2017-01-24 13:15


Militarul român mort în Afganistan lupta din pasiune. Caporalul Cătălin Marinescu a murit în ziua în care colegul său era înmormântat

 |  19:58
Militarul român mort în Afganistan lupta din pasiune. Caporalul Cătălin Marinescu a murit în ziua în care colegul său era înmormântat

Militarulmort, ieri, în Afganistan era din Craiova, iar apropiaţi ai familiei acestuiaafirmă că tânărul plecase în misiune din pasiune pentru meseria sa, deşipărinţii îi ceruseră să rămână acasă, pentru că aveau o situaţie materialăbună.

Părinţiicaporalului Cătălin-Ionel Marinescu (28 de ani) au fost anunţaţi, ieri-dimineaţă,de către doi colegi de la Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab"că fiul lor a murit în Afganistan în timp ce participa la o acţiune peautostrada A1, în Provincia Zabul.

GeorgelBurada, vecin al familiei Marinescu, spune că militarul craiovean şi-a doritfoarte mult să plece în misiune în Afganistan, fiind dedicat meseriei. "Euam vorbit acum patru luni cu el. Să ştiţi că nu a plecat de acasă pentru căavea probleme financiare. Chiar nu avea. Nu avea rate la bănci. Iubea aceastămeserie. Acum voia să-şi facă şi el o familie, că era tânăr", a declarat,pentru corespondentul Mediafax, Georgel Burada. El a spus că părinţii auîncercat să-l convingă pe tânăr să nu participe la misiunea din Afganistan,cerându-i să rămână acasă pentru a nu-i lăsa singuri. "Situaţia lor materialăeste destul de bună. Ştiu că şi înainte de a merge în Afganistan părinţii autot încercat să-l convingă să rămână în ţară, să nu-i lase singuri. De laînceput au fost împotriva deciziei de a merge la luptă. Nu l-au convins.Cătălin era un militar dedicat", a mai afirmat Burada.

Potrivitacestuia, caporalul Cătălin-Ionuţ Marinescu mai are o soră, angajată în cadrulPoliţiei Capitalei.

CaporalulCătălin-Ionuţ Marinescu din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab"a murit, ieri, în timpul unei misiuni în provincia Zabul din Afganistan, întimpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1. Ministrulapărării, Gabriel Oprea, a semnat ordinul de avansare la gradul desublocotenent post-mortem a caporalului Cătălin-Ionel Marinescu. Acesta este aldoilea militar român al Batalionului 26 "Neagoe Basarab" care îşipierde viaţa în teatrul de operaţiuni din Afganistan în ultima săptămână.

19 morţi şi 58 derăniţi în nouă ani, de la începutul misiunii româneşti

Moarteacaporalului ridică numărul militarilor decedaţi în Afganistan la 19. Alţi 58 aufost răniţi de-a lungul misiunii româneşti în Afganistan, începând cu anul2003.

PotrivitMApN, caporalul Cătălin Marinescu, ucis marţi dimineaţă în Afganistan, este aldoilea militar român căzut la datorie în 2011. Marinescu şi-a pierdut viaţa lamai puţin de o săptămână după ce caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru amurit. De altfel,pe 1 mai alţi patru militari au fost răniţi în timpulunui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Deasemenea, în 2010, alţi şase militari români şi-au pierdut viaţa în Afganistan.Astfel, pe 12 mai 2010, şi-a pierdut viaţa sergentul major Valerică Leu, înluna februarie un alt militar, Florin Bădiceanu, a murit în timpul unei misiunide patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul, pe 23 iunie, Dan Ciobotaru şi PaulCaracudă au murit, după ce maşina în care se aflau a fost atacată cu undispozitiv exploziv improvizat acţionat de la distanţă, alţi doi militari - MariusFlorin Sfecheş şi Petru Filip, murind pe 1 octombrie.

„Să vă fie ruşine! Spuneţi minciuni! Nu amnevoie de eroi, îmi vreau fiul înapoi!”

Peste300 de persoane, rude, prieteni şi colegi ai militarului Constantin-LaurenţiuLixandru, căzut la datorie în Afganistan, săptămâna trecută, au participat,ieri, la Rovinari, la înmormântarea caporalului, la ceremonie fiind prezent şişeful Statului Major General al Armatei României, general-maior Ştefan Dănilă. Înmormântareaa fost oficiată la Catedrala din Rovinari de un sobor format din zece preoţi,dintre care doi sunt preoţi militari, trupul militarului fiind înhumat încimitirul unei biserici-monument istoric din centrul oraşului. Iniţial, eraaşteptat şi ministrul Gabriel Oprea, însă demnitarul a renunţat să maiparticipe din cauza morţii celuilalt caporal. De altfel, cei doi erau colegi înacelaşi batalion, 26 Infanterie “Neagoe Basarab”. Aproape de finaluldiscursului generalului-maior Ştefan Dănilă, mama lui Constantin Lixandru le-astrigat oficialilor prezenţi: “Să vă fie ruşine! Tot ce spuneţi sunt minciuni!Minciuni! Nu am nevoie de eroi, îmi vreau fiul înapoi! Minciuni!”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-12

Mai multe imagini:
Militarul român mort în Afganistan lupta din pasiune. Caporalul Cătălin Marinescu a murit în ziua în care colegul său era înmormântat
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image