2017-01-24 17:14


Ministerul Mediului va lansa un studiu pentru a vedea cât va plăti România pentru a reduce emisiile de CO2

 |  18:21
Ministerul Mediului va lansa un studiu pentru a vedea cât va plăti România pentru a reduce emisiile de CO2
Ministrulmediului şi pădurilor, László Borbély, a declarat ieri, în cadrul unui forum, căva lansa până la sfârşitul acestui an un studiu pentru a vedea cât trebuie săcheltuiască România pentru a respecta normele europene privind reducerea cu 20%a emisiilor de dioxid de carbon (CO2) până în 2020.

"Noiproducem energie electrică 60% bazată pe cărbune. Investiţiile în proiecte deproducţie energie în cogenerare costă foarte mult. Lansăm un studiu, sperăm săfie gata până la sfârşitul anului, ca să avem o imagine clară cât trebuie săinvestim, pentru a reduce până în 2020 aceste emisii de carbon şi cât costă dreptulRomâniei şi ce strategie adoptăm în continuare", a spus ministrul LászlóBorbély.

“Nuputem săfolosim numai combustibil fosil (cărbune)”

"Trebuiesă ne schimbăm strategia, să găsim acea unealtă,acele scopuricareţin de buget, de subvenţii, de certificate verzi şi de un sistem funcţional.Viitorul este al economiilor verzi. Şi dacă nu înţelegem acest lucru, vompierde cu toţii. Investiţiile costă mai mult pe termen scurt, dar are efectebenefice asupra sănătăţii mediului şi asupra sănătăţii oamenilor şi companiiletrebuie să ştie la nivel global ce decizii politice se iau.Credeţi-mă,este dificil, unele ţări nu vor neapărat să semneze uneleconvenţii cu valoare juridică", a precizat Borbély.

Acestaa afirmat totodată că ţara care investeşte cel mai mult în energie verde, peurmătorii zece ani, este China, conform datelor furnizate de guvernul chinez,"pentru că şi-au dat seama că acesta este viitorul".

LászlóBorbély a menţionat că, în prezent, Ministerul Mediului are mai multe programeîn derulare, în ceea ce priveşte ajutoarele date pentru proiectele înregenerabile. Astfel, prin Programul "Casa Verde", 18.500 de case vorfiîncălzite prin panouri solare. Totodată, are în buget la Fondul de Mediuaproape400 milioane leipentru instituţiile publice, pentru centraleelectrice din surseregenerabile.

"Unmiliard de euro am cheltuit anul trecut, prin Fondul de Mediu,pentruinvestiţii în proiecte în energie verde. Da, o parte însemnată sunt bani pentruProgramul „Rabla“. Dar trebuie să dispară aceste maşini vechi,riscăminfringement.Va trebui să fim şi mai fermi în a alocafacilităţi şi pentru maşini hibrid sau electrice", a subliniat ministrul mediuluişi pădurilor.

Conformnormelor europene, până în anul 2020, fiecare ţară membră UE trebuie să-şicrească eficienţa energetică cu 20%, să reducă emisiile de gaze cu efect deseră cu 20% şi, totodată, 20% din energia produsă să provină din surseregenerabile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image