2017-01-21 08:28

EVENIMENT


Mişcări de trupe la Polul Nord. Bătălia pentru resursele Arcticii

 |  18:41
Mişcări de trupe la Polul Nord. Bătălia pentru resursele Arcticii

Rusia trimite un spărgător de gheaţănuclear pentru a sprijini o expediţie navală ale cărei concluzii ar putearedesena harta apelor teritoriale din zona Arcticii, informează Ria Novosti.

Spărgătorul de gheaţă Rossiya va însoţi ambarcaţiunea„Academician Fyodorov”, care a fost trimisă să măsoare grosimea solului de peculmea Lomonosov, aflată sub apele Oceanului Arctic. Este cea de-a doua expediţiepe care Rusia o întreprinde la Polul Nord, pe fondul escaladării tensiunilorcare privesc exploatarea resurselor din această zonă, după cea de anul trecut.

Scopul declarat al expediţiei este măsurarea grosimiisolului de pe culmea Lomonosov, o formă de relief mai puţin obişnuită.

Premierulrus, Vladimir Putin, a declarat săptămâna trecută că Rusia nu va da înapoi înprivinţa pretenţiilor teritoriale legate de formele de relief subacvatice dinregiunea Arcticii. „Ne vom proteja interesele geopolitice cu fermitate şi consistenţă”,a declarat primul-ministru al Rusiei. În urmă cu câteva zile, ministrul rus al apărării,Anatoli Serdiukov, a anunţat că Moscova va desfăşuratrupe în nord pentru a-şi apăra interesele în regiunea arctică. Ulterior,Canada a declarat, prin vocea ministrului său al apărării, că va trimite 1.000 demilitari pentru a efectua exerciţii în zona arctică. "Va fi cea mai amplăoperaţiune din istoria recentă", a declarat ministrul canadian al apărării,Peter MacKay, “Toate acestea vizează extinderea amprentei şi prezenţasezonieră şi permanentă pe care o avem în nord. Este cevaîn carenoi,ca guvern, intenţionăm să investim în continuare", a mai spus MacKay.

Ruşii zic că Polul Nord e al lor

Tensiunile dintre statele adiacente Polului Nord auizbucnit în urmă cu 10 ani, când Rusia a înaintat o cerere către NaţiunileUnite pentru extinderea apelor sale teritoriale. Moscova a motivat că platoul săucontinental se extinde mai mult decât s-a stabilit în acordurile existente şi arevendicat o suprafaţă suplimentară, care include şi Polul Nord. Comisia ONUpentru stabilirea limitelor platourilor continentale nu a formulat o concluziepână în prezent şi a recomandat efectuarea de cercetări. Un episod scandaloss-a consumat în 2007, când un submarin rusesc a instalat un drapel în punctulcare reprezenta Polul Nord, pe fundul Oceanului Arctic.

Exploatarea rezervelor de petrol şi de resurse naturaledin subsolul Arcticii a fost unul dintre subiectele dezvăluirilor WikiLeaks. Potrivit WikiLeaks, în 2008, Ambasada SUA din Ottawa a cerutWashingtonului să impună o nouă directivă prezidenţială prin care "StateleUnite să se afirme ca o prezenţă mai activă şi mai influentă pentru protejareaintereselor sale în Arctica".

Variantă la Canalul Suez

Unii experţicred că ceea ce se întâmplă în zona arctică este ca lupta pentru Africa însecolul 19, când naţiunile europene au concurat pentru a-şi asigura resurse. Cutoate acestea, nu este doar o cursă pentru petrol şi gaze. Rusia speră că rutape Marea Nordului se va deschide şi va permite transportul maritim din nordulEuropei spre Extremul Orient, o cale mai rapidă decât prin Canalul Suez.Culmea subacvatică Lomonosov reprezintă un motiv de dispută între ţărileadiacente Polului Nord. Aceasta a fost descoperită de cercetătorii ruşi în 1948şi este formată din roci continentale, aflate sub apele Oceanului Arctic. Rusiapretinde că forma de relief reprezintă o extensie a platoului continentaleurasiatic şi, prin urmare, zona apelor teritoriale din Arctica ar trebuiredesenată în favoarea sa. Canada şi Danemarca sunt alte două state care încearcăsă convingă o comisie a Naţiunilor Unite desemnată să arbitreze pretenţiilestatelor adiacente Polului Nord că această culme subacvatică este o prelungirea continentului american, respectiv a solului insulei Groenlanda, teritoriu administratde danezi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image