2019-05-20 21:50


Miron COZMA, despre dosarul MINERIADA: Se vrea tergiversarea procesului până moare Iliescu

 |  13:46
Miron COZMA, despre dosarul MINERIADA: Se vrea tergiversarea procesului până moare Iliescu

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, s-a arătat nemulţumit de modul în care se judecă dosarul Mineriadei din iunie 1990. El susţine că intenţia celor din justiţie este ca procesul să dureze cel puţin 20 de ani sau probabil până "moare" Ion Iliescu.

Miron Cozma este inculpat în acest dosar pentru infracţiuni contra umanităţii, el fiind de altfel singurul dintre acuzaţi care a venit joi la procesul care se desfăşoară la Tribunalul Bucureşti.

După câteva ore de stat în sala unde au loc dezbaterile, Miron Cozma a ieşit pe treptele tribunalului şi a făcut declaraţii.

"La modul în care se desfăşoară procesul, cred că este o intenţie a celor din justiţie ca acest proces să dureze cel puţin 20 de ani sau poate până moare Iliescu. (...) Acest proces se vrea tergiversat, probabil să moară Iliescu. Sau să mai dispară şi Petre Roman, să îşi ia elan în ţările spaniole (...). Au apărut mii de părţi civile. Pe motivaţia asta să vedeţi cât se va întinde procesul. O să dureze, dacă se va judeca vreodată, cel puţin 10 ani, pe motivaţia că vor fi audiate victimele şi se va întinde la nesfârşit. (...) Eu vreau adevărul", le-a spus Cozma jurnaliştilor.

Fostul lider al minerilor a arătat că lui nu îi este frică de puşcărie şi s-a lăudat că a bătut cu minerii săi 20.000 de "miliţieni" la Costeşti.

"Mie nu îmi este frică de puşcărie. Am stat 11 ani în puşcărie şi nu a mişcat nimeni în faţa mea. Vă aduceţi aminte că am făcut concert la Rahova cu BUG Mafia. (...) Am bătut 20.000 de miliţieni la Costeşti cu 7.000 de mineri. Victor Ciorbea a disponibilizat 30.000 din armata mea de 43.000 de mineri din Valea Jiului. Am rămas cu 13.000 şi au crezut că m-au învins. Am luat 7.000 de mineri şi am bătut 20.000 de poliţişti şi jandarmi. Scrie în rechizitoriu", a adăugat Cozma.

Miron Cozma a fost întrerupt de mai multe ori de câţiva bărbaţi, care l-au huiduit şi i-au reproşat că el este cel care i-a adus pe mineri în Bucureşti, în iunie 1990.

Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe fostul preşedinte Ion Iliescu, Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al SRI, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei: amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură din Ministerul de Interne; Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN; Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului"; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Plăieş Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele aparţinând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.

Procurorii militari susţin că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-03-29

TAGURI: Miron Cozma, dosarul Mineriada, Ion Iliescu,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
29 Mar 2018

Are dreptate Miron Cozma...ptr ca unul ca el nu avea cum sa aduca singur minerii in iunie 1990//Toti stim chestiile astea dar problema e ca justitia de dupa 1989 a lungit la infinit rezolvarea dosarului ca sa scoata basma curata politicienii din FSN 1990..si nu e vorba doar de Iliescu,e si Gelu Voican si Roman si multi altii care s-au implicat in declansarea unui pseudo-razboi civil ca sa puna monopol absolut pe puterea politica de dupa 1990.........si chestia cu tarile spaniole iarasi este reala,se stie implicarea lui Petre Roman cu organizatia Komintern in Spania....ce sa vezi au si ei acum tot un fel de mineriade la fel ca Romania in decembrie 1989 >>>si e vorba de o gramada de victime ciomagite si impuscate de care nu mai are nimeni chef sa isi asume raspunderea........cu toate ca si eu am mancat bataie in iunie 1990 de la "mineri" am fost permanent constient ca altcineva era la comanda nu Miron Cozma,de aia nici nu m-a interesat sa-l atac in vreun fel ptr ca a fost manipulat de politicenii din grupul lui iliescu si Brucan
ROMANIA TREZESTE-TE
29 Mar 2018

Singura solutie pana la iscarea unei revolte sangeroase sau a unei ciomageli sociale este SOLUTIONAREA RAPIDA SI SIMULTANA A DOSARELOR REVOLUTIEI SI MINERADELOR ocazie cu care sa se identifice vinovatii si clanurile lor si sa li se aplice pedeapsa PENALA cuvenita. Totodata CA SI CONSECINTA SE VA PUTEA APLICA PRINCIPIUL LUSTRATIEI in cadrul institutiilor statului. FARA SA FIE SOLUTIONAT DOSARUL REVOLUTIEI IN ROMANIA EXISTA CRIMINALI carora li s-au atribuit titluri de REVOLUTIONARI SI CU MERITE DEOSEBITE carora li se platesc INDEMNIZATII CONSISTENTE DE PESTE 7.000 de lei lunar dar si facilitati (terenuri, spatii comerciale, reduceri de taxe si impozite, etc) TOT EI CA SI PRIVILEGII AU FUNCTII IMPORTANTE IN CONDUCEREA STATULUI . Toate aceste atrocitati si anomalii sociale au dus la conducerea tarii in stil AFRICAN, TRIBAL, MAFIOT si duc la ingroparea Romaniei. Prin rezolvarea dosarului LOVITURII DE STAT din 89, se va constata ca putere politica de dupa 1989 a fost si ESTE ILEGITIMA pana in prezent! Prin rezolvarea dosarelor mineriadelor se va constata ca putere politica a fost si ESTE ILEGITIMA deoarece s-au organizat mineriadele si puciurile pentru reprimarea opozantilor, obstructionarea demaocratiei si ingroparea Ro! Prin rezolvarea dosarelor privatizarilor frauduloase CARE AU DUS LA FORMAREA BURGHEZIEI COMUNISTE se va constata ca TARA A FOST JEFUITA CU SUTE si mii DE MILIARDE DE DOLARI! CLASA POLITICA si AUTORITATILE POSTCOMUNISM TREBUIE SA PLATEASCA PENTRU EXCROCHERIILE SI HOTIILE COMISE IN DETRIMENTUL POPORULUI ROMAN! UNDE SUNTETI VOI ADEVAR si DREPTATE PODOABE SFINTE ALE EXISTENTEI UMANITATII PENTRU CA OCHII ROMANILOR PLANSI si TRISTI DE VECURI VOR SA VA VADA…???... Dosarele MINERIADELOR SI LOVITURII DE STAT DIN DEC 1989 VOR PUTEA FI SOLUTIONATE CU OBIECTIVITATE SI CELERITATE DOAR DE CATRE TRIBUNALUL INTERNATIONAL DE LA HAGA (vedeti dosarul cazului Milosevici).
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
29 Mar 2018

@ROMANIA TREZESTE-TE.....ha ha ha visezi frumos cu tribunalul de la HAGA...adica ce au facut asazisa "justitie de la HAGA" in ultimii 27de ani???????.......Eu as face TRIBUNALUL MiLITAR DE LA PRAGA,sa-i judece in 24de ore la fel ca la NUREMBERG pe porci astia CRIMINALI DE RAZBOI CONTRA PROPRIULUI POPOR Sincer mie nu mi-a placut Ceausescu sau Leantza...dar a avut mare dreptate cand a spus la proces TRADATORII si "AGENTURILI"CARE AU ORGANIZAT LOVITURA DE STAT.....uite ca au trecut 27de ani si CEAUSESCU se dovedeste ca a AVUT DREPTATE...adica a fost foarte bine informat de servicii despre ce fel de "revolutie' faceau Iliescu si Brucan adica personajele din dosarele "CORBII" care erau foarte bine dovediti ca TRADATORI si spIONI
Random imageUltimele stiri


STARBAG