-a declarat Astărăstoaie. Colegiul Medicilor susţine că autorităţile nu auluat în considerare decât criteriul economic când au propus forma iniţială a contractuluicadru. “Colegiul Medicilor a solicitat, în primul rând, să existe suficienteservicii, astfel încât cele 50% din activităţile prin servicii să poată fiacoperite de un medic care vrea să muncească. De exemplu, în prima variantă sespunea că se decontează numai 16 consultaţii pe zi sau că bolnavul cronic poatefi consultat numai o dată la trei luni. Dacă se mergea pe acea variantă, Casafăcea economii, pentru că indiferent cât de mult ar fi muncit medicul, el nuputea să acopere cele 50% din servicii. Noi am cerut ca sancţiunile să nu fieexagerate, iar în valoarea punctului pentru medicii de familie să existe ovariabilitate. Să nu fie medicul pus în situaţia să nu-şi poată construi unbuget pe termen lung. Când s-au angajat faţă de FMI, autorităţile au stabilitcă trebuie să existe un buget orientativ şi această finanţare, de 50%, peserviciu”, ne-a mai explicat Vasile Astărăstoaie. Acesta este convins căreintroducerea plafoanelor nu poate obliga medicii să prescrie mai puţinetratamente. “Eu cred că s-au lămurit, s-ar putea să nu-l introducă. Chiar dacă va fiintrodus, nu există nici o sancţiune şi nici o discuţie privind depăşireaplafonului. Nu poate fi pus medicul în situaţia în care să aleagă cui dămedicamente şi cui nu dă”, ne-a mai declarat preşedintele Colegiului Medicilor.

Organizaţiile de pacienţi nu sunt însă încrezătoare cătoţi bolnavii vor mai avea acces la tratament. “Va fi vai şi amar de noi, darce să fie mai rău decât este acum, când nu avem acces la tratament, nu avem accesla investigaţii, nu sunt bani? Pot introduce ce măsuri vor ei, pentru că oricumnu sunt bani. Este o situaţie fără precedent”, ne-a declarat preşedinteleCoaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), CezarIrimia.

Injectabilele pentru oncologie, în sistem închis

Un alt proiect important pentru pacienţi esteintroducerea medicamentelor oncologice injectabile în farmaciile din spitale,în sistem închis. Reprezentanţii pacienţilor sunt convinşi că această măsură vadetermina decesul a milioane de bolnavi, din cauza lipsei tratamentelor. “Eivor să introducă şi injectabile în circuit închis, pentru că nu mai au bani săplătească în circuit deschis. În spitale, oamenii o să moară pe capete, pentrucă nu vor avea bani să plătească medicamentele. Ca să plece la o licitaţie pecircuit închis de farmacii trebuie să facă dovada unor bani. Casa nu le dă banişi este clar că nu vor putea să facă acest lucru. Această măsură care priveştepacientul oncologic se va aplica de la 1 aprilie. Vor avea de suferit milioanede pacienţi. Primim tot timpul strigăte de ajutor din ţară. Mai grav este că îşiîntrerup tratamentele, după ce stau perioade îndelungate pe listele deaşteptare”, ne-a declarat preşedintele COPAC, Cezar Irimia.

Farmaciştii susţin însă că introducerea injectabilelor însistem înschis nu va afecta bolnavii. “S-a propus introducerea din nou a medicamentelor injectabile pentrupacienţii oncologici în farmaciile din spitale. Bolnavii nu plătesc nimicpentru injenctabilele oncologice, indiferent dacă se procură din farmaciilecomunitare sau din cele din spitale. Nu afectează în nici un fel bolnavii. Înacest mod se realizează o economie la sistemul de sănătate, pentru cămedicamentele respective nu vor mai avea adaos. Este un avantaj, pentru căintră mai mulţi bani în sistem”, ne-a declarat preşedintele ColegiuluiFarmaciştilor, Clara Popescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image