2017-01-20 18:09

EVENIMENT


Ministrul justiţiei pune judecătorii şi procurorii la plata ''cu forţa''. Cătălin Predoiu e hotărât să instituie răspunderea magistraţilor pentru rea-credinţă sau gravă neglijenţă

 |  20:41
Ministrul justiţiei pune judecătorii şi procurorii la plata ''cu forţa''. Cătălin Predoiu e hotărât să instituie răspunderea magistraţilor pentru rea-credinţă sau gravă neglijenţă

Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei, a lansat,în cadrul unui seminar organizat de Asociaţia Franco-Română şi CSM, semnalul căva continua să implementeze în sistemul juridic român sancţiunea materială amagistraţilor şi că acest lucru trebuie să se aplice „cu forţa”, dacă sistemulopune rezistenţă. Asociaţiile profesionale atrag atenţia că determinareaministrului de a institui procedura răspunderii materiale a judecătorilor şiprocurorilor pune în pericol independenţa justiţiei.

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, le-atransmis magistraţilor prezenţi la un seminar organizat de Asociaţia Franco-Românăşi CSM că răspunderea materială în cazul exercitării funcţiei cu rea-credinţăsau cu gravă neglijenţă este inevitabilă. Discursul ministrului aratăpreocuparea acestuia de a institui un cadru legislativ prin care InspecţiaJudiciară să analizeze din perspectiva gravei neglijenţe şi a relei-credinţeatunci când este sesizată cu petiţii.

Deşi nu a fost explicit pe această temă, sepoate crede că ministrul justiţiei îşi doreşte să implementeze modelul francez,potrivit căruia Inspecţia Judiciară se subordonează ministrului justiţiei, careare atributul exclusiv de a sesiza această instituţie. Până se va găsi formulacare să ducă la obligarea magistratului să plătească sume de bani, care săreprezinte daune, despăgubiri de pe urma activităţii defectuase, ministrul acriticat sau ridiculizat activitatea unor magistraţi.

„Realitatea este că, în România, profesia demagistrat este printre puţinele care nu răspunde pentru ce face. Desigur, cunoaştemprevederile art. 96, cu ale art. 99 din Legea 3003/2004, cunoaştem mecanismulInspecţiei Judiciare, cunoaştem eforturile susţinute desfăşurate de-a lungulvremii de Consiliile Superioare ale Magistraturii, unele mai conservatoare,altele mai reformiste, pentru responsabilizarea magistraţilor şi, atunci când ecazul, prin excepţie tragerea la răspundere disciplinară. Dar rămânem la părereanoastră, pe care încercăm desigur să o argumentăm, oferind şi o perspectivă desoluţie - Nu se răspunde!”

Analiza indică faptul că răspunderea materialănu funcţionează, iar răspunderea disciplinară este, parafrazând un clasic,sublimă, dar lipseşte apropape cu desăvârşire”, a declarat ministrul justiţiei.

„Cum e turcu’ şi pistolul”

Cătălin Predoiu a semnalizat întoarcerea însistem a judecătoarei Elena Turcu, inculpată pentru conducerea în stare deebrietate a unui autoturism, dar care a fost achitată de Înalta Curte, dincauza unor deficienţe grave a procedurilor de stabilire a alcoolemiei.

„O veche vorbă din popor care circula înperioada medievală spunea: «Cum e turcu’ şi pistolul». Desigur, nu ne dorim o răspunderedisciplinară excesivă şi nejustificat de severă, dar parafrazând proverbul, dacăe să vorbim de răspunderea disciplinară care a funcţionat până acum, am puteaspune: «Cum e Inspecţia Judiciară, aşa şi magistraţii». În fapt, când amevaluat activitatea Inspecţiei Judiciare cu ocazia bilanţului pe anul 2010, amobservat reticenţa de a examina sesizările din perspectiva exercitării funcţieijudiciare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă, pentru a constata existenţasau inexistenţa erorii judiciare reclamate. După părerea noastră, concluziileInspecţiei Judiciare seamănă prea mult între ele în privinţa cauzelor careproduc presupusele cauze ale presupuselor erori judiciare”, a precizat CătălinPredoiu.

Casa de asigurare a magistraţilor

Faţă de imaginea justiţiei care este afectatăde cei care sunt anchetaţi penal şi distrug reputaţia profesiei, acumulată înzeci de ani de către profesionişti, ministrul Cătălin Predoiu a spus că aceştiatrebuie responsabilizaţi cu „forţa”. „Prin recrutările superficiale în sistem,prin toleranţă la indisciplină, neprofesionalism şi, în cazuri izolate, chiarcorupţie, vechile consilii au făcut ca tema răspunderii magistraţilor să devinăfierbinte. Din păcate, concluzia este valabilă şi pentru profesia de avocat şicea de executor judecătoresc. Şi acolo s-a făcut politică disciplinarăindulgentă, care a afectat sistemele respective şi, în final, actul de justiţie.Dovadă sunt cazurile trimise în judecată, au acţionat concertat notari, avocaţi,judecători, avocaţi”, a subliniat ministrul justiţiei. Cătălin Predoiu caută săînfiinţeze în România o Casă de asigurare a magistraţilor, care să asigure platadespăgubirilor către cetăţeni, atunci când se constată că judecătorul şiprocurorul au greşit în activitatea lor.

Asociaţiile profesionale ale magistraţilor,Asociaţia Magistraţilor din România, şi Asociaţia Naţională a Judecătorilor, aicăror reprezentanţi s-au aflat în sală, au spus că eliminarea din procedura destabilire a răspunderii materiale a condiţiei de existenţă a răspunderii penalea magistratului, este de neconceput, inadmisibilă şi pune în pericol independenţaprofesiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image