2017-01-20 12:09

EVENIMENT


Mihai Răzvan Ungureanu: Vom apuca vremuri mai bune!

 |  16:40
Mihai Răzvan Ungureanu: Vom apuca vremuri mai bune!

Într-un interviu recent, Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe, vorbeşte despre situaţia actuală din Uniunea Europeană şi se declară optimist în ceea ce priveşte viitorul României. Ungureanu atrage atenţia asupra faptului că discursul de extremă poate câştiga adepţi şi ne linişteşte în legătură cu aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.

● De la un an la altul, parcă, economia europeană se clatină mai tare şi asistăm la ceea ce se întâmplă nu pasiv, din fericire, ci cu destul de multă înţelepciune, reuşind să reacţionăm la timp, în aşa fel încât România să nu fie prinsă în vârtejul dificultăţilor macroeconomice majore. Totul ţine de felul în care înţelegem astăzi Uniunea Europeană. Nu este doar o relaţie politică, nu este doar o structură care creşte pe consimţământ strategic. Uniunea Europeană este, în primul şi în primul rând, singura opţiune de asociere care-i salvează pe cei care o duc rău şi sunt, în acelaşi timp, membri ai „clubului”. Totodată, Uniunea este singura formă de asociere care dă speranţă, pe măsura creativităţii politice, dar şi a credibilităţii. Vom apuca vremuri mai bune.

● Eu cred că suntem în situaţia de a nu putea gândi altfel Uniunea Europeană decât şi într-o formulă de ajutorare. Pe de altă parte, ne dăm seama - şi am să vă spun o concluzie care sună banal, dar care are mult miez - că salvarea unui membru aflat în dificultate costă mult mai puţin decât falimentul însuşi.

● În momentul de faţă, România este cât se poate de bine aşezată şi e foarte sănătos aşa. Dar, repet, trebuie să tratăm lucrurile cu prudenţă.

● Ceea ce văd eu însă, din perspectiva unui serviciu de informaţii, este că modul în care se transferă graniţa Schengen la sud de noi pune probleme serioase de control asupra fluxurilor imigraţioniste care vin dinspre Asia Centrală sau dinspre subcontinentul indian către continentul european, traversând Asia Mică şi intrând apoi prin sud-estul Uniunii Europene către centrul Europei. Aceste fluxuri migraţioniste se suprapun pe reţelele de criminalitate organizată. Pentru a le surprinde, trebuie să ai o graniţă foarte bine pusă la punct. Şi, evident, când graniţele sunt puse la punct, admiterea în spaţiul Schengen este naturală. Noi, tehnic, cum se şi cunoaşte, nu facem rabat de la nici o aşteptare, ceea ce ne califică să intrăm în spaţiul Schengen cât se poate de repede. Însă aceasta nu şterge problema migraţiei ilegale din inventarul pericolelor pentru care trebuie să fim pregătiţi şi asupra cărora suntem conştienţi.

● Eu cred că este de natură publică faptul că gradul de agresivitate socială a crescut surprinzător de mult în ultimul timp. Regăsim expresii ale agresivităţii sociale în locuri în care, până acum, era aproape de neimaginat aşa ceva. Acţiuni individuale, motivaţii care ţin de extrema-dreaptă, care au în fundament o ideologie stranie sau pulsiuni personale vecine cu patologia psihiatrică. Da, trebuie să fim foarte prudenţi în faţa unor asemenea lucruri. De altfel - nu mă pot abţine să nu vă spun - îmi imaginez că foarte mulţi oameni din ţara asta au văzut ce se întâmplă pe stadioane. Românii au constatat felul în care agresivitatea publică se face simţită în locurile în care doar regulile de comportament sportiv ar trebui să domnească.

● Partidele în sine n-au cum să fie o ameninţare pentru că ele sunt produsul democraţiei, să nu uităm acest lucru. Şi ele cresc pe un fond legal. Depinde de fiecare stat să-şi facă ordine în propria parohie democratică.

● În condiţiile acestea, înseamnă că nu ştiţi cât de amplu poate fi răul. România arată încă foarte bine.

● Şi eu aş fi curios de ce n-ai oferi CNP-ul atâta vreme cât nu poţi să faci nici măcar o tranzacţie sau să-ţi iei o reţetă compensată fără să oferi Codul Numeric Personal.

Interviul integral pe


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-28

TAGURI: razvan ungureanu, interviuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

FLORIAN IONITA
13 Noi 2011

pe ce lume traiesti stimabile ?

Adauga un comentariu

Random image