2017-01-16 17:38

EVENIMENT


Medvedev, împins spre scut

 |  19:10
Medvedev, împins spre scut

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a precizat ieri că mult comentata sa declaraţie, potrivit căreia Moscova este pregătită să răspundă adecvat la sistemul american de apărare antirachetă, nu este una electorală, ci că a fost nevoit să o facă.

“Declaraţia mea nu are un caracter tactic sau electoral, după cum consideră unii reprezentanţi ai opoziţiei. Este o declaraţie controlată şi vă voi spune direct - am fost împins să o fac”, a spus Medvedev într-o întâlnire electorală, înainte de alegerile parlamentare de duminică.

El a spus că a încercat de nenumărate ori să discute cu partenerii din NATO “o modalitate de a crea un sistem comun de securitate pe continentul european, inclusiv componenta apărării antirachetă”.

“După Summitul Rusia-NATO de la Lisabona, l-am chemat special pe preşedintele american într-o cameră mai mică şi i-am spus: «Barack, înţelege, noi va trebui să răspundem la aceasta, dacă într-o anumită perioadă de timp nu veţi face nişte paşi în întâmpinarea Federaţiei Ruse, dacă nu veţi da răspunsuri la îngrijorările noastre»”, a relatat Medvedev.

Liderul de la Kremlin a reiterat opinia sa potrivit căreia scutul american antirachetă, în arhitectura sa actuală, este capabil să afecteze potenţialul strategic al Rusiei.

“Mi s-a spus că îngrijorarea noastră este înţeleasă şi că se vor strădui să găsească un răspuns, dar au anunţat franc că nu vor semna nici o garanţie juridică”, a mai spus Medvedev.

Preşedintele rus a avertizat, săptămâna trecută, într-o declaraţie dură, că Rusia s-ar putea retrage din discuţiile referitoare la controlul armamentelor în cazul în care SUA îşi vor continua proiectul de scut antirachetă din Europa. De asemenea, liderul de la Kremlin a ameninţat cu desfăşurarea unor rachete nucleare Iskander în enclava Kaliningrad. Mai mult, Medvedev a participat marţi la integrarea unei staţii radar la Kaliningradîn sistemul rusesc de prevenire a atacurilor cu rachete şi a subliniat că darea în exploatare a acesteia este un semnal că Rusia este pregătită să dea un răspuns adecvat la ameninţarea din partea sistemului de apărare antirachetă al SUA. La rândul lor, SUA au respins orice modificare în ce priveşte desfăşurarea scutului antirachetă al NATO din Europa şi au negat că acesta ar viza Rusia. Moscova consideră că scutul american este o ameninţare directă la adresa arsenalului său nuclear. Pe de altă parte, SUA susţin că scutul este necesar pentru că oferă protecţie împotriva unor state precum Iranul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image