2018-12-10 17:25


Ministrul Ioan Botiş, verificat de inspectorii ANI: Dacă este o problemă de moralitate îmi dau demisia fără discuţii

 |  11:14
Ministrul Ioan Botiş, verificat de inspectorii ANI: Dacă este o problemă de moralitate îmi dau demisia fără discuţii

Ministrul Muncii, IoanBotiş, este verificat de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI),care urmează să stabilească dacă demnitarul se află într-un conflict deinterese, având în vedere că soţia acestuia este consilier pe proiectul"Şansa la demnitate", finanţat de UE şi Guvern.

Potrivit articolului 8din legea 176/2010, scopul ANI este asigurarea integrităţii în exercitareademnităţilor şi funcţiilor publice şi prevenirea corupţiei instituţionale, prinexercitarea de responsabilităţi în evaluarea declaraţiilor de avere, a datelorşi informaţiilor privind averea, precum şi a modificărilor patrimonialeintervenite, a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese potenţiale încare se pot afla persoanele pe perioada îndeplinirii funcţiilor şi demnităţilorpublice.

Astfel, ANI s-asesizat din oficiu, în baza articolului 12 al Legii 176/2010 privindintegritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor public, susţin surseoficiale.

Ministrul Muncii, IoanBotiş, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că din punct de vedere juridic nu arenicio legătură cu ONG-ul care a primit fonduri UE şi la care consilier deproiect este soţia sa, menţionând că nu există conflict de interese, dar dacăva fi afectată imaginea PDL, demisionează.

"Chiar dacă nueste vorba de un conflict de interese, trebuie luată în calcul variantademisiei, întrucât un astfel de subiect dezbătut în mass-media nu face bineimaginii partidului. Dacă este o problemă de moralitate şi afectează partidul,îmi dau demisia fără discuţii", a spus Botiş.

El a precizat căasociaţia foloseşte cameră din imobilul în care locuieşte el în Bistriţa, darpentru acest lucru nu primeşte niciun ban.

Botiş a mai spus că asociaţiaare un sediu care momentan este ocupat de nişte utilaje şi de aceea foloseştetemporar o încăpere din locuinţa sa pentru întâlniri.

"Din luna august(2010, n.r) cred că s-au mutat. Ocupă doar o cameră, în care se întâlnesc. Nune cer bani, nu am nicio treabă. Asociaţia este o iniţiativă pe care amsusţinut-o de cand eram la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă", aspus ministrul.

Potrivit site-ului ,Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa are sediul pe strada Cloşca nr. 3 dinBistriţa, adresă la care locuieşte şi ministrul Ioan Botiş.

Această asociaţie aparticipat vineri la Bursalocurilor de muncă, organizată de AJOFM Bistriţa, fiind reprezentată de AlinaCăpraru, şefa de cabinet a deputatului Ioan Nelu Botiş. Organizaţiaimplementează un proiect numit "Şansa la demnitate", finanţat deUniunea Europeană, Guvernul României şi Fondul Social European POSDRU2007-2013.

Asociaţia are ladispoziţie 2,13 milioane de lei (21 de miliarde de lei vechi) din care 1,9milioane de lei fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, 187.700 delei bani de la bugetul naţional (circa 2 miliarde de lei vechi). Contribuţiabeneficiarului este de 44.000 de lei.

"Eu personal nuprimesc niciun ban. Soţia are statut de consilier acolo pe proiect. Primeştebani pe acel proiect cu finanţare europeană. Soţia mea nu este beneficiardirect. Este vorba de o asociaţie care are acest contract. Soţia mea esteplătită în calitate de consilier", a spus Botiş la .

În urma verificărilorde către inspectorii ANI, dacă se constată existenţa unui conflict de interese,toate actele juridice sau administrative sunt anulate. "În cazul unuiconflict de interese, dacă au legătură cu situaţia de conflict de interese,toate actele juridice sau administrative încheiate direct sau prin persoaneinterpuse, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese,sunt lovite de nulitate absolută", prevede articolul 23 din Legea ANI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...