2018-12-13 08:55


Mihalache îl încaieră pe Iohannis cu judecătorii. Şeful Cancelariei de la Cotroceni spune că CSAT nu poate verifica 23.000 de magistraţi, UNJR cere lămuriri oficiale preşedintelui

 |  21:01
Mihalache îl încaieră pe Iohannis cu judecătorii. Şeful Cancelariei de la Cotroceni spune că CSAT nu poate verifica 23.000 de magistraţi, UNJR cere lămuriri oficiale preşedintelui

Şeful cancelariei prezidenţiale Dan Mihalache a declarat, marţi, la Palatul Parlamentului, că intenţia Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România de a da în judecată CSAT în problema relaţiei dintre justiţie şi servicii este „hazardată”, el afirmând că CSAT este abilitat prin lege să dispună verificarea magistraţilor.

„Mi se pare puţin hazardat şi am sentimentul că cineva este într-o campanie electorală în Justiţie prin această temă. Există obligaţia legală, nu noi am introdus-o, cred că (a fost prevăzut de lege - n.r.) în anul 2005 sau 2006 ca CSAT să verifice aceste lucruri”, a declarat şeful cancelariei prezidenţiale Dan Mihalache, prezent la o dezbatere privind reprezentarea femeilor în politică, organizată de PNL.

Administraţia prezidenţială a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă că CSAT a verificat magistraţii şi că în rândul acestora nu sunt ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor. Verificarea a fost dispusă de preşedintele Klaus Iohannis, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.

În replică, preşedintele Uniunii Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, a declarat că Uniunea a solicitat ca deciziile CSAT referitoare la relaţia dintre serviciile de informaţii şi Justiţie să fie făcute publice, dar şi atribuţiile acestor servicii în domeniul combaterii infracţionalităţii, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi lupta împotriva crimei organizate. Ea a susţinut că atat timp cât nu a primit răspuns la această solicitare, ia în calcul posibilitatea de a da în judecată CSAT.

Mihalache: Am dubii asupra procedurii!

Dan Mihalache, chiar dacă nu a fost de acord cu abordarea judecătorilor, a explicat totuşi că această atribuţie a CSAT ar trebui regândită.

„Dacă mă întrebaţi pe mine, este puţin complicat. Nu văd aici foarte bine rolul CSAT şi poate într-o zi această prevedere ar trebui regândită pentru că CSAT nu are instrumente la dispoziţie pentru a verifica 23.000 de magistraţi”, a explicat Mihalache, citat de Mediafax.

Potrivit lui Dan Mihalache, CSAT poate doar să trimită declaraţiile pe proprie răspundere catre instituţiile abilitate pentru a vedea dacă în rândul judecătorilor sunt şi ofiţeri acoperiţi.

„Răspunsul instituţiilor acesta a fost (nu există ofiţeri acoperiţi în rândul judecătorilor-n.r.)”, a mai arătat şeful cancelariei prezidenţiale.

Dan Mihalache a afirmat că are „anumite dubii asupra acestei proceduri”, însă „acesta a fost răspunsul instutuţiilor statului”.

UNJR: Afirmaţii care se contrazic flagrant!

Imediat după declaraţiile lui Mihalache, UNJR a difuzat un comunicat prin care solicită “publicarea de îndată a deciziei CSAT în baza căreia Președinția României a anunțat, pe data de 18 ianuarie, că s-au făcut verificări și 'nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații' în justiție”.

De asemenea, UNJR îi cere preşedintelui  Klaus Iohannis lămuriri publice cu privire la procedura urmată de CSAT, care a condus la comunicatul Președinției că nu exista ofițeri acoperiți în justiție, “în condițiile în care șeful Cancelariei Prezidențiale, domnul Dan Mihalache, a afirmat, după ce acest răspuns a fost făcut public, ca CSAT nu are instrumente la dispoziție pentru a verifica declarațiile date de magistrați”.

Mai mult, UNJR constată că afirmaţiile lui Mihalache şi comunicatul Preşedinţiei se bat cap în cap, în condiţiile în care  “pe o voce ni se spune că s-au făcut verificări, pe alta ni se spune că nu exista capacități de a face verificări”.

Pe de altă parte, judecătorul Horațius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, marți, pentru Agerpres, că este nevoie de clarificarea termenilor de "informator" sau "colaborator" al serviciilor secrete, întrucât în legislație nu sunt explicate cele două noțiuni, adăugând că va sesiza Plenul CSM în acest sens.

El a afirmat că răspunsul CSAT în această chestiune — potrivit căruia nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, ai serviciilor de informații în sistemul judiciar - este un pas extraordinar.

"Nu avem cum să nu avem încredere în CSAT, iar serviciile de informații, în condițiile în care România este în structurile NATO, mă îndoiesc că își permit să escamoteze adevărul. Acele informații date de către serviciile de securitate, indiferent din ce zonă vin ele, trebuie privite ca atare, ca acte oficiale în exercitarea atribuțiilor constituționale. Nici nu vreau să mă gândesc că ar putea să conțină neadevăruri", a spus magistratul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-19

TAGURI: mihalache, iohannis, judecatori, cotroceni, csat, magistrati
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ZORRO
19 Ian 2016

De data asta Şeful cancelariei prezidenţiale Dan Mihalache a fost sincer si pt asta trebuie apreciat.
HIHIHI....
19 Ian 2016

La ce aparatură există azi...îi pune cu curu pe-un scaun (să fie relaxați) și le atașează degetului mic cu un senzor cât un clește miniatural, delicat, ori doar buricul degetului pe mica platformă, apoi îi întreabă de una, de alta...iar dacă mint, disimulează - PAC! Sunt corectați imediat prin impulsuri electrice, de sar de cur în sus CA ARȘI ori electrocutați! Face bine electrocutarea la reumatism sau romantism....
RAI
19 Ian 2016

ar trebui sa va puneti intrebarea de ce acesti judecatori corupti care au distrus romania pRin sentintele lor ii f grija de ofiteri acoperiti?aveti ceva de ascuns?BAI JUDECATORI,PROCURORI SPURCATI VOI NU SUNTETI CU NIMIC SPECIALI SI O SA PIERDETI BANII LA PENSII PE CARE II LUATI ILEGAL SI NEMERITAT.
UPS!
19 Ian 2016

RAI ești d-ăla ACOPERIT?! Bine, nu contează -:) Dar dacă judecătorii și procurorii (cei care au distrus Ro.) prin sentințele lor având infiltrați printre ei (dintr-ai lor) ofițeri acoperiți, ĂIA CE-AU PĂZIT? Doar au raportat sau au făcut juma-juma cu infractorii? PREA MARE COMPLICITATE și MULTĂ TĂCERE în privința asta, nu crezi?
RADU
20 Ian 2016

pe uniii au arestat pe altii ii vor aresta,sunt prea multi si nu este atit de usor sa ii bagi in puscarie.dar problema este la cei ce iau decizia nu poti sa stii ce este in mintea omului.
Random imageUltimele stiri


loading...