2017-01-23 14:56


Mihai Răzvan Ungureanu, premier desemnat

 |  21:00
Mihai Răzvan Ungureanu, premier desemnat

Traian Băsescu a făcut public aseară numele noului premier al României: Mihai Răzvan Ungureanu. Nominalizarea vine după ce Emil Boc, fostul prim-ministru, a anunţat ieri- dimineaţă că depune mandatul Cabinetului său.

Preşedintele a convocat luni seara partidele parlamentare pentru consultări pe tema formării unui nou guvern.

Partidele parlamentare au fost chemate aseară de şeful statului pentru a fi consultate pe tema formării unui nou guvern. Potrivit Constituţiei, preşedintele României este cel care, după consultarea partidelor politice, face o propunere privind noul premier. La rândul său, premierul desemnat trebuie să formeze o echipă de miniştri cu care să se prezinte în faţa Parlamentului pentru validare.

PDL deţine astăzi majoritatea în Parlament, alături de grupurile parlamentare ale UDMR şi UNPR. Este şi motivul pentru care PDL a fost chemat ultimul la consultările cu preşedintele Băsescu, înainte ca acesta să facă anunţul privind premierul desemnat.

Înainte de a merge la consultări, conducerea PDL s-a reunit în şedinţă pentru a stabili mandatul politic cu care intră la discuţii. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, afirma ieri după-amiază că e prematur să fie discutate nume, întrebat de presă care este propunerea democrat-liberalilor la funcţia de premier. ”Evident că ne-am gândit la câteva variante pe care le vom discuta cu preşedintele la Cotroceni”, a afirmat Voinescu.

Favorita preşedintelui

Surse din PDL au declarat pentru ziarul “Puterea”că un nume la care s-a gândit  Traian Băsescu este cel al Ancăi Boagiu, actualul ministru al transporturilor. Considerată una  dintre cele mai apropiate persoane de Traian Băsescu în ultimii 14 ani, Anca Boagiu i-a succedat lui Traian Băsescu la şefia Ministerului Transporturilor, atunci când acesta a devenit primar al Capitalei (anul 2000).  

Predoiu, premier pentru 45 de zile

Una dintre soluţiile pe care liderii PDL le-au luat ieri în discuţie a fost ca premierul interimar numit ieri de preşedintele Băsescu, este vorba despre Cătălin Predoiu (ministrul justiţiei), să-şi prelungească interimatul pe întreaga perioadă pe care i-o conferă legea - 45 de zile.

De altfel, ieri după-amiază, la ora la care preşedintele se consulta cu partidele parlamentare, Cătălin Predoiu a ţinut timp de o oră o întâlnire informală cu miniştrii din fostul Cabinet Boc. La finalul întâlnirii, Predoiu a declarat că guvernul său provizoriu va adopta doar hotărâri de guvern, nu şi ordonanţe de urgenţă, ordonanţe sau alte acte similare. Întrebat despre posibilitatea de a accepta o eventuală propunere de a conduce guvernul şi la capătul interimatului, Cătălin Predoiu şi-a manifestat “disponibilitatea” de a-şi pune la dispoziţia ţării cunoştinţele şi priceperea.

Cine e Ungureanu

Mihai Răzvan Ungureanu este istoric şi diplomat român, deţinând funcţia de ministru de externe al României între 2004 şi 2007. În perioada 1998-2001, Mihai Răzvan Ungureanu a îndeplinit funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. A fost numit în funcția de director general - emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) și coordonator-adjunct al Inițiativei de Cooperare Sud-Est Europeană (SECI) (2003-2004), ambele cu sediul la Viena. În prezent, Mihai Răzvan Ungureanu este director al Serviciului de Informaţii Externe al României.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-24

TAGURI: razvan ungureanu, premier desemnatComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CIUCIUGAYA
07 Feb 2012

CINE-I RAZVAN U? PAI TOT UN JEG MARCA BASINOSU.
666 MASON SECURIST
07 Feb 2012

dovada ca traian basescu e securist-ei bogati nooi saraci-popor de lasi
MARIAN
07 Feb 2012

Boc lasa in urma sa o Romanie pe crestere economica. Ungureanu trebuie sa pastreze aceasta linie ca sa poata tine piept unui nou val al crizei.
ADINA
07 Feb 2012

USL-ul este nemultumit indiferent cum. Ei nu stiu decat un singur lucru anticipate cu orice pret. Oare e foamea asa mare in USL ca nu mai pot astepta pana la toamna?
BUNA
07 Feb 2012

USL mai aveti bani pentru saracii oameni de la universitate care stau in frig? ati cam ramas in urma cu platile se aude...
GABI CRIS
07 Feb 2012

Un Premier tanar, neimplicat in scandaluri care se pare ca incearca sa isi formeze o echipa la fel de tanara cu o reputatie buna. Sa aiba bafta sa treaca si sa se apuce de treaba!
MIRUNA
07 Feb 2012

mai plecam si noi acasa din piata universitatii sau ne plac banii celor de la usl?
MARINICA
07 Feb 2012

Daca cei de la USL, nu sunt de acord cu actualul premier si guvernul propus de el, sa vina ei cu cu un premier si un guvern nepatat....
Random image