2018-12-11 04:28


Minerii din Valea Jiului semnează pentru greva generală. Efectul intrării în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara

 |  21:01
Minerii din Valea Jiului semnează pentru greva generală. Efectul intrării în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara

Peste 1.800 de mineri din Valea Jiului au semnat pentru declanşarea unei greve generale pe fondul nemulţumirilor privind contractul colectiv de muncă şi intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

Liderul Sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că minerii de la Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan, precum şi angajaţi de la Electrocentrale Deva au semnat pentru declanşarea grevei generale.

Anterior, vineri, mai mulţi mineri de la Lonea, Vulcan şi Lupeni au declanşat un protest spontan, înainte de a intra în schimbul al doilea, exprimându-şi îngrijorarea faţă de intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi faţă de păstrarea locurilor de muncă.

”Avem nedefinitivată situaţia, dar mâine (joi - n.r.) vom şti cu exactitate numărul de semnături. Oricum, ele depăşesc cifra de 1.800, iar pentru declanşarea grevei generale sunt necesare 1.600. Rămâne să vedem dacă în relaţia cu angajatorul, ţinând cont de revendicările salariaţilor, ajungem la o înţelegere sau nu. Dacă nu ajungem la o înţelegere, atunci, conform legii, vom notifica Inspectoratul Teritorial de Muncă şi angajatorul, apoi vom declanşa greva de avertisment şi apoi greva generală”, a declarat Petre Nica.

Liderul de sindicat a precizat că nemulţumirile minerilor sunt legate în special de contractul colectiv de muncă.

”Avem în contractul colectiv trei prevederi care erau supuse renegocierii trimestriale, lucru care nu s-a întâmplat. Refuzul angajatorului de a negocia un acord poate duce la un conflict de muncă. Cele trei prevederi fac referire la sporul de periculozitate, masa caldă şi tichetele de masă. Acum sporul de periculozitate este de 900 de lei, tichetele se acordă câte unul pentru fiecare post prestat, iar masa caldă este pentru cei care îşi desfăşoară munca sută la sută în subteran”, a mai declarat Petre Nica.

Nemulţumirile minerilor sunt legate şi de incertitudinea păstrării locurilor de muncă, în condiţiile intrării în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara.

Spectrul falimentului

Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara a decis pe 28 decembrie 2015 să ceară intrarea voluntară a companiei în insolvenţă, în încercarea de a evita falimentul. Compania are datorii de 1,2 miliarde de lei şi popriri pe toate conturile.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a vizitat la sfârşitul lunii decembrie CE Hunedoara, cerând conducerii companiei să îşi asume situaţia dezastruoasă în care se regăseşte aceasta şi să ia măsuri pentru a împiedica intrarea în faliment.

În data de 7 ianuarie 2016, Tribunalul Hunedoara a admis intrarea în insolvenţă a CEH. Potrivit deciziei Tribunalului Hunedoara o firmă specializată din Craiova va pune în practică procedurile de insolvenţă.

Complexul Energetic Hunedoara are are 6.400 de angajaţi la termocentralele Mintia şi Paroşeni, precum şi la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Vulcan şi Livezeni. CEH este cel mai scump producător de energie din România, cu un preţ de producţie al energiei electrice de peste 300 de lei/MWh, de două ori mai mare decât tariful mediu de vânzare de pe piaţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-13

TAGURI: mineri, greva, generala, ceh, hunedoara, insolventa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...