2019-01-23 17:56


Militarii disponibilizaţi câştigă prima luptă în războiul cu Executivul. Pensionarii militari vor daune morale de 600.000 de lei de la Boc şi Şeitan

 |  20:17
Militarii disponibilizaţi câştigă prima luptă în războiul cu Executivul. Pensionarii militari vor daune morale de 600.000 de lei de la Boc şi Şeitan

Foştii angajaţi din armată vor daune morale de câte 300.000 de lei de lapremierul Emil Boc şi de la fostul ministru al muncii, Mihail Şeitan, pentrupromovarea legii privind recalcularea pensiilor angajaţilor din MinisterulApărării şi din cel al Internelor. De la Guvern, reprezentanţii militarilor vordespăgubiri de doar un ban. Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizatestrânge semnături pentru desfiinţarea Curţii Constituţionale.

După ce au obţinutsuspendarea Hotărârii Guvernului nr. 735/2010 privind recalcularea pensiilorfoştilor angajaţi din armată, poliţiştilor şi funcţionarilor cu statut specialdin Administraţia Penitenciarelor, conducerea Sindicatului Cadrelor MilitareDisponibilizate - în Rezervă şi în Retragere (SCMD) va solicita, în instanţă,daune morale premierului Emil Boc şi fostului ministru al muncii, MihailŞeitan. Reprezentanţii militarilor solicită de la Boc şi de la Şeitan câte300.000 de lei, ce ar urma să fie plătiţi din averea politicienilor. “Am obţinut suspendarea HG nr. 735. Este o decizieirevocabilă. Guvernul mai are dreptul la un recurs pentru anularea legii.Probabil că în martie sau în aprilie vom obţine şi anularea. Avem mai multeprocese pe care le vom duce la CEDO (Curtea Europeană pentru DrepturileOmului). Îi dăm în judecată pe Boc şi pe Şeitan. Aceştia ne-au minţit. Ne-auinvitat la discuţii, dar au aprobat legea recalculării pensiilor înainte deîntâlnirea cu noi. Le solicităm daune morale în valoare de 300.000 de lei depersoană. Aceşti bani vor trebui să fie plătiţi din averile acestora”, ne-a declarat preşedintele SCMD, Mircea Dogaru.

Guvernul este însă mai norocos. Militarii solicităExecutivului daune morale de doar un ban. “În numele a 10.000 de cadre militare, vom solicita Guvernului daune moralede un ban. Am convenit acestei sume pentru că am concluzionat că Guvernul nuface nici doi bani”, ne-a mai spus Dogaru.Acesta vrea ca ministrul apărării, Gabriel Oprea, şi cel al internelor, TraianIgaş, să răspundă penal pentru că nu au pus în aplicare hotărârilejudecătoreşti. “Este obligatoriu să puiîn aplicare o hotărâre judecătorească. Noi am avut trei hotărâri definitive.Atât domnul Oprea, cât şi domnul Igaş au spus că pun în aplicare o decizie aGuvernului. Guvernul nu este instanţă judecătorească şi se află în proces cunoi”, ne-a mai declaratpreşedintele Mircea Dogaru.

SCMD strânge semnături pentru desfiinţarea CurţiiConstituţionale, reprezentanţii militarilor susţinând că instituţia estecondusă politic.

Pensii recalculate de pomană

Instanţasupremă a decis definitiv suspendareaaplicării HG nr. 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivitlegislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi alefuncţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel(CA) Cluj din septembrie 2010.

ICCJa respins, vineri seară, recursul formulat de Guvern împotriva sentinţei nr.338/2010 pronunţate de Curtea de Apel Cluj, în 28 septembrie 2010. Astfel, HG nr.735/2010 rămâne irevocabil suspendată la aplicare conform dispoziţiilorsentinţei instanţei clujene.

În28 septembrie, Secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal aCurţii de Apel Cluj a decis suspendarea executării HG nr. 735/2010 pentrurecalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militarede stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici custatut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. Suspendarea s-adispus până la pronunţarea hotărârii de fond (privind anularea efectelor HG nr. 735). Acţiunea a fost promovată de ViorelHexan, Gheorghe Stănescu, Ştefan Trif, Iulian Palca, Ioan Bob, Mircea MateiŞerban, Vasile Vanea. Reclamanţii au invocat faptul că HG nr. 735/2010 a fostpromovată cu încălcarea dispoziţiilor privind transparenţa decizională, fiindpublicată în Monitorul Oficial fără a fi fost adusă anterior la cunoştinţapublicului. Totodată, reclamanţii au susţinut că mulţi dintre militari sunt înimposibilitatea fizică de a face rost, în termenul solicitat, de actele cerutepentru recalculare, ceea ce va da naştere la situaţii discriminatorii. Potrivitacestora, actul este neconstituţional şi imoral, îngrădind accesul ulterior lajustiţie al celor care vor dori să conteste recalcularea.

MinisterulAdministraţiei şi Internelor a solicitat să i se admită intervenţia în proces,susţinând că reclamanţii nu au îndeplinit procedura prealabilă administrativă,etapă obligatorie, înainte de deschiderea acţiunii în justiţie. Instanţa Curţiide Apel Cluj a constatat însă îndeplinirea acestei etape administrative şinotificarea de către reclamanţi a MAI în 13 august a celor şapte motive pentrucare se cerea revocarea actului normativ. Instanţa clujeană a constatat că,potrivit Legilor 119/2010 şi 19/2000, pentru beneficiari este instituită cafacilitate posibilitatea de a-şi dovedi cu acte stagiile de cotizare, iarpersoanele nu sunt obligate să depună cereri de recalculare a pensiei."Iată doar câteva elemente care sunt de natură a induce o îndoialăserioasă în privinţa legalităţii actului administrativ şi care, în opiniainstanţei, sunt de natură a argumenta pe deplin «cazul bine justificat»",se arată în motivarea deciziei instanţei clujene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-12-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


VETERANUL
10 Ian 2011

Dogaru si ai lui sa nu se mai impauneze cu ce au obtinut altii. NU AU NICI UN MERIT!In afara de minciuni, fanfaronade si aroganta conducatorii SCMD nu au facut decat sa compromita haina militara. Un adevarat militar nu arata jegos precum Dogaru, nu are vocabularul unui anarhist. Militarul vorbeste scurt, clar si la obiect. Nu ne mai faceti de rusine si nu mai vorbiti in numele nostru.
VARANGA53
10 Ian 2011

Cu tot respectul pentru militari,pensionari sau nu,ma intreb daca nu cumva tot scandalul privind recalcularea pensiilor militare nu a pornit tocmai de la cei favorizati de sistem : grade mari(posibil cu functii mici)care si-au aranjat in ultimele luni de activitate mariri de solde(prin diverse metode bine stiute)pentru a beneficia de pensii mai mari , total nemeritate potrivit serviciilor lor.Eu cred ca aici a vrut sa "loveasca" aceasta lege.
COSTIN MATEI
10 Ian 2011

Domnilor "Varanga 53" si "Veteranul", ciocul mic, cum spunea mai daunazi o fosta colega a dv. Stim ca sunteti platiti de "portocalii" ca sa loviti in contestatarii regimului Basescu -Boc. Retineti doar trei cuvinte: JOS CIUMA PORTOCALIE!
Random imageUltimele stiri

loading...